Problem następujący mam i nie potrafię rozwiązać:
Płyta główna GA-Z87M-D3H z aktualnym biosem, setup ustawiony default, procesor i3 4130 - ten komplet zapewnia obsługę 3 monitorów poprzez DVI, D-SUB i HDMI, w opisie płyty jest że HDMI jest 1.4a, podłączam do tego monitor ASUS VS239H który ma wejście HDMI z dokumentacji wynika że 1.3. System windows 7 64 Pro. W żaden sposób nie potrafie zmusić wyświetlania obrazu na ekranie gdy chcę skorzystać z HDMI. Jka tam wymuszę 29Hz to jakiś tam badziew się pojawia ale domyślnie powinno być na 60Hz. dla sprawdzenia kabla i monitora wpiąłem jeszcze do środka zwykła tania kartę HD6450 z wyjściem HDMI i na tym uzyskuje obraz na ekranie. W czym może być problem, że nie potrafie zmusic do współpracy wyjścia HDMI z płyty głównej z monitorem? Aby uprzedzić ewentualne sugestie to dawałem aktualizacje sterowników i to tez nic nie daje.
Brak obrazu przez HDMI
Problem za pewne jest Integra Intela, która chyba na to nie pozwala, znaczy w sensie że nie mozesz chyba korzystać jednocześnie z DVI i HDM, bo DSUB to inna para kaloszy.
Ale ja też miałem problem z HDMI na I5, komputer podłoczony do TV, nie chciał wyświetlać obrazu. Nie wiem czy nie trzeba przypadkiem wymusić czegoś w BIOSIe ?
Mozesz spróbować tak:
Periferials
Init dispey first - IGFX
Intel Graphic - enabled
U mnie jest jeszcze coś takiego w opcjach jak VGA Suport czy coś w tym stylu i tam jest do wyboru AUTO oraz UEFI, jak masz daj Auto i zobacz.
Ale ja też miałem problem z HDMI na I5, komputer podłoczony do TV, nie chciał wyświetlać obrazu. Nie wiem czy nie trzeba przypadkiem wymusić czegoś w BIOSIe ?
Mozesz spróbować tak:
Periferials
Init dispey first - IGFX
Intel Graphic - enabled
U mnie jest jeszcze coś takiego w opcjach jak VGA Suport czy coś w tym stylu i tam jest do wyboru AUTO oraz UEFI, jak masz daj Auto i zobacz.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2014, 18:50 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.
Problem w tym ze wedle opisu dotyczącego płyty i również procka jaki tam siedzi to jak najbardziej pozwala nawet na 3 wyświetlacze jednocześnie jedynie nie w trybie BIOS i POST
U mnie to po prostu nie wyświetla na HDMI nawet jak samo jest, na D-SUB i DVI ładnie naraz wyświetla i osobno. Drążę temat cały czas i już różne opcje w BIOSIE próbowałem.
U mnie to po prostu nie wyświetla na HDMI nawet jak samo jest, na D-SUB i DVI ładnie naraz wyświetla i osobno. Drążę temat cały czas i już różne opcje w BIOSIE próbowałem.