Otwieranie/Rozbieranie pastylki iButton

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

Otwieranie/Rozbieranie pastylki iButton

Post autor: siekierzyński » 07 maja 2014, 9:39

Witam,

Zacząłem się interesować tematem pastylek iButton. Kiedyś w gazecie o pragramowaniu w Bascom przeczytałem, że można takie pastylki programować. Ale z tego co widzę, to chodzi tu tylko o zaprogramowanie pamięci EEPROM.
Jednak ja się napaliłem na to, aby w takiej pastylce był ukontroler i komunikacja była 2-stronna, czyli np. Master przesyła kod do pastylki, ta go mieli, wypluwa inny kod, znowu master przesyła kolejny kod itd. Szukalem w necie, ale z tego co widzę to nie ma pastylki z ukontrolerem do zaprogramowania.
Dla tego wpadłem na pomysł aby do pastylki wsadzić jakiś własny procek.

I tu pytanie, czy ktoś z Was próbował otworzyć taką pastylkę, tak, aby ją potem złożyć? Zakładam że na to będę musiał zużyć kilka pastylek.

kylle
-

Post autor: kylle » 10 maja 2014, 15:20

znaczy sie moze kiedysbbyly takie pastylki ale juz ich nie produkuja ?
ta pastylka to dosc stary wynalazek i zasadniczo zostala tylko w kluczach elektronicznych
baj de wej
1.dallas kiedys sie chwalil ze jest to nierozbieralne
2.jak chesz upvchanc mikrokontroler we wnetrzu 15 mm pastylki-znaczy sie idziemy na wyczyn
3.jaka nowa funkcjonalnosc chcesz tym uzyskac ?? zmienny kod wykorzystuje sie w urzadzeniach z bezprzewodowa transmisja

ODPOWIEDZ