Potencjometryczny sterownik siłownika elektrycznego BASCOM

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Nick_2
Użytkownik

Potencjometryczny sterownik siłownika elektrycznego BASCOM

Post autor: Nick_2 » 06 mar 2014, 19:27

Koledzy
Musze zaprojektowac układ mikroprocesorowy który za pomoca potencjometru obrotowego na panelu bedzie poruszał osia silnika na której bedzie zamontowany drugi ponetcjometr okreslajacy jej położenie. Na panelu mam naniesiona skale ktora mniej wiecej ma oddac ruch silnika. I tak krecac potencjometrem w prawo os silnika ma tez sie obrocic w prawo o pewien kat. Krecac potencjometrem w lewo os ma sie obracac w lewo. Do sterowania silnika mam zmontowany mostek H.
Myślałem o wykorzystaniu Atmegi 8 która ma na pokładzie 4 przetworniki A/C.
Poleceniem getadc(wejscie przetwornika) mozna by bylo odczytywac polozenie obu potencjometrów. Problem w tym w jaki sposob wykryc kiedy silnik ma sie obracac w prawo a kiedy w lewo.
Moze ktos ma jakis pomysl?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 06 mar 2014, 20:57

A musisz używać procka ? Może za wzór weź sterownik serwomechanizmu? Tam nie ma procka.

Nick_2
Użytkownik

Post autor: Nick_2 » 06 mar 2014, 21:55

Bardzo ciekawy pomysl, dzieki za rade. Poszperałem trochei znalazłem kit AVT 1189 który w duzej mierze sie sprawdzi.
http://www.cyfronika.com.pl/kityavt/avt1189-2pdf.pdf
Moja idea jest taka że chciałem mostek H wysterowac sygnałem PWM ktorego wypelnienie bedzie zalezalo od polozenia innego potencjometru. To da sie bez problemu zrealizowac procesorem. Wyjscia obu komparatorów mozna było podac na wejscia procka i w zaleznosci o tego jaki pojawi sie tam stan i polopzenie potencjometru wypuscic na mostek H sygnal pwm o potrzebnym wypelnieniu.
Jest jednak jeszcze jeden "haczyk". Musze miec dodatkowy (juz w sumie trzeci) potencjometr ktorym ustawiam maksymalny mozliwy ruch w jedna strone np zgodnie ze wskazowkami zegara osi silnika. jest to regulowane ograniczenie ktorego nie moze byc przekroczone za pomoca pierwszego potencjometru

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 07 mar 2014, 16:22

W szereg z potencjometrem zadającym dodatkowy potencjometr.

ODPOWIEDZ