Wybór multimetra

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
bear
-

Wybór multimetra

Post autor: bear » 05 lut 2014, 20:51

Witam,

Panowie stoję przed zakupem nowego multimetru (teraz mam taki za 15zł) i zastanawiam się co wybrać. Sam miernik ma służyć do prostych pomiarów w domowym warsztacie ;)
Myślę nad:

1. UNI-T Seria UT330 (B, D)
3. UNI-T UT10A
4. UNI-T Seria M890 (C, F, G)
5. UNI-T UT51

Nie ukrywam że przydała by się funkcja on/off i buzera przy sprawdzaniu ciągłości obwodów. Chce na te cele wydać do 60zł (UT51 kosztuję 67zł więc to 7zł mogę dołożyć).
Jeśli macie jakies inne propozycje to z checia je rozwarze.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 lut 2014, 6:24

Penie wybrałbym z tych czterech UT51.

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 06 lut 2014, 10:08

Hej

Też UT51. Ja mam UT 58D i jestem zadowolony.

Powinien być OK

Pozdrawiam
Piotrek

bear
-

Post autor: bear » 06 lut 2014, 13:20

Wezmę UT51, mam nadzieję że trochę posłuży. Cena jego to 67zł co prawda myślałem żeby kupić jakiś do 40zł ale jak ma być dobry to wole dołożyć.
A orientujecie się może czym się różni UT51 od UT52?

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 06 lut 2014, 14:07

Hej

Patrząc na obrazki widze że UT52 mierzy prąd do 20A a UT51 do 10A i UT52 mierzy pojemnośc kondensatorów. To widze na pierwszy rzut oka

Pozdrawiam
Piotrek

bear
-

Post autor: bear » 06 lut 2014, 18:05

Czyli wychodzi na to że to samo co M890G tylko tyle że jest trochę dokładniejszy. Rozmawiałem z kolegą i oglądałem u niego właśnie M890G i sobie bardzo go chwalił, po 3 latach nie miał z nim żadnych problemów tym bardziej że jak by nie patrzeć jest on do 20A (UT-51 do 10A) oraz ma możliwośc mierzenia pojemności kondensatorów + temperatura. Niby nic ale czasami się przydaje.
Myślę że dla M890G dobrą alternatywą jest UT-52 ale niestety różnica w cenie pomiędzy M890G a UT-52 to 13zł. Pewnie powiecie, co to 13zł ale podczas większych zakupów 13zł robi różnicę tym bardziej że ogólny budżet i tak trochę nadciągłem.
Opłaca się dołożyć to 13 zł dla troszkę bardziej dokładnych pomiarów?

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 09 lut 2014, 2:09

bear pisze: do 20A (UT-51 do 10A) oraz ma możliwośc mierzenia pojemności kondensatorów + temperatura. Niby nic ale czasami się przydaje.
po co 20A co tym chcesz mierzyć , w praktyce do 5A wystarcza a potem to tylko cęgi
bear pisze: Myślę że dla M890G dobrą alternatywą jest UT-52 ale niestety różnica w cenie pomiędzy M890G a UT-52 to 13zł.
w pobliżu 60 zł to jeszcze można zdobyć pomiar C , f {Hz} , czy potem będziesz dokupywał następny miernik , klasa tych mierników jest podobna różnią się tylko firmą która je wykonuje a to ma znaczenie bo potrafią bardzo pływać wyniki pomiarów .
W szczególności M8xxx są robione przez różne firmy , unit to raczej unit
bear pisze: Pewnie powiecie, co to 13zł ale podczas większych zakupów 13zł robi różnicę tym bardziej że ogólny budżet i tak trochę nadciągłem.
Opłaca się dołożyć to 13 zł dla troszkę bardziej dokładnych pomiarów?
a to zależy co trafisz w szczególności ten M8xxx totolotek

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 09 lut 2014, 7:11

bear pisze:A orientujecie się może czym się różni UT51 od UT52?
Tu masz specyfikacje zebrane razem dla UT-51 do UT-55 http://www.uni-trend.com/manual2/UT51-5 ... al_LVD.pdf
Z nisko budżetowych to poleciłbym właśnie multimetry Uni-Trend http://www.uni-trend.com/HDM.html
Ale jednak najpierw odpowiedz sobie na pytania:
1. Ile maksymalnie możesz wydać (i nie przekroczyć ani o złotówkę :) ) bo inaczej będziesz nakręcał spirale :)
2. Hobby czy wiążesz z tym poważniejsze plany (ale wtedy kwota 60 zł jest za małą)?
3. Tak naprawdę w jakim obszarze zastosowania będziesz się poruszał? co chcesz mierzyć?

Ze swojego wieloletniego doświadczenia powiem tyle, że w zasadzie w miernikach które używałem i używam miałem różne dodatkowe funkcje ale w praktyce pomiar pojemności użyłem może kilka razy (no chyba że będziesz korzystał nagminnie z wylutowywanych kondensatorów nieoznakowanych, to wtedy może się przydać), z pomiaru częstotliwości nigdy nie korzystałem (jednak wolę częstościomierz lub oscyloskop niż pomiar miernikiem), w elektronice hobbystycznej z tak dużymi prądami nawet ja 5A zbyt często nie będziesz miał do czynienia. Natomiast nieraz przekonałem się że pomiar "true rms" jest przydatny ale to już mierniki z nieco wyższej klasy, a i na początek nie będzie to aż tak konieczne (wspominam o tym bardziej na przyszłość).
Więc wybierz optymalnie dla siebie, nie wydaj za dużo i ciesz się z użytkowania :) a jak cię wciągnie to z pewnością za kilka lat kupisz lepszy jak będzie potrzeba.

bear
-

Post autor: bear » 09 lut 2014, 10:28

No właśnie spirala cały czas się nakręca i co chwilę podbijam cenę ale sam się nie mogę zdecydować czy jest to warte. Elektroniką się interesuje więc jakieś układy są cały czas budowane, czasami robię recykling starych RTV, czasami się coś naprawia więc trzeba coś zmierzyć. Zdaję sobie sprawę z tego że 5A mi wystarczy ale raz na jakiś czas potrzeba będzie mi zmierzyć prąd w granicach 15A i będe się denerwował. To samo tyczy się pomiaru pojemności czy nawet tej temperatury. Tak myśląc najczęściej mierze napięcie, rezystancję, ciągłość obwodów, zwarcia itp ale tak jak pisałem, jak mi przyjdzie coś na rok zmierzyć to dobrze gdybym to zrobił a nie narzekał na brak takowej opcji :roll:
Budżet nie jest jakiś super sztywny ale wiadomo że chce wydać jak najmniej bo również kupuje inne rzeczy do domowego warsztatu. Znajomy ma M890G i bardzo chwali, po 3 latach śmiga aż miło, ja znowu myślałem nad UT52 bo ma to samo tylko jest dokładniejszy ale obawiam się że może być krucho z żywotnością.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 09 lut 2014, 11:04

bear pisze:Budżet nie jest jakiś super sztywny ale wiadomo że chce wydać jak najmniej bo również kupuje inne rzeczy do domowego warsztatu. Znajomy ma M890G i bardzo chwali, po 3 latach śmiga aż miło, ja znowu myślałem nad UT52 bo ma to samo tylko jest dokładniejszy ale obawiam się że może być krucho z żywotnością.
To podaj maksymalny nieprzekraczalny budżet - będzie łatwiej coś doradzić :) ale przede wszystkim kieruj się własnym wyczuciem - to Ty będziesz używał tego miernika.
A co do Uni-T to żywotność jest niezła i użytkownicy sobie chwalą. Ja wprawdzie używam marki Brymen ale to już z półki powyżej 500zł.

bear
-

Post autor: bear » 09 lut 2014, 11:41

Ogólnie mierzyłem do 60zł no i M890G idealnie się w tym budżecie mieści, ale znowu UT52 jest o 13zł droższy, jak by nie patrzeć 13zł to nie pieniądze a jeśli miernik ma być o wiele lepszy to nie zastanawiał bym się nad niczym aczkolwiek czy warto wydać to 13zł więcej po to aby mieć troszkę dokładniejsze zakresy? Bo z tego co widzę to nic innym się od M890G nie różni

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 09 lut 2014, 11:53

No więc kieruj się własnym wyczuciem, ja podałem co bym wybrał, ktoś inny podobnie jak ja wybrał, z kolei inny kolega napisał co myśli o miernikach z serii M8xx, a ty masz dobre opinie od znajomego na temat M809. Jak widzisz nikt ci nie powie kup ten a nie inny :) Potrzebujesz mierzyć powyżej 10A no to masz już jakieś kryterium, mierzysz pojemności czy częstotliwość no to masz dodatkowe kryteria do wyboru. A dokładność pomiarów w tej klasie mierników ma mniejsze znaczenie niż jakość i trwałość wykonania i takimi opiniami głównie bym się sugerował które podkreślają te zalety. Ja wyczerpałem pomysły jak ci mogę jeszcze pomóc w tym temacie :)

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 09 lut 2014, 11:59

Pierwsza sprawa na którą moim zdaniem warto zwrócić uwagę to pomiar prądu przemiennego (ACA). Z tego co widzę, wszystkie wybrane przez Ciebie multimetry maja ten pomiar.

Druga sprawa, to automatyczna zmiana zakresów. O ile przy pomiarze prądu jest to niewykonalne, to przy napięciu przydaje się, a przy rezystancji jest rzeczą niezastąpioną.
Ja posiadam MY68 (wybrałem go ponieważ tylko taki był na stanie w lokalnym sklepie elektronicznym) i nie narzekam. Po kilku latach stwierdzam że dobrze wybrałem kupując go w ciemno.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 09 lut 2014, 12:07

Co do tego pomiaru prądu, to trochę inwencji twórczej :wink:
Uwierz na słowo że takie mierniki nie maja przewodów pomiarowych do mierzenia prądu 15 czy 20A.
Kupisz 1% rezystor 10mΩ/5W ustawisz na zakres 200mV i masz pomiar prądu na zakresie 20A

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 09 lut 2014, 12:21

timo66, skoro tak podchodzisz do sprawy, świetny pomysł na mierzenie prądów stałych.
Gdybyś natomiast chciał mierzyć prądy przemienne to trzeba zacząć od znalezienia multimetru mierzącego napięcia przemienne w takim zakresie. Tanie mierniki nie schodzą poniżej zakresu 20V, średnie mają zakres 2V a dokładność nie powala.

ODPOWIEDZ