Podłączenie dużego akumulatora do telefonu

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
r-mik
-

Re: Podłączenie dużego akumulatora do telefonu

Post autor: r-mik » 13 lut 2014, 18:20

adrian_134 pisze:Witam!

Tak sobie ostatnio kombinuję jak zastąpić akumulator z telefonu czymś większym, telefony działają na napięcie 3.7v na 100% jest tam stabilizator napięcia jakiś (...)
Na 99,99% nie ma tam stabilizatora. CPU i moduł GSM są zasilane bezpośrednio z akumulatora.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 13 lut 2014, 22:57

no nie wiem, napięcie na aku "chodzi od 4,2V do około 3- coś po drodze raczej jest.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 14 lut 2014, 16:46

Część obwodów mocy, np. nadajnik radiowy albo wzmacniacz audio mogą być zasilane z akumulatora przez jakiś obwód odcinający/zabezpieczający.
Reszta w tym procesor, wyświetlacz i część toru radiowego na 80% ma przetwornicę stabilizującą napięcie zasilania. Pozostałe 20% szans to że trafisz na stabilizator liniowy bez przetwornicy, w obu przypadkach stabilizacja napięcia musi być.

Dołączenie innego akumulatora litowego równolegle ma szansę zadziałać. Dołączenie akumulatora innego typu o innym napięciu przez rezystor zakończy się uszkodzeniem telefonu, bo telefon charakteryzuje się zmiennym poborem prądu w czasie i rezystora nie da się dobrać.

Jeśli chcesz zasilać telefon z akumulatora zewnętrznego a ten wewnętrzny wystarcza na minimum kwadrans rozmowy, zastosuj zasilanie 5V przez złącze przeznaczone do ładowania. Jedna przetwornica impulsowa (względnie stabilizator 7805 czy 7905) i możesz kabelek zakończony wtyczką lub gniazdkiem.

Jeśli zastosujesz akumulator żelowy 12V i nie chcesz bawić się w przetwornice impulsowe, kup zasilacz. Ostatnio w kilku marketach elektronicznych pytałem o tani kabel uUSB, to dostałem zasilacz 5V wkładany do gniazdka zapalniczki.

ODPOWIEDZ