Mozliwosc prądowe połączeń na PCB

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mictronic
-
Kontakt:

Mozliwosc prądowe połączeń na PCB

Post autor: mictronic » 03 sty 2014, 23:09

Witam, mam zamiar wykonać w niedalekim czasie kilka płytek, w których będą występowały układy ładowania akumulatorów.
Prąd maksymalny to 50A. Stwierdziłem ze najłatwiej zmierzyć ten prąd będzie układami typu ACS758, są to układy mierzące natężenie pola magnetycznego wokół przewodnika i przekładające na liniowa wartość napięcia 0-5v.

Załączam przykładowe zdjęcia:
Obrazek

Tutaj producent zaleca użycie takich padów:
Obrazek

Te układy wyskalowane sa np w wersjach do pomiaru na 50A i 100A o definiowanej rezystancji 100 mikroOhmów.

Pytanie brzmi jakim prawem na laminacie przy grubości warstwy miedzi standardowo 35um lub 70um można przepuścić 100A prądu?

Druga rzecz, produkty tego producenta występują także w wersjach w obudowach SO08 z pradem pomiaru 30A, ktory wchodzi przez dwie nozki ukladu.

Obrazek

Wg dokumentacji uklad posiada rezystancje 1,2mOhma co wydzielic powinno w nim ok 1W przy 30A, a co z rezystancja polaczen lutowanych, jak to w tym przypadku wyglada?

Jak to działa i sie nie grzeje, jak musi byc to zaprojektowane, jakiej grubosci miedzi uzyc, czy moze definiowany prad nie jest pradem stalym?

Moze moje obawy sa bezpodstawne i powinienem sie tym zbytnio nieprzejmowac, jednak ciekawosc nie daje mi spokoju.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 04 sty 2014, 8:55

Nie wdając się w obliczenia, "Wąskim gardłem" przy przepływie prądu będą wyprowadzenia prądowe układu ACS758 więc ścieżki doprowadzające powinny mieć przekrój nie mniejszy niż pole przekroju wyprowadzenia (6mm^2). W praktyce ścieżki powinny być maksymalnie szerokie i krótkie, pozbawione warstwy przeciw-lutowniczej aby można było zwiększyć ich przekrój przez nałożenie stopu lutowniczego i przylutowania drutu srebrzonego do uzyskania zbliżonego pola powierzchni do wyprowadzenia układu. Jednak najlepszym rozwiązaniem będzie przylutowanie przewodów o przekroju nie mniejszym niż 6mm^2 zakończonych "oczkami" (połączenie śrubowe) do padów maksymalnie blisko "na styk" do wyprowadzeń układu. Przy pomiarze prądów przemiennych dochodzi jeszcze zjawisko naskórkowego przepływu prądu i wtedy bardziej od przekroju istotna jest powierzchnia przewodów doprowadzających (linki lub taśmy, coś jak w spawarkach transformatorowych).

Awatar użytkownika
mictronic
-
Kontakt:

Post autor: mictronic » 04 sty 2014, 14:28

Z tego wynika, że niebieska płytka do przystosowana do 30A pradu jest zaprojektowana zle i nie nalezy brac tego za wzor?

Sam układ ACS758 ma za mały przekrój przewodnika pomiarowego, moze producent wychodzi z założenia ze to sie MUSI grzac? Troche dziwnie...

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 04 sty 2014, 16:11

Dla tego też część płytek, i układów pomiarowych jest w wariancie bocznika. Co do zdjęcia, pewnie określony jest typ układu na niej, i MAX dopuszczalny prąd pomiarowy dla tego układu jaki może zmierzyć, co nie oznacza że można przez niego go puścić. Nie należy mylić zdolności pomiarowej (zakresu), z prądem który faktycznie przez to przepłynie.
Obrazek
Co zresztą jest na stronie producenta, opisane, wraz z stosownymi obliczeniami projektowymi.
http://www.allegromicro.com/Design-Cent ... tions.aspx
Wszystko zależy jak sobie taki układ wepniesz, w obwód pomiarowy, jakie prądy chcesz faktycznie mierzyć.
Sam układ ACS758 ma za mały przekrój przewodnika pomiarowego, moze producent wychodzi z założenia ze to sie MUSI grzac? Troche dziwnie...
To zależy z czego ten przewodnik jest zrobiony ? To pewnie jest miedz pokryta, jakimiś stopami, aby nie kordowała.

Awatar użytkownika
mictronic
-
Kontakt:

Post autor: mictronic » 04 sty 2014, 19:07

Dziekuje, ciekawa sprawa z tym prowadzeniem sciezek, wczesniej juz to widzialem, teraz wiem ,ze musze na tym skupic swoja uwage .

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ