Przetwornik do termopary

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Przetwornik do termopary

Post autor: kaliska5 » 23 lut 2014, 15:03

Witam.Mam problem z ktorym nie moge sobie poradzić,rozwiązanie pewnie będzie banalne, ale mam pustkę w głowie.Mam termoparę typu K czyli przy 100 stopniach napięcie będzie wynosić 4mV.Mam uklad z WO o wzmocnieniu 195 wiec przy 4mV mam 720mV.W jaki sposób najprościej dodać offset +0,44V na wyjściu,by zamiast 780mV(100°C) otrzymać 1220.?

Jony130
Moderator
Posty: 3157
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 23 lut 2014, 15:56

Z tego wynik, że wzmocnienie masz równe 180 a nie 195V/V. Więc w końcu jak to jest?
Co do offsetu to zobacz sobie tu jak go wprowadzili
http://obrazki.elektroda.pl/8734864800_1326918023.jpg

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 23 lut 2014, 15:57

Dodać z jakiegoś referencyjnego źródła napięcia taką wartość, dla wzmacniacza operacyjnego to raczej nie problem ale podaj konkretnie układ jaki masz.

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 23 lut 2014, 16:33

Wzmocnienie wynosi 195V/V, pomyłka.Mam układ pomiaru temperatury z termistorem.Zmierzyłem stosunek rezystancji do napięcia na przetworniku A/D.Teraz chce zmienić czujnik z termistora na termoparę wiec wyliczyłem potrzebny wzmacniacz ale potrzebuję przesunać napięcie wyjściowe o +0,44 V

Jony130
Moderator
Posty: 3157
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 24 lut 2014, 15:09

Troch mało danych podałeś. Najprościej to będzie dać dzielnik napięcia między wyjście a Vcc. I potem dać jakiś mały wzmacniacz na WO by zniwelować tłumienie dzielnika.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 24 lut 2014, 22:41

Swoją drogą jak stosujesz uC to nie możesz programowo dodać ofsetu?

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 25 lut 2014, 6:57

Problem chyba polega na tym że kolega ma gotowy układ z termistorem i chce go zastąpić termoparą, a nie posiada schematu więc chyba dlatego go nie podaje, no cóż my nie mamy czarodziejskiej kuli :)

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 25 lut 2014, 6:58

W tym rzecz ze to nie moje urządzenie i nie mam możliwości ingerowania w oprogramowanie.

Jony130
Moderator
Posty: 3157
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 25 lut 2014, 9:29

Tak jak już pisałem najprostszy sposób to dzielnik napięć + WO.

Schemat może wyglądać tak jak w załączniku:
I teraz napięcie w punkcie Vx jest równe:

Vx = Vzas•R2/(R1 + R2) + Vin•R1/(R1 + R2) = (Vzas•R2 + Vin•R1)/(R1 + R2)

I teraz chcąc dodać 0.44V offsetu przy zasilaniu Vzas = 5V do sygnału musimy dobrać odpowiednio dzielnik napięcia.
Dla uproszczenia zakładamy R2 = 1KΩ; I obliczamy
Idz = 0.44V/1K = 440µA i z tego R1 = (5V - 0.44V)/440µA = 10.36KΩ
I teraz dzielnik ten tłumi sygnał z termopary R1/(R1 + R2) = 10.36/11.36 = 0.911 razy.
Czyli WO musi mieć wzmocnienia równe 11.36/10.36 = 1.0965

Az tego R3/R4 = 0.0965 ---> R3 = 10K to R4 = 10/0.0965 = 103.62KΩ

W praktyce i tak trzeba wybrać R2 = 1K; R1 = 10K I dodać potencjometr szeregowo z R4 i ustawić odpowiednie wzmocnienie.
Załączniki
13.PNG
13.PNG (3.28 KiB) Przejrzano 5198 razy

ODPOWIEDZ