Polecane podzespoły komputerowe

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 sty 2014, 9:54

Dzięki, jeszcze jedną płytę rozważam Asus Z87-Plus http://www.morele.net/plyta-glowna-asus ... us-581786/
Ma ona gniazda:
2 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16 lub dwa x8)
1 x PCIe 2.0 x16 (x2 mode)
2 x PCIe 2.0 x1
2 x PCI

Czy ma to sens w kontekście ewentualnie zastosowania trzech dwuslotowych kart grafiki takich jak podałeś czyli HD7750?

Drugie pytanie do tej samej płyty http://www.asus.com/pl/Motherboards/Z87 ... ifications
ile w końcu można bezpośrednio podłączyć naraz do niej monitorów bo są wymienione 4 porty
Zintegrowany procesor graficzny
Obsługa wielu wyjść VGA : porty HDMI/DVI-D/RGB/Mini DisplayPort *1
- Obsługa HDMI o max. rozdzielczości4096 x 2160 @ 24 Hz / 2560 x 1600 @ 60 Hz
- Obsługa RGB o max. rozdzielczości 1920 x 1200 @ 60 Hz
- Obsługa DVI-D o max. rozdzielczości1920 x 1200 @ 60 Hz
- Obsługa Mini DisplayPort o max. rozdzielczości 4096 x 2160 @ 24 Hz / 3840 x 2160 @ 60 Hz
Maksymalna pamięć współdzielona – 1024 MB
Obsługa Intel® HD Graphics, InTru™ 3D, Quick Sync Video, technologii Clear Video HD Technology, Insider™
Obsługa do 3 ekranów jednocześnie
a na końcu jest napisane że obsługuje 3 monitory jednocześnie.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 sty 2014, 10:56

Wojtku tu masz test tej płyty ASUSA oraz wielu innych.
http://pclab.pl/art52708-38.html
ja oceniam slabo tę konstrukcję.
Powód pierwszy.
Układ zasilania procesora jest ośmiofazowy, podobnie jak na większości płyt głównych z tego segmentu. Nie ma zresztą większego sensu w modelach dla typowych użytkowników integrowanie silniejszego. Tranzystory są pokryte aluminiowymi radiatorami o dość zmyślnym kształcie. Są one jednak niezbyt duże i w parze z wysokim schładzaczem wieżowym, który nie zapewnia im przepływu powietrza, nieco się grzeją przy ciągłym obciążeniu.
Jeżeli twój komputer ma pracować ciągle na MAX obciążeniu, sekcja zasilania na płycie będzie ważna.
Powód drugi
Rozmieszczenie złącz.
Obrazek
Co z tego że są dwa sloty PCI, jak kolidują one z PCIE, włożysz dwie karty Graficzne i nie masz dostępnego żadnego PCI. Niestety jest to wada większości jeżeli nie 95% konstrukcji :(. proponowana przez mnie płyta Gigabyte nie ma tej wady. Szkoda że producenci dodając złącze PCI na płyty, robią to tak bezmyślnie, na zasadzie aby tylko było, a wystarczyło by je dać zamiast PCIEx1, nad złączem PCIEx16 i byłoby git majonez.
Powód trzeci. CENA. za te pieniądze ASUS za mało oferuje.

Jeżeli nie zależy ci na PCI, bo w sumie go nie potrzebujesz, podobną do tego ASUSa, ale droższą 775zł ma Gigabyte jest to Z87X-UD5H
Przy czym tu dostajesz konkretną sekcje zasilania, procesora, ale ta sekcja też pewnikiem po drodze gdzieś zasila złącza kart graficznych. Tutaj masz test:
http://pclab.pl/art52708-60.html
I to jest moim zdaniem już taka ful wypas, płyta do twojego zastosowania. Włożysz tam max 3 dwu slotowe karty graficzne, a jeszcze na dodatek masz grafę w CPU, co teoretycznie daje max 15 monitorów.

Czyli tak metodą burzy mózgów, jak to się fajnie nazywa, doszliśmy, do tego że mamy wytypowaną prawie idealną, pomijając trochę cenę, płyte główną dla ciebie, która zapewni ci obsługę dwóch kart graficznych, w razie potrzeby można dołożyć trzecią.
Czyli faworytem jest Gigabyte GA-Z87X-UD5H.
Teraz trzeba dobrze dobrać obudowę do tej płyty, aby faktycznie można obsadzić, trzecie złącze kartą graficzną, dwuslotową.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 sty 2014, 11:30

kayron pisze:Czyli faworytem jest Gigabyte GA-Z87X-UD5H
Powiedz mi dlaczego ja nie trafiłem w nią? Całkiem możliwe, że zapatrzyłem się na tego Asusa :lol:
Ostatnio taką analizę to robiłem chyba z 10 lat temu i dlatego teraz jestem do tyłu z tymi niuansami konstrukcyjnymi ale widzę, że przy twojej pomocy zacznę się jakoś orientować, jeszcze raz dzięki za tyle czasu poświęconego.
kayron pisze:Teraz trzeba dobrze dobrać obudowę do tej płyty, aby faktycznie można obsadzić, trzecie złącze kartą graficzną, dwuslotową
To może:
Obudowa Corsair Carbide Series 300R Compact Black (CC-9011014-WW) - cena 259 zł
http://www.morele.net/obudowa-corsair-c ... ww-451034/
Zasilacz Corsair VS 650W ATX 80 PLUS 120mm wentylator, EU version (CP-9020051-EU) - cena 220 zł
http://www.morele.net/zasilacz-corsair- ... eu-528013/

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 sty 2014, 12:36

Wojtek pisze:
kayron pisze:Czyli faworytem jest Gigabyte GA-Z87X-UD5H
Powiedz mi dlaczego ja nie trafiłem w nią? Całkiem możliwe, że zapatrzyłem się na tego Asusa :lol:
Ostatnio taką analizę to robiłem chyba z 10 lat temu i dlatego teraz jestem do tyłu z tymi niuansami konstrukcyjnymi ale widzę, że przy twojej pomocy zacznę się jakoś orientować, jeszcze raz dzięki za tyle czasu poświęconego.
Ja szczerze też tak nie siedzę w tym na bieżąco, tyle że ostatnio zmieniałem komputer, i jako tako się orientuję.
Dla czego nie trafiłeś ? Pytanie brzmi dla czego ja nie popatrzyłem na nią ? Odpowiedz jest prosta w moim przypadku, za bardzo się skupiłem na złączu PCI, i umkły mi pewne inne niuansy, które w twoim zastosowaniu są już istotne.
kayron pisze:Teraz trzeba dobrze dobrać obudowę do tej płyty, aby faktycznie można obsadzić, trzecie złącze kartą graficzną, dwuslotową
To może:
Obudowa Corsair Carbide Series 300R Compact Black (CC-9011014-WW) - cena 259 zł
http://www.morele.net/obudowa-corsair-c ... ww-451034/
Zasilacz Corsair VS 650W ATX 80 PLUS 120mm wentylator, EU version (CP-9020051-EU) - cena 220 zł
http://www.morele.net/zasilacz-corsair- ... eu-528013/
Cóż policzmy, płyta ma 7 złącz rozszerzeń. Poniewarz do ostatniego złącza, zakładamy że wyląduje karta dwuslotowa, potrzebujemy więc 7+1 czyli co najmniej 8 śledzi z tyłu.
Hm.. obawiam sie że obudowy MIDI TAWER tyle nie mają ?

Z drożych modeli wyposażonych dodatkowo w filtry, wg komentarza jednego z posiadaczy to TA 610zł.
Obrazek
Nie wiem natomiast co to za wynalazki w środku obudowy na zdjęciu, trzeba by na stronie producenta instrukcji do niej poszukać.
Dobrze byłoby też sprawdzić jak montuje sie dyski twarde, tradycyjnie czy z boku (lepsze nieco rozwiązanie moim zdaniem).
Przy czym do takich wielkiej obudowy, nastaw się na zakup przedłużek do kabli, bo dystans dzielący płytę od zasilacza bezie spory. No są ciężkie ta ostatnia ma chyba 14,5KG, ale to nie koniecznie jest wada.
Obie pokazane obudowy to Full Tower, które spełniają wyliczony wymóg 8 lub więcej złącz kart rozszerzeń.
Co jeszcze można w nich sprawdzić ? Hm.. wentylatory, czy są regulowane, w sensie ilości obrotów, bo ci suszarka lotnicza może przypadkiem wyjść, ale to jest temat który ciężko obejść, przynajmniej tanio.

PS. Innej obudowy na razie nie znalazlem, w rozsądnej cenie.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2014, 13:02 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 sty 2014, 13:00

kayron pisze:Z tańszych obudów właściwie chyba tylko .TA 473zł
No ta ma też 7 śledzi jak i ta midi którą podałem.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 sty 2014, 13:04

Wojtek pisze:
kayron pisze:Z tańszych obudów właściwie chyba tylko .TA 473zł
No ta ma też 7 śledzi jak i ta midi którą podałem.
wiem oglądałem naraz dwie podobne i się pomyliłem, już poprawiłem błąd. Jest jedna obudowa spełniająca ten wymóg, jaką udało mi się na razie znaleźć.
Czyli koszt dobrej obudowy też jest spory 610zł. Chyba bedziesz musiał zaoszczędzić na tym zasilaczu i kupić tego Corsarisa za 220zł,
Ile to na wychodzi ?
Płyta 775zl, obudowa 610zl + zasialcz za 220zł to już 1605zł, a to jest 1/3 komputera.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 sty 2014, 13:21

kayron pisze:Czyli koszt dobrej obudowy też jest spory 610zł. Chyba bedziesz musiał zaoszczędzić na tym zasilaczu i kupić tego Corsarisa za 220zł
No ja już ten w sumie zasilacz wybrałem (post wyżej) z tego droższego zrezygnowałem. Wolałem jedynie z tej samej firmy obudowę i zasilacz bo bardziej można liczyć na dopasowanie chyba. Ale widzę że się chyba tak nie da.
Też właśnie oglądam i kopie za czymś sensownym.
A taki wynalazek http://www.morele.net/obudowa-thermalta ... 2n-425322/ ? mam nadzieje ze można nie podłączać tych podświetleń :)
lub taki http://www.morele.net/obudowa-fractal-d ... bl-556719/ tylko nie widze jak się dobrać będzie można do napędu dvd, a już widze ten panel jest zamykany po prostu
i inna wersja http://www.morele.net/obudowa-thermalta ... 6533/#div4

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 sty 2014, 14:04

Zasilacze są zestandaryzowane, wiąc pasują do każdej budy standardowej. Tylko do komputerów Mini trzeba inne zasilacze.
Co do obódow, które pokazałeś.
1. absolutnie nie, wygląda na Chińską tandetę naszpikowaną plastikowymi ozdóbkami. odstraszyla mnie instrukcja do niej. Przekomplikowane, przekomplikowane, i bez głowy. Podświetlane są wiatraki od środka, nic z tym nie zrobisz.
2. Chyba najciekawsza z wszystkich, spełnia wymóg 9 slotów, reszta to jest kwestia twojego gustu.
3. kwestia gustu, ale wydaje mi sie że 2 lepsza.

PS. Do dwójeczki jest nawet instrukcja po Polsku.
http://www.fractal-design.com/media/424 ... e9b5e46ea6

Ogólnie obudowy idealnej nie ma, więc musisz sam sobie wypracować kompromis. Ale ta dwójeczka wygląda przyzwoicie. Najgorsze przy kupowaniu obudowy jest to że pewnych rzeczy nie da się oszacować, po zdjęciach, opiniach itd. Np. długości kabli z panelu przedniego, co często jest problemem przy montażu. Zawsze wyskoczą jakieś niespodzianki.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2014, 14:14 przez kayron, łącznie zmieniany 2 razy.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 sty 2014, 14:06

kayron pisze:2. Chyba najciekawsza z wszystkich, spełnia wymóg 9 slotów, reszta to jest kwestia twojego gustu.
Też się ku tej skłaniam bo lubie spokojną stylistykę.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 06 sty 2014, 14:15

Wojtek,
1. Nie dobieraj zasilacza i obudowy wg producenta.
Tylko do miniaturowych obudów są dedykowane zasilacze o nietypowym kształcie. Do normalnych obudów masz normalne zasilacze i każdy z każdym musi pasować rozstawem otworów montażowych.
Jedyny problem to jak wspominał kayron, czasem zasilacz jest umieszczony na dole obudowy i możesz mieć problem z długością przewodów zasilających.

2. Jeśli podświetlenie jest zrealizowane w wentylatorze (tak wynika z opisu), to nie da się go wyłączyć zostawiając zasilanie wentylatora.
Możesz wymienić wentylator na wersję bez podświetlenia, odłączyć wentylator całkowicie albo obniżyć napięcie podawane na wentylator co zmniejszy obroty i jasność świecenia.

Sterowanie napięciem wentylatorów na podstawie temperatury podzespołów komputera (jeśli płyta główna to umożliwia) da dodatkowy efekt - po zwiększeniu obciążenia komputer zacznie świecić. Niektórym się to podoba, innym nie.

3. Panel przedni to lita płyta która na jednym boku trzyma się na zawiasach, a na drugim boku ma zatrzaski. Zależnie od wersji należy z odpowiedniej strony ten panel nacisnąć lub pociągnąć i mamy dostęp do frontu. kompa.

W innej wersji masz ten plus że przednie złącza i wyłącznik są dostępne bez otwierania frontu.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 sty 2014, 14:21

Wojtek pisze:
kayron pisze:2. Chyba najciekawsza z wszystkich, spełnia wymóg 9 slotów, reszta to jest kwestia twojego gustu.
Też się ku tej skłaniam bo lubie spokojną stylistykę.
Taką piętą Achillesa w tych obudowach mogą być drzwiczki, ale jeżeli są zdejmowane liz.
Drugi mankament to że mogą utrudznić chłodzenie od przodu, ale jak są plastikowe, to, w razie potrzeby, Corel, zrobić jaki fajny szablon z wzorkiem i powiercić otwory if 2,5-4, na wysokości wentylatorów. Można nawet nadać czasami stylu takim zabiegiem obudowie. :) raz tak robilem.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 sty 2014, 14:33

Koledzy bardzo Wam dziękuję, a szczególnie Tobie kayron za tyle materiałów do przemyśleń :)
Obudowa będzie albo ta nr 2 która ja podałem albo ta którą kayron mi podlinkował.
Trochę czasu potrzebuję ale zamieszczę tu relację z budowy i testów.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 sty 2014, 14:43

Jak by co nie mieszkam aż tak daleko od ciebie. w Tarnowskich Górach służyłem w wojsku, do domu jak pamiętam miałem 40Km.
A ja ci podlinkowałem tylko dwie obudowy, tą twoja dwójeczkę i tą moją za 610zł.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 06 sty 2014, 15:08

To może i mnie doradzicie co robić. Złożyć nowy całkiem nowy komputer czy może zmodernizować stary?
Moja obecna konfiguracja to
CPU - Intel i5-750 2.66Ghz 8MB cache s1156
Płyta - Asus P7P55D P55
RAM - Geil 2x2GB DDR3 1600
Karta - Gainward GTS250 512MB 256bit DDR3

No i chciałbym wymienić kartę na zgodną z directx 11 np tą
http://proline.pl/?p=GTX650TI-1GD5
I dodać troch ramu by było razem 8GB.
Czy płyta da radę zasilić tą kartę? Czy jednak zacząć się przymierzać do zakupu nowego komputera?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 06 sty 2014, 15:16

Jony130, z tego co widzę u producenta, ta karta wymaga osobnego zasilania, nie ciągnie mocy z płyty głównej.
http://www.asus.com/Graphics_Cards/GTX6 ... ifications

W pozostałych kwestiach się nie wypowiadam.

ODPOWIEDZ