Postaram się także podzielić paroma ciekawymi sztuczkami i pomysłami.
[center]Przydatne narzędzia[/center]
Zanim rozpoczniemy prace dobrze się do niej przygotować, i zebrać parę przydatnych narzędzi. Na zdjęciu pokazałem takie minimum.
Od lewej mamy szczypce do ciecia drutu, które przydadzą się do obcinania nadmiaru opaski zaciskowej, lub uwalniania przewodów z starych opasek.
Powyżej mamy samoprzylepne uchwyty do opasek zaciskowych.
Dwa śrubokręty płaski oraz krzyżowy.
Opaski zaciskowe, oraz pęsetę do łatwego usuwania i wkładania zworek.
Inne narzędzi są raczej rzadko przydatne, wyjątkiem mogą być małe kombinerki, które się przydadzą jeżeli nie można usunąć jakiegoś zatrzasku, lub kołka, mocującego wentylator.
Wtedy ściska się rozpórki kołka drugiej strony i delikatnie wypycha go.
[center]Porządek to podstawa[/center]
Podstawą rzeczą podczas składania komputera jest dążenie do utrzymania porządku w obudowie.
Dla czego jest to tak istotne ?
Po pierwsze, ułatwia to konserwację i czyszczenie komputera.
Po drugi zapewnia lepszą wentylację obudowy, a co za tym idzie lepsze warunki pracy poszczególnych podzespołów.
Pomijam już ze ładnie to wygląda, szczególnie jak ktoś posiada obudowę z tzw. okienkiem.
Oczywiście nie zawsze jest to łatwe do osiągnięcia, bo czasami konstrukcja obudowy potrafi to skutecznie utrudnić.
Jako przykład mogę podać moją własną obudowę, widoczna na zdjęciu niżej.

Jak widać zasilacz jest umieszczony na dole. Najgorsze jest to iż, przewód zasilający ATX-8PIN, jest krótki. Co zrobić ?
Można próbować kombinować bo przepchnąć pod kartą graficzną blisko śledzia, ale to nie jest najszczęśliwszy sposób, bo łatwo uszkodzić coś na płycie głównej, lub karcie rozszerzeń.
Ja zakupiłem sobie przedłużacz ATX-8PIN długości 30cm, i używając samoprzylepnych uchwytów do zacisków, oraz opasek zaciskowych poprowadziłem przewód zasilania, tuż nad śledziami kart, oraz pod tylnym wentylatorem. Dodatkowo dzięki temu zabiegowi, udało mi się przymocować, przełącznik obrotów wentylatora, który dyndał do tej pory na przewodzie w obudowie.
PS. Post w edycji, dodam resztę w miarę czasu.