Woltomierz na lampach Nixie

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Woltomierz na lampach Nixie

Post autor: M@ciej » 22 wrz 2005, 18:32

Udąło mi się zdobyć stary woltomierz na lampach Nixie o symbolu V628 firmy Meratronik. Po wyremontowaniu (przeczyszczeniu i poprawieniu lutów) działa pięknie. Chcę z niego zrobić uniwersalny woltomierz, przynajmniej do 40V. Jest jednak pewno "ale": Urządzenie mierzy napięcie tylko do 4V, dla wyższych nastepuje przekroczenie zakresu sygnalizowane miganiem znaku "+".Próbowałem wykonywać dzielniki napięcia na wejściu 1:10 i 1:100,ale nie dało to żadnych rezultatów i woltomierz cały czas sygnalizował przekroczenie zakresu. Jak dotąd nie ingerowałem jeszcze w elektronikę tego układu poza wymianą wyschniętych elektrolitów.

Identyczny układ dzielników zastosowałem w module woltomierza na ICL7107 i działa bez pudła, a ta staroć się opiera.

Czy ktoś ma pomysł jak z takiego urządzenia zrobić funkcjonalny woltomierz ze zmianą zakresów? czy znajdę gdzieś schemat chociaż części analogowej tego woltomierza?

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 22 wrz 2005, 19:01

Szczerze powiedziawszy mam identyczny problem.

ODPOWIEDZ