Zlikwidować tętnienia

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
kochzg

Zlikwidować tętnienia

Post autor: kochzg » 16 wrz 2005, 10:21

Mam mały problem, który polega na tym, iż z pewnego układu otrzymuję sygnał na poziomie 2 V.

Obrazek

Jednak jak dokładnie mu się przyjrzałem to okazuje się sygnał ten tętnienie z czestotliwością 100Hz z amplitudą około 40mV. Najprawdopodobnie jest to jakaś składowa 50Hz z zasilania. Czy zastosowanie jakiegos filtru górnoprzepustowego wytnie te pulsacje pozostawiają sygnał na podobnym poziomie, czyli 2V ???? Na razie nie interesuje mnie te mniejsze pulsacje.

Chyba ze ktos ma inny pomysł. Tylko proszę mi nie kazać podłaczać kondensatora.

Zdrówka
Kochzg

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 16 wrz 2005, 19:29

Dlaczego nie kondensatora ? Przecież kondensator to właśnie najprostszy filtr górnoprzepustowy. Co to za sygnał jest ? Jeśli akustyczny (muzyka) to odfiltrowanie 100Hz nie wchodzi w grę. Daj więcej danych albo opisz sytuację.

kochzg
-

Post autor: kochzg » 19 wrz 2005, 8:35

Kondensator nie wchodzi w rachube, bowiem dynamike mi zmniejszy. Sygnał otrzymuje z pewnego układu pomiarowego. Nie jest istotne skad sie bierze ten sygnał, tylko mnie interesuje same zagadnienie. Po prosty chce wiedziec czy sa jakies metody na wygładzenie tego sygnału.

Zdrówka
Kochzg

timi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: timi » 19 wrz 2005, 11:09

Można by wytworzyć podobny przebieg i zsumać (własciwie to odjąć), swoją drogą ja eksperymentowałbym z kondensatorami , możesz przecież spróbować odfiltrować wąskie pasmo, chyba że twoja dynamika leży właśnie w takim paśmie, miałem podobny przypadek przy pomiarach , ale wtedy wystarczyło zająć się masą (pętla), uziemnić, skrócić przewody sygnałowe.

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 19 wrz 2005, 20:55

Może filtr aktywny na opampie?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 19 wrz 2005, 23:59

Ja bym się jednak najpierw zastanowił nad dobrym filtrowaniem zasilania, właściwym poprowadzeniem scieżek na druku, i jeszcze jedno pytanie czy warunki pomiarowe są napewno takie, że jest pewność, że sam układ pomiarowy nie wprowadza takich śmieci sieciowych?

kochzg
-

Post autor: kochzg » 22 wrz 2005, 14:25

Jak pisałem wczesniej, na pewno jest to wina zasilania. Jednak czy taki przebieg da sie wygladzi bez ingerencji w uklad zasilania. Załóżmy ze wygenerowałem sobie taki przebieg. I chciałbym zeby był troche bardziej "płaski".

Zdrowka
Kochzg

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 22 wrz 2005, 14:33

A możliwe jest na próbę zasilenie tego z akumulatora?

ODPOWIEDZ