Diora WS 442
Diora WS 442
Jak w temacie chodzi o diore ws 442.
Co jest nie tak z tym sprzętem?
http://www.youtube.com/watch?v=qM82IrXr16w
Co jest nie tak z tym sprzętem?
http://www.youtube.com/watch?v=qM82IrXr16w
Dobre pytanie: co jest nie tak z tym sprzętem?
Ja nie jestem fachowcem od sprzętu audio, ale na pewno jakiś opis usterki i wstępna diagnostyka pomogłaby osobom lepiej znających się w tej kwestii. Na filmiku widać, że coś tam kręcisz i coś tam świeci - nic więcej. Słychać też nic nie słychać.
A więc w czym problem?
Ma przesterowanie czy co? Zapomniałeś podłączyć głośniki? Za duży sygnał na wejściu? Opisz szerzej w czym problem, jak się objawia, co zaobserwowałeś, jakie wstępne pomiary zrobiłeś, diagnostyka, itp.
Ułatwi to na pewno innym udzielenie jakiejś pomocy.
Ja nie jestem fachowcem od sprzętu audio, ale na pewno jakiś opis usterki i wstępna diagnostyka pomogłaby osobom lepiej znających się w tej kwestii. Na filmiku widać, że coś tam kręcisz i coś tam świeci - nic więcej. Słychać też nic nie słychać.
A więc w czym problem?
Ma przesterowanie czy co? Zapomniałeś podłączyć głośniki? Za duży sygnał na wejściu? Opisz szerzej w czym problem, jak się objawia, co zaobserwowałeś, jakie wstępne pomiary zrobiłeś, diagnostyka, itp.
to ewidentnie przedwzmacniacz. napięcie na wskaźnik wysterowania jest brane jeszcze przed potencjometrem głośności więc końcówka na pewno to nie jest. najlepiej sprawdzić to odpinając zasilanie z pre i przede wszystkim podłączyć jakieś głośniki testowe. sprawdź jak jest i daj znać to będziemy szukać dalej. o ile dobrze pamiętam pre jest zasilany symetrycznym napięciem i chyba był też stabilizator ale do końca pewny nie jestem. poszukam schematu chyba że masz to wrzuć.
Na 90% masz napięcie stałe na wyjściu. W tym wzmacniaczu podwójny kondensator w zasilaczu 4,7mF lubi mieć upływ. Kiedyś męczyłem się z tym wzmacniaczem wszystko wskazywało na uszkodzone tranzystory mocy, a to był tylko ten kondensator.
Sprawdź wysokość napięcia zasilającego na tym kondensatorze(minus multimetru łączysz do pojedynczego wyprowadzenia, i mierzysz wartość na każdym z dwóch po przeciwnej stronie, powinno być dość równo, różnica nie większa niż 1V).
Sprawdź wysokość napięcia zasilającego na tym kondensatorze(minus multimetru łączysz do pojedynczego wyprowadzenia, i mierzysz wartość na każdym z dwóch po przeciwnej stronie, powinno być dość równo, różnica nie większa niż 1V).