Analiza układu EKG

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
leech10
Użytkownik

Analiza układu EKG

Post autor: leech10 » 23 gru 2013, 9:15

Witam

Zbudowałem takie to sobie urzadzenie( bez przetwornika ADC i z zasilaniem symetrycznym, jako podstawowy wzmacniacz instrumentalny dałem INA128 i jako wzmacniacze precyzyjne dałem OPA2704, ale generalnie to to samo). Ogólnie wiem jak to działa ale nie jestem pewny co do szczegłów więc prosiłbym o pewne podpowiedzi.

1. Czarne koło INA326(INA128). Wzmacniacz różnicowy tłumi wspólny sygnał( jak mniemam chodzi głównie o wszędobylskie 50Hz ale też o inne zakłócenia) Wiem na jakiej zasadzie działa.

2 Niebieskie koło układ A3. Wzmacnianie niskich częstotliwości i odciecie wysokich( dokładnie takich jak dla EKG) wiem jak działa

3 Czerwone koło układ A4. No własnie tutaj ja go narazie pominałem i wpiąlem nóżke 5 mojego INA128 do masy( z tego co wiem można tak robić bez problemu). Na nóżce 5 ma być potencjał masy\sztucznej masy. Z tym że widzę iż ten układ ma otwartą petle sprzężenia zwrotnego. Wiem że odfiltruje wyższe częstotliwości ale brak rezystora pętli sprzężenia pradu stałego mnie zastanawia.

4. Pomarańczowe koło układ A2. Filtr dolnoprzepustowy plus wzmacniacz niskich czestotliwości. No własnie zastanawiam się dlaczego dali wzmacniacz....( w innym schemacie EKG rezystory 390K pozostają ale na wejściu A2 podają 10K)

Jakby ktoś mógł mi pomóc z punktami 3 i 4

Pozdrawiam
Piotrek
Załączniki
ECG-Signal-Conditioner.JPG
ECG-Signal-Conditioner.JPG (35.18 KiB) Przejrzano 12978 razy

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 23 gru 2013, 11:29

Nie zmam się na EKG ale układ z 3 punktu to typowe DC-servo.
Wzmacniacz odwracający z punktu 4 jak widać ze schematu odwraca napięcie wspólne i podaje je na nogę. A skoro odwraca i podaje na wejście, to pewnie chodzi o redukcję "śmieci" na wspólnych liniach.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 23 gru 2013, 13:10

Układ na A2 to typowy układ "sterowania prawej nogi" i ma za zadanie maksymalnie wyeliminować zakłócenia sygnału wspólnego. Natomiast układ na A4 ustawia dolną granicę pasma na 0,05Hz (3,2M i 1uF).

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 23 gru 2013, 13:14

Hej

Dzięki. Nie znałem DC servo. Poczytałem i już wiem.

Z tą redukcja śmieci to wiedziałem ( chodzi głównie o 50Hz) tyle że zastanawiałem się po co tyle wzmacniać ale pewnie to wymogi EKG.

Zresztą podepne do oscyloskopu i popróbuje różnych konfiguracji. Zobaczy sięjaka bedzie różnica

Dzięki

Pozdrawiam
Piotrek

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 23 gru 2013, 13:31

leech10 pisze:Z tą redukcja śmieci to wiedziałem ( chodzi głównie o 50Hz) tyle że zastanawiałem się po co tyle wzmacniać ale pewnie to wymogi EKG.
No bo tu chodzi oto by te śmieci same się odejmowały czyli trzeba je podać z powrotem na wejścia, ale z fazą przeciwną. Bo dopiero wtedy się odejmą. Bo sygnały o przeciwnych fazach same się znoszą.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 23 gru 2013, 14:03

leech10 pisze:Z tą redukcja śmieci to wiedziałem ( chodzi głównie o 50Hz) tyle że zastanawiałem się po co tyle wzmacniać ale pewnie to wymogi EKG
Poszukaj pod hasłem "driven right leg" "right-left drive" itp.

np. http://www.ti.com/lit/an/sbaa188/sbaa188.pdf

Generalnie chodzi o to aby uzyskać jak największy CMRR najlepiej powyżej 100dB.

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 23 gru 2013, 22:11

Jony130 pisze:
leech10 pisze:Z tą redukcja śmieci to wiedziałem ( chodzi głównie o 50Hz) tyle że zastanawiałem się po co tyle wzmacniać ale pewnie to wymogi EKG.
No bo tu chodzi oto by te śmieci same się odejmowały czyli trzeba je podać z powrotem na wejścia, ale z fazą przeciwną. Bo dopiero wtedy się odejmą. Bo sygnały o przeciwnych fazach same się znoszą.
Tak racja. O tym nie pomyślałem:-)
Wojtek pisze:
leech10 pisze:Z tą redukcja śmieci to wiedziałem ( chodzi głównie o 50Hz) tyle że zastanawiałem się po co tyle wzmacniać ale pewnie to wymogi EKG
Poszukaj pod hasłem "driven right leg" "right-left drive" itp.

np. http://www.ti.com/lit/an/sbaa188/sbaa188.pdf

Generalnie chodzi o to aby uzyskać jak największy CMRR najlepiej powyżej 100dB.
Dzięki, poczytam sobie. Ogólnie lubie wyjaśnienia firmy TI, są fajner. No i przesłali mi 2 paczuszki z samplami :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotrek

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 09 sty 2014, 16:04

Hej

Zrobiłem to EKG no i........ nie działa jak trzeba. Zastanawia mnie jedna rzecz czy na stykówce mogą pojawić się takie zakłócenia że zaburząją działanie takiego układu, i czy przetwornica ICL7660 , która daje jednak niezbyt stabilne napięcie( sprawdzałem oscyloskopem) moze to zaburzyć? Jako test podłączyłem sinusoide z trafo 240/12V przez dzielnik napięcia 470KOhm/2.2KOhm. Wzmocnienie na INA128 dałem ~3. Na wejściach była malutka sinusoida, na wyjściu praktycznie 0, czyli OK. Jak jedno z wejść INA wpiąłem do masy to sinusoida została wzmocniona około 3 razy. Układ działa więc poprawnie. Oscylogramów nie mam bo mi telefon padł i zdjęć nie zrobiłem, ale na wyjściu INA128 po podłączeniu elektrod EKG( mam ze szpitala razem z żelem) sygnał przypominał poszarpaną sinusoidę 50Hz( był taki sam na obu wejściach i na wyjściu!! co jest dziwne).

ma ktoś jakiś pomysł co to może być. Układ widzę że działa OK. rezystory na wejściach mam 475KOhm a nie 390Kohm ale to raczej nie w tym jest problem

Pozdrawiam
Piotrek

Pozdrawiam
Piotrek

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 09 sty 2014, 18:16

leech10 pisze:ma ktoś jakiś pomysł co to może być.
Duże zakłócenia sieciowe, a ze tak zapytam z czego zasilasz układ?

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 09 sty 2014, 18:39

Hej

Zwykły zasilacz 12V/1.5A. Potem jest jeszcze 7806 i ICL7660 dla napięcia symetrycznego( Wieksze być nie może bo jeden ze wzmacniaczy pracuje z maksymalnym napięciem13.2Vp-p(zalecane +-6V ale to akurat spełniam)

Pozdrawiam
Piotrek

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 09 sty 2014, 18:47

leech10 pisze:Hej

Zwykły zasilacz 12V/1.5A. Potem jest jeszcze 7806 i ICL7660 dla napięcia symetrycznego( Wieksze być nie może bo jeden ze wzmacniaczy pracuje z maksymalnym napięciem13.2Vp-p(zalecane +-6V ale to akurat spełniam)

Pozdrawiam
Piotrek
To tak tylko powiem że kiepsko robisz jak podłączasz do siebie elektrody i do zasilacza sieciowego z kiepską izolacją nie spełniającego normy EN60601-1. To tak na marginesie.

Problem głównie z siecią masz pewnie (zakładam że układ zmontowany poprawnie i zgodnie ze schematem). Używasz kabla EKG profesjonalnego czy po prostu trzy kabelki jakieś? Zasil dla porównania układ z akumulatorka i zobacz wówczas.

Poprawne podłączenie powinno wyglądać tak że kabel wejściowy do EKG na całej długości jest ekranowany, ekran podłączony jest do masy układu wejściowego EKG. Oczywiście Wzmacniacz EKG musi być obwodem aplikacyjnym odizolowanym od obwodu "sieciowego".
zewrzyj wszystkie trzy wejścia razem i połącz z masą obwodu wejściowego i zobacz wówczas czy masz dalej duży poziom sieci na wyjściu.

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 09 sty 2014, 19:28

Hej

No za zasilacz bez izolacji powininienem dostać, wiem................ :oops:

Kabla profesjonalnego nie mam bo tego dać nie chcieli. Dobra zrobie tak, kupie baterie 9V i podłącze to w ten sposób. Skombinuje jakiś ekranowany kabel i się "zbada". Wezmę aparat i zapodam oscylogramy.

Swoją drogą jeszcze raz przetestuje układ ale na 99,99999% jest sprawny bo robiłem ten test , o którym mówiłem i zakłócenia były stłumione, ale swoją droga zrobie jakieś obwody testowe. Dołącze oscylogramy

Dzięki

Pozdrawiam
Piotrek

P.S.

Zastanawiałem się czy zasilanie aż tak może psuć obraz EKG, bo tych pików to wogóle nie widziałem. Niby zakłócenia redukował ten right leg driver ale tylko w niewielkim stopniu

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 09 sty 2014, 19:44

leech10 pisze:Zastanawiałem się czy zasilanie aż tak może psuć obraz EKG,
Też może ale w tym przypadku to bardziej masz kiepskie tłumienie sygnału wspólnego jakim jest wszechobecna sieć, a ty masz jeszcze do tego układ na płytce stykowej, zasilacz sieciowy, który swoje też może dokładać. Hmm zajmujesz się tym zawodowo czy uczysz się?

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 09 sty 2014, 19:59

Hej

Uczę.Elektronika stała się moim hobby. Z tym, że tu porwałem się na czuły układ. Prostsze projekty ostatnio mi nawet działały tak jak chciałem. Tu niby schemat prosty ale jednak układ ma specyficzne wymagania.
Jakbym to robił zawodowo, w tej chwili, to biedni pacjenci.............. :mrgreen:

Baterii niestety nie miałem bo, tylko jedną 9V w mierniku. Zobaczymy z baterią.
Mogę spróbować przesłać symetrycznie tym wzmacniaczem jakiś sygnał audio, jakieś same niskie częstotliwości(odfiltruje), które dodatkowo zakłócę nakładając sygnał sieci. Spróbować na stykówce zawsze mogę

Pozdrawiam
Piotrek
Ostatnio zmieniony 09 sty 2014, 20:05 przez leech10, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 09 sty 2014, 20:04

leech10 pisze:Uczę. Jakbym to robił zawodowo, w tej chwili, to biedni pacjenci..............
To fakt, ale fajnie że próbujesz :)
Wiesz pytam dlatego, ze jak interesuje Ciebie to faktycznie, to znalazłbym trochę takich pewnie przydatnych rzeczy typu kable jakieś wiązki wejściowe do nich itp. No nie wiem co jeszcze byś potrzebował do takich eksperymentów. W Zabrzu bywasz?

ODPOWIEDZ