Regulator AVT1007 i zasilacz beztransformatorowy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Regulator AVT1007 i zasilacz beztransformatorowy

Post autor: M@ciej » 19 mar 2014, 12:31

Witam.

Chciałem zapytać, czy regulator z kitu AVT1007 może być użyty do regulacji napięcia na zasilaczu beztransformatorowym, takim z kondensatorem? Zasilacz będzie dawał napięcie dla wianuszka LEDów. Bez przerywacza, procka, tranzystorów itp. tylko LEDy.
Mam 2 szt zmontowane tego regulatora i płytki drukowane pod wianuszki LEDów wraz z tym zasilaczem i chcę regulować jasność świecenia tych diod LED.

korfanty33
Użytkownik

Re: Regulator AVT1007 i zasilacz beztransformatorowy

Post autor: korfanty33 » 20 mar 2014, 2:22

M@ciej pisze: Chciałem zapytać, czy regulator z kitu AVT1007 może być użyty do regulacji napięcia na zasilaczu beztransformatorowym, takim z kondensatorem? .
raczej nie
choć do końca nie wiem co chcesz zrobić.
przypuszczam że chodzi o zasilacz impulsowy taki jak np: w telefonach

bo zasilacze do telefonów te na gniazdo zapalniczki można podłączyć w osobówce i tirze gdzie napięcie jest 24V/12V DC
M@ciej pisze: Zasilacz będzie dawał napięcie dla wianuszka LEDów. Bez przerywacza, procka, tranzystorów itp. tylko LEDy.
.
tego nie rozumiem

A tak poza tematem to zamiast pisać kit taki a taki ....
podaj jeszcze ze jet to na układzie U2008 i triaku -

a zasilaczy z kondensatorem to jest od groma nawet można powiedzieć że każdy zasilacz ma kondensator wiec twoje informacje nic nie mówią :-(

a ile prądu te LEDY wezmą ? a jakie napięcie ?

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 20 mar 2014, 14:56

Chodziło mi o zasilacz beztransformatorowy z "takim" kondensatorem szeregowym, żaden tam impulsowy. Diod jest 10 szt w szereg, 3,2V, 30mA białe, czyli wychodzi 32V, ja dam 39V i rezystor w szereg, bo akurat takie zenerki posiadam.
Sam sie zastanawiam, jak wyjdzie regulacja fazowa z takim zasilaczem.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 20 mar 2014, 16:03

Problemem może być triak, zobacz sobie w datasheet http://www.nxp.com/documents/data_sheet/BT138-600E.pdf juaki jest prąd latching current i holding current. Może trafić się egzemplarz triaka, który nie będzie chciał się załączyć przy tak małym obciążeniu. Druga sprawa to migotanie diod przy tak niskiej częstotliwości modulującej świecenie. Co prawda nie zauważysz samego migania z częstotliwością 50Hz, ale może okazać się ono męczące dla wzroku. Zamiast regulacji od strony 230V zastosował bym PWM od strony niskiego napięcia, np na NE555 albo zwykły multiwibrator na dwóch tranzystorach.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 20 mar 2014, 19:32

Za małe obciążenie? Dam na wszelki wypadek rezystor równolegle na wejście tego zasilacza, najpierw tak 150k, potem będę zmniejszał, ale nie do przesady, by grzałki nie zrobić.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 21 mar 2014, 18:15

Żeby dołożyć przynajmniej 20mA do obciążenia trzeba by było dać rezystor 11kΩ / 5W. Wciąż pozostanie problem migania diod zwłaszcza przy ustawieniu niskiej jasności ich świecenia.

elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 21 mar 2014, 18:54

Z opisu domyślam się, że zasilacz, a raczej prostownik ma być zasilany bezpośrednio z sieci, przez kondensator. Ma być wykorzystane Xc jako rezystor.
Jeśli to pojedyncza dioda to "TAK SE PANE NIE DA". Trochę lepiej z mostkiem Graetza. Ale sterując triakiem, będzie się zmieniał prąd, a co za tym idzie spadek na Xc i całość będzie "szaleć".
Jak już to regulator, mostek i LEDy (między + i - oczywiście) z rezystorem redukującym + bocznikującym, dla większego prądu dla triaka. Czyli dodatkowy dzielnik napięcia.
ALE !!!! całość będzie na "fazie".
Dodatkowo, moc cieplna która się wytworzy, przy największym świeceniu, będzie ok 10W !
W układzie będzie niebezpieczne napięcie - szczytowe dla 230V czyli 325V ! ! ! Redukcję migotania uzyskasz dodając kondensator ~47-100uF.
ALE czy całość ma sens ? ? ?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 21 mar 2014, 19:37

Zgadzam się z kolegami. To będzie migotać, bo migotać musi! Dodatkowo triak może nie zaskoczyć, a sztuczne dodawanie obciążenia to sztuka dla sztuki.

Powiadasz (3V3 30mA)x10? Ja bym to podłączył pod zasilacz od cegłofonu. Razem będzie 3v3 300mA albo 6v6 150mA, wybór zależy od tego jaki egzemplarz zasilacza się trafi (lepsze dają 5V i koniec, gorsze do 9V bez obciążenia).
Do tego:
- 555 'z korzeniami',
- mały elektrolit, spory kondensator ceramiczny,
- mosfet,
- dobra dioda prostownicza i
- cewka albo dwie
i masz prostą przetwornicę STEP-DOWN.
Jeszcze do kompletu rezystor szeregowy z każdą diodą i będzie profesjonalna lampka bezpieczna dla użytkowników.

Obstawiam że pobór mocy zasilacza obciążonego jednym 555 będzie porównywalny do mocy traconej w obwodzie zasilania 555 w kicie AVT1007.

A jeśli już LEDy spiąłeś szeregowo, to próbuj szczęścia z przetwornicą STEP-UP. 555 wszystko potrafi.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 22 mar 2014, 8:23

Sęk w tym, że do obu wymienionych przeze mnie układów mam już gotowe płytki. Dla LEDów jest miejsce pod wspomniany zasilacz z C szeregowym, mostkiem prostoniczym kondkiem, Zenerką itp. Płytki podarował mi znajomy i jedną już odpaliłem. Regulator otrzymałem od AVT jako nagroda w konkursie EdW. Owszem, inny układ jaki planuję będzie miał przetwornicę lub sterowanie jasnością diod z proca za pomocą PWM. Teraz nie chcę zbytnio kombinować, bo układ ma być najprostszy.

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 24 mar 2014, 21:03

M@ciej pisze:Sęk w tym, że do obu wymienionych przeze mnie układów mam już gotowe płytki. Dla LEDów jest miejsce pod wspomniany zasilacz z C szeregowym, mostkiem prostoniczym kondkiem, Zenerką itp. Płytki podarował mi znajomy i jedną już odpaliłem. Regulator otrzymałem od AVT jako nagroda w konkursie EdW. Owszem, inny układ jaki planuję będzie miał przetwornicę lub sterowanie jasnością diod z proca za pomocą PWM. Teraz nie chcę zbytnio kombinować, bo układ ma być najprostszy.
a coś takiego (max 80mA )
a na IN chcesz dać regulację fazową na triaku ?

ponoć w starym zasilaczu (polskim od plotera ) przy zasilaczu impulsowym też stosowano regulację na triaku .....ale to ponoć - ja tego nie widzę za dużo parametrów należy dopasować pod dany układ i tylko ten układ - bo przy innym nie zadziała
Załączniki
bz.png

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 25 mar 2014, 17:15

Właśnie coś takiego, tylko R1 mam 2w, zamiast R2, R3 są 3x33k szeregowo, mostek zwykły, C1=100uF/50V, a DZ=39V. Jako RL jest 10 diod LED białych w szereg z dwoma rezystorami (połączonymi równolegle) 470R. Płytki odpaliłem, świecą znakomicie, tylko muszę wymyślić obudowę.

ODPOWIEDZ