Sterowanie tranzystora

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Początkujacy
Użytkownik

Sterowanie tranzystora

Post autor: Początkujacy » 25 mar 2014, 20:38

Witajcie, temat założony na szybko, bo natychmiast potrzebuję pomocy:
Mianowicie potrzebuję zbudować na prędko układ, który będzie sterowany napięciem przedziału 2-3VDC, i będzie przekazywał dalej napięcie 12VDC. Coś jak elektroniczny przekaźnik sterowany na 2-3V. Dałbym przekaźnik, ale z cewką 5V nie załącza się, tylko buczy.
Reasumując potrzebuję elektroniczny przekaźnik do załączania napięcia 12V, sterowanego napięciem z przedziału 2-3VDC. Moc znikoma, przyjąć prądy max do 1A, choć będzie on sterował innym scalakiem łączącym prąd do świateł przyczepki samochodowej.
Może to być na tranzystorze etc, byle działało i było sprawdzone, bo potrzebuję tego "na wczoraj"

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 25 mar 2014, 21:56

A sterowanie standardowego NPN'a nie zda egzaminu?

Początkujacy
Użytkownik

Post autor: Początkujacy » 25 mar 2014, 22:09

Dla mnie to bez znaczenia. Ważne, żeby bylo sprawdzone i zadziałało od kopa, bo nie mam świateł pozycyjnych w przyczepce, a szykuje mi się wyjazd.. Chodzi o to że w aucie (audi sportback) postojówki są na żarówkach 21W 12V, i żeby świeciły słabiej, i nic się nie grzało, to są zasilane napięciem ~ 3V (tak, fabryka tak wycudowała, to nie awaria, nawet takie żarówki są w katalogu). Z kolei moduł zasilania gniazda przyczepy musi być sterowany z 12V, a skąd je wziąć skoro do lamp dociera z kompa 3V... więc potrzebuję taki przekaźnik, tylko w wersji elektronicznej aby zasilić moduł sygnałem 12V, a sygnałem z lampy sterować owy przekaźnik.. błagam o gotowce... :neutral:

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 25 mar 2014, 22:23

Coś mi się wierzyć nie chce by w jakimkolwiek aucie był ekstra stabilizator do żarówek postojowych. Czy one czasem nie są w szeregu połączone? Kilka, np. 2-4 żarówki w szeregu i z 12V robi się magiczne 3V??

Początkujacy
Użytkownik

Post autor: Początkujacy » 25 mar 2014, 22:26

No właśnie zdziwiło mnie to, bo prościej przecież dać zwykłą 5W żarówkę jak wszędzie, i spokój. Ale do każdej lampy dochodzi 3V na postojówki, Owszem, świecą się dwie w każdej lampie, ale łączone równolegle..

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 25 mar 2014, 22:41

Chyba tego nie złapałem. Podłączasz wtyk 7?13? pinowy i nie masz pozycyjnych?
Chcesz na sztywno podłączyć 12V które mają być sterowane z postojowych w aucie, a tam są 3V?
99% świateł jest włączane przez przekaźniki, ewentualnie włączniki np. do świateł i tam nigdzie niema stabilizatora. Masz jakieś wyjątkowe auto i należysz do tego 1%.

Popatrz na przekaźnik od świateł i tam "podepnij" się pod cewkę z nowym przekaźnikiem. Będzie najmniej problemowo i bezawaryjnie.

Tak poza konkursem to dlaczego też nie weźmiesz dwóch 5W żarówek połączonych równolegle?

Początkujacy
Użytkownik

Post autor: Początkujacy » 25 mar 2014, 22:53

Właśnie tak, chcę tymi 3V zasterować przekaźnikiem, który poda 12V na sterowanie modułu, a ten "otworzy" 12V na światła pozycyjne przyczepy. Wiem że to zagmatwane..... moduł do świateł przyczepy był już daawno u niemca założony, ale żeby wyzwolić każdy z 6ściu układów odpowiadających za każde światło w gniazdku, to musi być on sterowany napięciem 12V. A skąd je tam wziąć, skoro do lampy dochodzi tylko 3V.... A kabel od włącznika, przekaźnika świateł.. to wszystko z przodu, a nawet nie wiadomo gdzie tego szukać, potem trzeba nowy kabel na tył po wiązce ciągnąć... a tak to mam wszystko z tyłu....

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 26 mar 2014, 0:38

Początkujacy, http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_Sziklaiego proszę, ale i tak uważam tak samo jak Timo że kombinujesz jak koń pod górę albo masz "inne" auto ;)

Początkujacy
Użytkownik

Post autor: Początkujacy » 26 mar 2014, 13:14

Dziś po dokładnych pomiarach stwierdzam, że tylne lampy są zasilane impulsowo, napięciem 2,8VDC, częstotliwość to 50Hz, z wypełnieniem 48%. Nie wziąłem tego z kosmosu, tylko pomierzyłem na lampach.
Problem rozwiązałem w inny sposób - na szczęście oświetlenie tablicy rejestracyjnej jest na 12V, więc przeleciałem wiązkę z klapy, i sterowanie świateł pozycyjnych do modułu podciągnąłem właśnie z oświetlenia tablicy.
Tyle w temacie...... przeklęte audi..... :o

ODPOWIEDZ