Polecane podzespoły komputerowe

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 sty 2014, 15:20

Na razie tyle mi wiadomo
Do 150W potrzebne 1 dodatkowe 6-pinowe złącza zasilania PCIe
info z tej strony http://www.asus.com/pl/Graphics_Cards/G ... ifications
Ale twoja stara karta też chyba miała takie złacze. Z mocą też nie powinno być problemu raczej.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 06 sty 2014, 15:50

Tak, stara karta też ma podłaczone dodatkowe zasilanie z zasilacza.
Więc rzeczywiście powinno być dobrze. Widać źle zrozumiałem tą wypowiedz
zmianą w PCEx16 3.0 było, zwiększenie wydajności prądowej złącza co pozwala ileś tam watowe karty graficzne zasilać, bezpośrednia z tego złącza.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 sty 2014, 17:13

Jony130
metodologicznie.
Jeżeli dobrze poszukałem to twoja płyta.
http://www.asus.com/pl/Motherboards/P7P ... /#overview.
Obrazek
Specyfikacja 1 x PCIe 2.0 x16
GTX650TI będzie na niej działał, ale w pełni skrzydeł nie rozwinie.
Druga sprawa zasilacz ile masz Wat ? Tak 450W mile widziane.
RAMu możesz do max 16GB włożyć, jeżeli wymienisz na nowe można zaryzykować nawet 2133MHz z updatem BIOSu do najnowszego jaki był.

Reasumując dobrze pokombinować i twoja I5 jeszcze pokarze pazurki.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 06 sty 2014, 18:11

Zasilacz mam chieftec gps 500W więc powinien dać radę.

A macie jakieś info czy te "nowe" i5 są duża "lepsze" od mojej?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 sty 2014, 18:40

Twój procesor to pierwsza generacja Core I5, a obecnie mamy już czwartą. Nie jest już nawet uwzględniany w żadnych testach wydajności.
Nie znaczy to jednak, że nie poda jeszcze rady, nawet stare COR2DUO jeszcze dają rady. ja jeszcze dwa miesiące temu na COR2DUO E8400, grałem w Assasina 4.
Tutaj sobie możesz poczytać o różnicach.
http://pclab.pl/art51473.html
Na tym twoim procesorze mimo lat nadal da się działać, dopieścić go trochę i jeszcze pociągnie z 2 lata.
A macie jakieś info czy te "nowe" i5 są duża "lepsze" od mojej?
Ok 2 do 2,5x.
w ARMA rożnica może 15%
Obrazek
Batterfild 3 może 25%
Obrazek
Jak widać nie ma jakiegoś szalonego wzrostu wydajności miedzy I5 pierwszej generacji a i5 3 genracji. W przypadku Haswlla można sobie dodać ok 3-5% do tych wykresów.
Prawda taka że mamy zastoj, ale akurat mnie to nie martwi.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 08 sty 2014, 15:15

Jeszcze pytanko dotyczące pamięci np. dla płyty http://www.gigabyte.pl/products/page/mb ... r_m5rev_10 jak widać w specyfikacji jest kupe częstotliwości ale tylko przy dwóch czyli 1600 i 1333 nie ma napisu OC, czy w sumie jest obojętne jaka częstotliwość wybiorę a system sam się dopasuje? Nie zależy mi absolutnie na podkręcaniu parametrów tylko na pewnej stabilnej i szybkiej pracy. Płyta ma tez w opisie ze ma 4 sloty na ddr3 z zasilaniem 1,5V ale jak sprawdzam te różne zalecane pamięci to jedne maja wymienione 1,5V inne 1,65V czasmi jest w opisie ze zalecane sa do Z77 a ja mam Z87 itp. różne kwiatki. Na co tak naprawdę trzeba zwrócić uwagę w moim przypadku?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 08 sty 2014, 16:04

Tzn tak. domyślnie obojętnie jaka pamięć ustawi ci sie na 1333MHz, dopiero w BIOS używając profili XMP, trzeba ręcznie ustawić częstotliwość pracy. Ja np w moich pamięciach mam dwa profile do wyboru 2133Mhz oraz 2400MHz.
Ponieważ kupujesz procesor w wersji K, czyli z odblokowanymi możliwościami OC, spokojnie możesz wsadzić te pamięci co ja wytypowałem. Dodatkowo szybsza pamięć jest zalecana jakbyś chcial korzystać z układu graficznego zintegrowanego z procesorem. A i proramy oblicznioew szybciej będą działały.
Przy czym jak kupisz pamięć 2400MHz. to nie jest to podkręcanie, to jet porostu pamięć, o wyższej wydajności,a tej nigdy mało.
Napięciami też się bardzo nie przejmuj, to wszystko się ustawia samoistnie, po wybraniu odpowiedniego profilu XMP. U mnie wygląda to tak jak na obrazku.
Ps. Czemu rozpatrujesz tą dziwną płytę główną ? Tam włożysz tylko 2 karty graficzne. jak chcesz jest i na 4 karty graficzne taka.
Obrazek
Załączniki
UEFI_RAm2400.jpg

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 08 sty 2014, 17:24

OK, dzięki.
kayron pisze:Czemu rozpatrujesz tą dziwną płytę główną ?
Dlaczego dziwną? Biorę ją również pod uwagę, a podałem jako przykład, bo akurat przeglądałem jakie tam pamięci zaleca producent. W sumie na 100% nie wiem czy nie wystarczy tylko maks. na dwie karty, jeszcze do rozgryzienia problem, a wtedy ta karta obok G1.Sniper Z87 jest wystarczająca, a ma to na co zwracałeś wcześniej uwagę czyli "udoskonaloną" kartę sieciową, a to w moim przypadku jest też bardzo istotne. No i ma 3 dla mnie "dobre" wbudowane porty wyjściowe na monitory, bo to też biorę pod uwagę ze na początek może wystartuję tylko na takiej grafice jaką oferuje płyta z procesorem. No i na koniec jest mniejsza i ewentualnie wpakuję do mniejszej obudowy.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 08 sty 2014, 18:54

Czyli teraz jesteś na etapie redukcji kosztów. W sumie dobrze, tylko nie przesadż zbytnio, bo potem ewentualna rozbudowa, przebudowa będzie kosztowna.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 08 sty 2014, 19:08

kayron pisze:Czyli teraz jesteś na etapie redukcji kosztów
Na podstawie tej naszej fajnej dyskusji zebrałem w sumie tyle materiału, że teraz to układam i dostosowuję do realnych potrzeb, w zasadzie biorę pod uwagę dwie płyty bazowe czyli G1.Sniper M5 lub tą większą GA-Z87X-UD5H. Jeżeli ostatecznie wyjdzie mi, że wystarczą mi dwie grafiki to zostaje mniejsza płyta, zasilacz pozostaje ten do którego ostatecznie doszliśmy, obudowa przy mniejszej płycie Fractal Design Define R4 Black Pearl, dla większej płyty Fractal Design Define R2 Black Pearl, procesor, pamięci, karty grafiki, dyski to co wcześnie zostało wytypowane.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 09 sty 2014, 18:23

Witam, kupiłem tą oto kartę graficzna
http://proline.pl/?p=GV-N660OC-2GD
Dodatkowo dokupiłem trochę ramu (8GB). Po wymianie karty na nową wszystko działa bez problemu na win7. Ale na drugiej partycji mam jeszcze staruszka XP.
I w XP zawsze pracuje z rozdzielczością 1280x800 choć optymalna rozdzielczość dla monitora to 1920x1080. Na starej karcie nie miałem z tym żadnego problemu.
Za to teraz, po wymianie na nowa zaobserwowałem ciekawą rzecz. Po włączeni przeglądarki czy też innego programu gdzie występuje jakiś tekst na jakieś 20s po włączeniu pogarsza się ostrość tekstu. Potem wszytko wraca do normy aż do czasy gdy np. otworzę jakąś nową stronę w nowej zakładce. Znowu ostrość tekstu znika na jakieś 20s. A i ta przypadłość występuje tylko dla tej konkretnej rozdzielczości.
Macie jakiś pomysł jak usunąć te efekt ?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 09 sty 2014, 19:37

O.. to potwierdzasz to co z bratem zauważyliśmy w grach, na kartach NVidi, takie mikro skoki jasności, szczególnie jak się rusza z miejsca.
Sami kombinujemy co jest powodem, prawdopodobnie sterowniki NVidi. w przypadku XPeka, no cóż są chociaż jeszcze sterowniki dla niego ?
W twoim przypadku też trudno zdiagnozować, problem, można próbować, eksperymentować z ustawieniami, w sterownikach.
Ewnetualnie w przypadku plików JPEG i GIF chyba też wiem że jest taka opcja, że mogą być wyświetlane, niejako w czasie dekompresji, co może powodować taki efek zmiany ostrości, to akurat da się chyba wyłączyć, że plik nie może być wyświetlony, do puki nie jest w całości zdekompresowany. Ale pytanie gdzie, trzeba by pogmerać w opcjach przeglądarki.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 10 sty 2014, 18:13

Efekt ten nie jest zbyt denerwujący, ale widać już pomału nadszedł czasz by się przyzwyczajać do nowych windowsów. A dziadka XP zostawić w spokoju.

P.S Wojtek Wojtek jakiego windowsa używasz? Bo ot na pewno nie XP ani win7.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 10 sty 2014, 18:47

P.S Wojtek Wojtek jakiego windowsa używasz? Bo ot na pewno nie XP ani win7.
Jeszcze miesiąc temu to był Windows 7 teraz już definitywnie przesiadłem się na Windows 8.1

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 10 sty 2014, 19:07

Wojtek pisze:Jeszcze miesiąc temu to był Windows 7 teraz już definitywnie przesiadłem się na Windows 8.1
Miałem do czynienia przez kilka godzin z win8 i przyznam że nie chcę mieć z nim nic więcej wspólnego.
Według mnie w tej chwili win7 jest szczytem tego co chcę mieć.

ODPOWIEDZ