Poszukiwany programista do napisania programu

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Miiik
-
Kontakt:

Poszukiwany programista do napisania programu

Post autor: Miiik » 18 lut 2014, 16:58

Witam, poszukuje osoby, która napiszę dla mnie program do pewnego sterownika. Myślę że co do warunków to się dogadamy.

Elementy:
*Atmega 8 (smd)
*LCD 16X2
*impulsator z przyciskiem
*RTC: DS1307
*Czujnik: DHT 11

Funkcję:
* Wyświetlanie: godziny (bez sekund) ,temperatury,wilgotności, ustawionej temp noc/dzień, i stanów wyjść.
* Pomiar temperatury i wilgotności
* Termostat dzień/noc
* Timer
* Zapisywanie ustawień w pamięci eprom
* Obsługa sterownika impulsatorem z przyciskiem.

Najlepiej jak by był napisany w Bascomie, bo kiedyś się go uczyłem i jak coś to zawsze mógłbym coś w nim zmienić.

Schemat dodam później, jak go uporządkuje, tak jak i rozkład poszczególnych informacji na wyświetlaczu.

edit:

Obrazek
Schemat

Rozmieszczenie informacji na wyświetlaczu (rysowane recznie):
Załączniki
ster.zip
Schemat:
(23.68 KiB) Pobrany 354 razy
lcd 16x2..JPG
lcd 16x2..JPG (19.6 KiB) Przejrzano 7925 razy

Miiik
-
Kontakt:

Post autor: Miiik » 25 lut 2014, 16:08

Widzę że nie ma nikogo chętnego, może ktoś chętny napisać w jakimś inny języku ?

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 25 lut 2014, 21:15

Czy tranzystor Q3 (Ster_L) ma sterować lampą, jeżeli tak to w jaki sposób ma być sterowana od strony programowej?

Miiik
-
Kontakt:

Post autor: Miiik » 26 lut 2014, 8:51

Witam i dziękuje za zainteresowanie.

Zgadza się tranzystor Q3 (STER_L) ma sterować lampa, czyli ma załączać się i wyłączać o ustawionym czasie, a więc w menu np. lampa wł: xx:xx i wył: xx:xx

Zastanawiam się czy nie wyświetlać temperatury (T) z przecinkiem.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 26 lut 2014, 19:45

Pierwszy zgrzyt, to samo podłączenie LCD pod piny uC. Dużo łatwiej się programuje gdy piny danych podłączysz kolejno pod połówkę portu a nie rozrzucisz między porty, jeśli jeszcze nie wykonałeś płytki to rzuć mozaikę ścieżek, popatrzę co i jak połączyć by było łatwiej.
Jeśli już masz płytkę, to mówi się trudno. Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie które nie zmieszczą się do pamięci uC lub nie wyrobią czasowo.

Drugie pytanie, patrzę na wyświetlacz i nie rozumiem co autor miał na myśli. Przydała by się jakaś legenda co ma się gdzie wyświetlać, który symbol jest interaktywny a który statyczny.

I przy określ jaki termin realizacji Cię interesuje. Przymierzam się do pracy dyplomowej w dziedzinie elektroniki bezprocesorowej, więc w wolnych chwilach mogę spróbować swoich sił w programowaniu.
Warunek, programuję w C. Bascoma znam dość dobrze ale definitywnie zerwałem z nim po serii humorów jakie odstawiał zamiast kulturalnie kompilować.

Miiik
-
Kontakt:

Post autor: Miiik » 27 lut 2014, 8:42

Witam kolegę.

Co do płytki to jeszcze nie powstała, ale niestety nie mogę jej na razie zamieścić, nie mam do niej na chwilę obecną dostępu.

Legeda lcd 16x2:

Górna linia od lewej:
T/n - temperatura jaka została ustawiona na noc (xx°C)
GG:MM - godzina i minuty
T/d - temperatura jaka została ustalona na dzień (xx°C)

Dolna linia od lewej:
T - temperatura mierzona (xx,x°C)
L - informacja czy lampka zaświecona (I) czy zgaszona (0)
G - informacja czy grzałka pracuje (I) czy nie (0)
H - wilgotność mierzona (xx%)

Co do realizacji to nie będę ukrywał, im szybciej tym lepiej.

Niestety plik z mozaiką ścieżek u mnie coś się uszkodził, mam jeszcze jeden, ale nie mam dostępu do niego, na szczęście znalazłem wydrukowany i zeskanowałem (Nie jest on zbytnio czytelny, ale zawsze coś).
Załączniki
ster_mozaika.zip
skan mozaiki :)
(273.04 KiB) Pobrany 328 razy

Miiik
-
Kontakt:

Post autor: Miiik » 06 mar 2014, 16:10

Witam

Chciałem zapytać czy ktoś z kolegów zdecydował się na napisanie tego programu ?

Pytam bo czas mnie trochę goni, i jak coś to będę poszukał na innym forum.

ODPOWIEDZ