Nie mam pojęcia z jakich materiałów skorzystać ani jak w ogóle się zabrać za zadanie takiego typu. Proszę o naprowadzenie na odpowiednie tory.
Polecenie projektu:
Zrealizować układ o dwóch wejściach x1 i x2 i dwóch wyjściach z1 i z2 który ma następujące własności:
a) po zmianie wejścia stan wyjść jest równy albo początkowemu albo końcowemu stanowi wejść,
b) jeśli przedstawić stan wejść w formie liczby binarnej, zmiana wejść, która zwiększ wartość wejść powoduje pojawienie na wyjściu stanu 10 lub 01. Jeśli wartość wejść maleje na wyjściu jest albo 00 albo 11,
c) dozwolone są pojedyncze (niejednoczesne) zmiany elementów wejściowych,
d) stan wejść 11 i wyjść 11 nie występuje.
Uwaga! Należy zacząć od stanu x1x2=00 i z1z2=00.
Zrealizować układ PROJEKT
Myślę, że prawidłowym kierunkiem będzie elektronika cyfrowa.
Moim skromnym zdaniem powinieneś, o ile jeszcze nie znasz, zainteresować się bramkami logicznymi. Raczej można obmyślić z ich wykorzystaniem czwórnik, który będzie odpowiadał założeniom.
Drugą wskazówką mogą być przerzutniki, ale biorąc pod uwagę wejście zegarowe może być to naruszenie założeń.
Moim skromnym zdaniem powinieneś, o ile jeszcze nie znasz, zainteresować się bramkami logicznymi. Raczej można obmyślić z ich wykorzystaniem czwórnik, który będzie odpowiadał założeniom.
Drugą wskazówką mogą być przerzutniki, ale biorąc pod uwagę wejście zegarowe może być to naruszenie założeń.
W załączniku dodaję próbę rozwiązania, nie wiem czy robię to dobrze. Proszę o sprawdzenie oraz kolejne wskazówkiArtyliusz pisze:Myślę, że prawidłowym kierunkiem będzie elektronika cyfrowa.