Najlepiej to zrób własne partycje i nie słuchaj podpowiedzi instalatora.
Na wydzielonej partycji utwórz dwie lub trzy partycje.
Pierwsza to ta na której znajduje się system z flagą "/" 10GB spokojnie wystarczy, jeśli natomiast planujesz instalować programy graficzne czy gry to daj lepiej 15/20GB
Druga partycja "/home" to partycja na której znajdować się będą wszystkie twoje pliki, które nie są powiązane z systemem. Tworząc taką partycję masz duży plus i w przypadku instalacji innego distro linuxa można dowiązać tą partycję również do tego innego systemu.
Kolejna partycja "swap" jest tworzona w przypadku małej ilości pamięci RAM. Powyżej 2/4GB nie ma potrzeby na taką partycję, jednak jeśli masz mało RAM'u to tą partycją zwiększasz 'pojemność' tej pamięci.
Wszystkie partycje najlepiej sformatować pod system plików "ext4"
Jeśli planujesz dostęp do plików tych z ubuntu na win8 to dodaj jeszcze partycję z systemem fat lub ntfs, bo windows nie widzi "obcych" partycji - odwrotnie nie ma problemu.
Instalacja Linuxa
Dzięki za pomoc
Zainstalowałem Ubuntu i działa mi. Jedyny problem w tym, że nie mogę uzyskać dostępu (pod Ubuntu) do plików na Windowsowej partycji. Wyświetla mi się następujący błąd:
Jak to rozwiązać? W systemie plików nie ma również folderu /host .
Zainstalowałem Ubuntu i działa mi. Jedyny problem w tym, że nie mogę uzyskać dostępu (pod Ubuntu) do plików na Windowsowej partycji. Wyświetla mi się następujący błąd:
Kod: Zaznacz cały
Error mounting /dev/sda4 at /media/michal/1034AB8734AB6F02: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000,dmask=0077,fmask=0177" "/dev/sda4" "/media/michal/1034AB8734AB6F02"' exited with non-zero exit status 14: The disk contains an unclean file system (0, 0).
Metadata kept in Windows cache, refused to mount.
Failed to mount '/dev/sda4': Operation not permitted
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.Chodzi o to że w win8 jest coś takiego jak "szybkie wyłączanie systemu" - jest to nic innego jak hibernacja. Pamięć RAM jest zapisywana na dysku i kolejno przy "włączaniu" windowsa jest ładowana ów pamięć. Ma to na celu szybkie uruchamianie komputera które nie trwa 2-3 minuty.
By mieć dostęp do plików z windowsa musisz tradycyjnie wyłączyć komputer, a nie za hibernować czy uśpić.
Albo zamontować partycję NTFS z prawami tylko do odczytu - co dużo nie daje, bo nie możesz nic tam zapisać.
By mieć dostęp do plików z windowsa musisz tradycyjnie wyłączyć komputer, a nie za hibernować czy uśpić.
Kod: Zaznacz cały
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting)