Prąd maksymalny to 50A. Stwierdziłem ze najłatwiej zmierzyć ten prąd będzie układami typu ACS758, są to układy mierzące natężenie pola magnetycznego wokół przewodnika i przekładające na liniowa wartość napięcia 0-5v.
Załączam przykładowe zdjęcia:
Tutaj producent zaleca użycie takich padów:
Te układy wyskalowane sa np w wersjach do pomiaru na 50A i 100A o definiowanej rezystancji 100 mikroOhmów.
Pytanie brzmi jakim prawem na laminacie przy grubości warstwy miedzi standardowo 35um lub 70um można przepuścić 100A prądu?
Druga rzecz, produkty tego producenta występują także w wersjach w obudowach SO08 z pradem pomiaru 30A, ktory wchodzi przez dwie nozki ukladu.
Wg dokumentacji uklad posiada rezystancje 1,2mOhma co wydzielic powinno w nim ok 1W przy 30A, a co z rezystancja polaczen lutowanych, jak to w tym przypadku wyglada?
Jak to działa i sie nie grzeje, jak musi byc to zaprojektowane, jakiej grubosci miedzi uzyc, czy moze definiowany prad nie jest pradem stalym?
Moze moje obawy sa bezpodstawne i powinienem sie tym zbytnio nieprzejmowac, jednak ciekawosc nie daje mi spokoju.
Pozdrawiam!