Ładowarka akumulatora NiCd 4.8V 1000mAh
Miałem okazję bawić się baterią ogniw NiCd, wyposażoną w termistor, i stwierdziłem że przy ładowaniu umiarkowanym prądem (w tamtym przypadku 0,2C) bateria nie tylko się nie nagrzewa ale wręcz minimalnie oziębia. Niby niewiele, może o stopień z ułamkiem ale zawsze. Nie mam pojęcia czym było to spowodowane, efektem Peltiera czy właściwościami krystalizującego na elektrodzie ujemnej kadmu. Oczywiście, po naładowaniu gdy cała energia elektryczna zużywana jest na wywiązywanie się na elektrodzie dodatniej tlenu który następnie reaguje z kadmem elektrody ujemnej - akumulator wyraźnie się nagrzewa, tak jak napisano dalej.Ertew pisze:Podczas ładowania akumulatora większość energii elektrycznej zmienia się w energię chemiczną, akumulator tylko minimalnie się grzeje
Tomek Janiszewski
A na jakiej podstawie stwierdziłeś że akumulator się ochładza?
Termistor ma oddzielne styki czy jeden styk 'prądowy' jest współdzielony ze stykiem termistora?
Ja nie wierzę w taki spadek napięcia na akumulatorze, co najwyżej mógłby zaistnieć efekt peltiera. Natomiast podejrzewam, że jeden ze styków jest wspólny, a spadek napięcia na nim powoduje przekłamanie w pomiarze rezystancji termistora.
Termistor ma oddzielne styki czy jeden styk 'prądowy' jest współdzielony ze stykiem termistora?
Ja nie wierzę w taki spadek napięcia na akumulatorze, co najwyżej mógłby zaistnieć efekt peltiera. Natomiast podejrzewam, że jeden ze styków jest wspólny, a spadek napięcia na nim powoduje przekłamanie w pomiarze rezystancji termistora.