sterowanie (cyfr.) pozycjometra satelitarnego

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
massmix

sterowanie (cyfr.) pozycjometra satelitarnego

Post autor: massmix » 22 wrz 2005, 16:42

Witam,
Poszukuje jakiegoś schematu układu cyfrowego, który odpowiada za sterowanie anteną satelitarną. Fajnie by było gdyby taki układ był zbudowany na rejestrach, komparatorach itp. Nie interesuje mnie mnie mikroprocesorówka :-)
Jeśli ktoś coś takiego miał w ręku lub widział to bardzo proszę o kontakt.

Z pozdrowieniami,
massmix@wp.pl

Raflles
-
Kontakt:

Post autor: Raflles » 16 paź 2005, 9:18

Mikroprocesor to bardzo duże ograniczenie kosztów i elementów. przy pomocy mikroprocesora wystarczyłoby np do ośmiu portów podłączyć układziki odbierające sygnał z diod podczerwieni.
do których wysyłany byłby stały sygnał RC, np. prostokąt. Wtedy można pozycjoner zrobić za pomocą płyty kompaktowej w której na obwodzie byłoby wywierconych obok siebie kilka dziurek reprezentujących liczby od 0 do 255 co daje możliwość przeliczenia na 256 stopni obrotu. Pozycjoner z resztą i tak nie obraca się o 360 stopni. Pozdrawiam i proponuję rozważyć taką opcję.

micik
-

Post autor: micik » 30 kwie 2006, 7:58

Witam! Powiem Ci, że też kiedyś zrobiłem sobie obrotnicę, ale ja poszedłem na skróty i zrobiłem to bardzo prosto i o dziwo to działało bez problemów, a żeby było śmieszniej, to cały mój koszt wyniósł 6zł. Wykorzystałem stary silnik z wycieraczek razem z przekładnią, a sterowanie zrobiłem na dwóch przyciskach, wystarczyło tylko puścić dany kanał z satelity i przyciskiem, najechać na nią, obrotnica szła powoli i nie było żadnych problemów z dostrojeniem, czasem proste układy też są skuteczne, ale to w cale nie znaczy, że Ci odradzam iść bardziej w elektronikę, jak najbardziej popieram.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ