[Pad PS3] laczenie 2 przycisków

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Wert00
-

[Pad PS3] laczenie 2 przycisków

Post autor: Wert00 » 19 sty 2014, 14:50

Witam

Czy da się w jakiś super prosty sposób połączyć oba te przyciski w padzie tak by przyciskając R1 jednocześnie przyciskałby L1

Chodzi mi coś w tym stylu jak tu na zdjęciu tylko przykładowe , dało by rade podłączyć kabelkami do taśmy a miedzy nimi jakiś przycisk odłączający działanie. Czy raczej trzeba byłoby lutować kabelki na płycie głównej? naprawdę nie musi to super ładnie wyglądać aby tylko spełniało swoje zadanie. Z góry chce uprzedzić jestem dosłownie laikiem w tej materii wiec trzeba pisać wyjaśniać mi jak dziecku niestety.
Załączniki
ps3pad.JPG
ps3pad.JPG (37.95 KiB) Przejrzano 19797 razy

Wert00
-

Post autor: Wert00 » 19 sty 2014, 17:23

Znalazłem zdjęcie wnętrza dualshock'a znalazłem oznaczenia pinów który każdy odpowiada za dany przycisk czy jakbym połączył w ten sposób kabelki jak na tym zdjęciu na środku dałbym przycisk jakiś odłączający działanie czy zdałoby to egzamin? nie doszłoby do jakiegoś zwarcia ? ( naprawdę kompletnie sie na tym nie znam nie wiem czy dobrze kombinuje)
Załączniki
ps3padd.JPG

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 19 sty 2014, 18:34

Przy padzie PS2 i PSX (PS1) miało by to szansę działać. W nich są klawisze mechaniczne.

Przyjrzyj się uważnie dolnemu zdjęciu, na taśmie masz zeralizowane 3 klawisze: home, start, select. Pozostałe klawisze w PS3 to coś na kształt tensometrów albo potencjometrów, w każdym razie naciśnięcie klawisza zmienia rezystancję a nie przełącza obwodu na zasadzie zwarty/rozwarty.

Jeśli chcesz, możesz zewrzeć oba klawisze razem tak jak proponujesz, ale w grę wchodzi tylko zwarcie na stałe i masz przy tym jakieś 80% szans że będzie to działać.

Zwarcie przełączane raczej nie będzie działać ze względu na to, że rezystancja obwodu każdego klawisza nie jest zbyt precyzyjnie wykonana, a elektronika kalibruje te niedokładności po włączeniu zasilania. Zwarcie/rozwarcie obwodu po kalibracji spowoduje że elektronika nie ogarnie nowej sytuacji i będziesz musiał ponownie ją skalibrować, czyli odpiąć i podłączyć akumulator.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 19 sty 2014, 18:37

Możemy przyjąć, że działa tutaj zasada wykrywania przycisku polegająca na zwieraniu do masy.
A więc naciskając R1 zwiera się do masy co jest wykrywane. Teoretycznie trzeba zrobić tak, aby L1 wtedy też miał zwarcie do masy.
Teraz zależy jakie są przyciski zastosowane, bo jeśli są to typowe mikro-przyciski mają 4 nóżki, gdzie są wewnątrz sparowane. Wtedy wystarczyłoby L1 podłączyć pod wolną parę i jednym przyciskiem zwierać oba wejścia do masy.

Jednak to zawiera pewne założenia, bo nie mam pojęcia jak to jest naprawdę i jak to wygląda.

Wert00
-

Post autor: Wert00 » 19 sty 2014, 19:03

Naprawdę dziękuje bardzo za wasze odpowiedzi wyczerpujące ale niestety nie rozumiem w ogolę co piszecie ja sie na tym kompletnie nie znam na elektronice zupełnie i ten "język" którym piszecie jest dla mnie trudny.

Ertew -- Nie wiem czy dobrze zrozumiałem mogę połączyć kabelki tak jak to narysowałem na zdjęciu poniżej ? zwarcia żadnego nie będzie ? ale może nie działać?

Chciałem zamontować taki przełącznik typu
http://www.tme.eu/pl/details/ps-02/prze ... zyciskane/#
http://www.tme.eu/pl/details/9633nab-r/ ... ab-_-u906/#
http://www.tme.eu/pl/details/ps-03g/prz ... zyciskane/#

i rozumiem ze gdybym połączy jakiś z tych przełączników po wciśnięciu go aby odłączyć działanie przycisku R1 musiałbym również odłączyć baterie w padzie by ponownie skalibrować jak to ująłeś?

Jaki przekrój kabla przylutować może być taki 1 mm
http://www.tme.eu/pl/details/60.7030-25 ... i-contact/#

Znalazłem jeszcze takie zdjęcie może pomoże?
Załączniki
ps3plyta.jpg

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 19 sty 2014, 19:28

Te przełączniki co podałeś są badziewne jak już kup sobie taki.
Mniejszy w sensie niższy, ładny, i niezawodny. Dostępny w 3 kolorach jak pamiętam, czarny, czerwony i niebieski.
Obrazek
A kupisz go TUTAJ

Wert00
-

Post autor: Wert00 » 19 sty 2014, 20:03

A tamte co podałem się nie nadają? bo nie chce wiercić wielkiej dziury w padzie tylko malutka stad teki był mój wybór , ten co podałeś ładny jest tylko ze gruby .

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 19 sty 2014, 21:21

Nadają się, ale ich jakość jest nieciekawa.
Ewentualnie coś takiego.
Obrazek
Wiercisz tylko dwa małe otworki na nóżki, a przycisk przyklejasz na zewnątrz.
Wymiary to 6x6mm i 4mm wysokości.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 20 sty 2014, 17:12

Jaki przekrój kabla przylutować może być taki 1 mm
http://www.tme.eu/pl/deta...multi-contact/#
O wiele za gruby, nie będziesz umiał go precyzyjnie przylutować i pewnie zrobisz zwarcie albo urwiesz pady na płytce. Weź coś cieńszego, 0,1 - 0,25 mm max, najlepiej poszukaj z odzysku, bo potrzebujesz tylko kilkanaście cm.
Co do przycisku, to z pierwszego postu zrozumiałem, że chodzi bardziej o włącznik dwustanowy (raz włączony, raz wyłączony). Te, które podałeś działają tak, że trzeba by je ciągle trzymać żeby przyciski w padzie były połączone. Ja proponował bym na przykład coś takiego:Obrazek
Tutaj wystarczy otwór 6,5mm. Możesz też kupić podwójny, a drugą sekcją zapalać i gasić diodę LED sygnalizującą tryb pracy przycisków.

Wert00
-

Post autor: Wert00 » 20 sty 2014, 20:29

dzięki za odp tom5555 ale niestety nic z tego nei wyjdzie tez myślałem o diodzie itp

pomyliłem sie ze zdjęciami po rozebraniu pada nie ma u mnie tych pinów bo one są dodane przez jakiegoś gościa ta kostka jest przylutowane w celu dalszej modyfikacji itp mniejsza z tym

u mnie jest takie cos jak na zdjęciu po lewej stronie i to styka sie razem z tasma pada takie jest działanie tych przycisków

gdybym przylutował centralnie do tych czarnych końcówek na plycie głównej to później po zetknięciu z taśma nie działały by przyciski bo taśma nie miałaby kontaktu bo zakryłby lut

nie wiem jak to naprawdę zrobić

Moze macie jakiś bardzo prostu ( typu nawet przyklejenie wykałaczki itp) pomysł jak połączyć przyciski R1/R2 tak by przy naciśnięciu R1 wciskałby się tez R2
Załączniki
pcb.jpg
pad mam taki jak po lewej stronie bez żadnych pinów jak wcześniej myślałem i to sie styka z tasma pada
sipcopy.jpg
tutaj już ktoś sobie przylutował w celu modyfikacji całkowitej pada

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 21 sty 2014, 17:22

Popatrz gdzie idą ścieżki (na płytce) odpowiedzialne za przyciski R1 i L1. przewody przylutuj jak najdalej od taśmy i tak żeby nie przeszkadzały taśmie prawidłowo przylegać do płytki. Najłatwiej jest przylutować do odsłoniętej przejściówki lub nogi układu scalonego. Czasami trzeba zdrapać trochę lakieru żeby przylutować przewód do ścieżki. W takim przypadku ważna jest precyzja i doświadczenie w pracy z lutownicą, bo łatwo można zrobić zwarcie lub uszkodzić płytkę.

Wert00
-

Post autor: Wert00 » 21 sty 2014, 19:35

tom5555 - dziękuje za pomoc dam to do fachowca ale nie wiem ile będzie sobie życzył za takie przylutowanie i co może się stać czy to jest tego warte

co do przełącznika te co podałeś one naprawdę sa duże czy sa może takiej wielkości jak ten podaje link ktory miałby funkcje ON i OFF
http://www.tme.eu/pl/details/ps-02/prze ... zyciskane/#

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 21 sty 2014, 22:02

Wert00
-

Post autor: Wert00 » 25 sty 2014, 17:09

niestety po przylutowaniu do tych punkcików nie dało efektu jakbym połączył trzy przyciski naraz dziwne ma ktos może inne pomysły lub co mogło pójść nie tak ?

Bele kombinował inaczej chce kupić lutownice ale nie mam dużo pieniędzy czy taka się nada do lutowania precyzyjnego 25W to nie za dużo ? Oczywiście kilka dni poćwiczę już oglądałem pełno technik lutowania SMD itp na youtobe ogólnie w drobny rzeczach jestem dosyć dobry

Lutownica oporowa 25W Solomon ?
Załączniki
sal.jpeg
(44.39 KiB) Pobrany 12843 razy

ODPOWIEDZ