Zasada sterowania wtryskiwacza bezynowego.

Tutaj będą przenoszone tematy, którymi dalej nie warto się zajmować, co jakiś czas zawartość tego forum jest kasowana.
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 29 gru 2013, 18:10

Może chce nakręcić taki filmik, ale to chyba są prostrze metody uzyskania takiego celu ?
http://www.cda.pl/video/57948a/Eksplozja-silnika-BUM-

higrid
-

Post autor: higrid » 31 gru 2013, 7:33

rycezu zakutej moze. wiesz ktoredy na Grunwald ale o generatorach cieplno chemicznych niemasz pojecia.

Pytanie do fachowcow che złozyc dzielnik czestotliwosci pomiedzy 5 a 10 z mozliwoscia regulacji wypelnienia sygnalu . Po testach byla by wybrany docelowy dzielnik i wypelnienie jakies schematy podpowiedzi nazwy facowe ukladow elementow

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 31 gru 2013, 7:48

:arrow: higrid bardzo Ciebie proszę - jesteś z Warszawy, zakładam więc że znasz biegle język polski, postaraj się więc pisać w miarę poprawnie, bo naprawdę twoje posty ciężko się czyta i nie chodzi tu o polskie znaki tylko, bo to każdemu się zdarza.
Czy to takie duże wymaganie jest?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 31 gru 2013, 8:48

Jak na Rycerza przystało nie będę komentował, twojego wpisu wyżej.
po wybraniu czestotliwosci mozna jeszcze sterować mapa pwm wypelnienia sygnalu 0d 1 co 1 do 100.
A co w tej tabeli PWM oznacza ci liczba 100 ? Bo raczej nie 100% czasu wypłnienia PWM, bo raczej nie da się uzyskać więcej niż 99%, a z drugiej strony wtryskiwacz musiałby być otwarty non-stop, czyli nie byłby w stanie pobierać i wtryskiwać, porcji paliwa.
Podałeś tam dla przykładu 30Hz. Z tego można wysnuć wniosek, że te 100 to 100% ale z pół okresu tych 30Hz, co by zaczynało mieć nawet sens.
Obrazkowo masz to niżej dla wartości 100 oraz 50 dla PWM, jakby było to niejasne.
Jeżeli teraz masz 2 tablice dla PWM, bo ja to tak zrozumiałem, i możesz sobie wybrać dla tego dodatkowego jak mniemam wtryskiwacza, to drugą tablicę, to cala filozofia twojej przeróbki, to przeliczenie wartości, choćby w Excelu na nowe mniejsze o te 20% czy ile tam potrzebujesz.
I to jest cała filozofia, która wynika z rysunku poniżej. Tylko trzeba rozumieć zasadę PWMa, i jego powiązanie z częstotliwością, bo nią też sobie można to korygować, w pewnym zakresie, ale też w sumie niewielkim.
Teraz żeby było śmiesznie i ciekawie te 100 w tabeli to wcale nie musi być połowa wypełnienia 30Hz (i też pewnie nie jest), bo jeżeli jest to wartość wpisywana bezpośrednio do PWMa, to przy 8 bitowym PWM, 100 da jakieś 32-33% wypełnienia, ale dla 10-bitowego PWM to już tylko niecałe 10%.
Reasumując, nie znająć dokładnie parametrów przebiegu, dla konkretnych wartości, to tak jest gdybanie co by było jak ? Aczkolwiek można sobie spróbować przeliczyć tablicę PWM, zaniżając odpowiednio o ile tam potrzebujesz. Przynajmniej to nic poza chwilą czasu nie kosztuje.
Załączniki
PWM30Hz.jpg
PWM30Hz.jpg (12.57 KiB) Przejrzano 15723 razy

higrid
-

Post autor: higrid » 31 gru 2013, 20:31

rowno legle pracuje kilka map pm sterujace roznymi elementami tam mapa pracuje ze stala czestotliwoscia ja pisalem zeby z minimum 5 hercow obnizyc do 1 mapa o zmienne wypelnienie. jak zmniejszyc Hz i obnizyc wypelnienie w stosunku do tego z mapy

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 01 sty 2014, 0:54

Hej

Wielokrotnie był wspominany mikrokontroler. Takie układy się stosuje. Poprostu tutaj zaprogramujesz dowolny tryb działania układu. Możesz podać na układ sygnał ze sterownika i mikrokontroler podzieli częstotliwość a wypenienie będziesz regulować w dowolnym zakresie. Ale tak jak Kayron mówił najpierw trzeba znac dokładnie jaki sygnał podaje sterownik żeby móc coś z tym zrobić. No i zlecić projekt układu wraz z napisaniem programu.

Swoją drogą 1Hz to strasznie mało jak to ma sterować wtryskami przy powiedzmy 6000 obr/min :?:

pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 01 sty 2014, 13:15

Tzn TAk. Ja tak przyglądając się temu tematowi mam wrażenie, że mamy do czynienia co najmniej z jedną z dwóch sytuacji, gdzie tuningujecie jakiś silnik.
1. Ta lepsza. Macie dobrze dobrany komputer do silnika, ale nie rozumiecie, pewnych zależności i parametrów, więc błądzicie, i nie potraficie tego z konfigurować. Tutaj trzeba sie tylko douczyć, i popytać fachmanów, w tej dziedzinie, a nie elektryków od lamp ulicznych, bo oni wam problemu nie rozwiążą.
2. Ten gorsza. Kupiliście do silnika niewłaściwy komputer, zorientowaliście się, i teraz szukacie cudownego środka wujka Leona, który za 15zł uratuje sytuację. Tutaj najlepiej, sprzedać taki komputer choćby za 3/4 tego co kosztował, dołożyć i kupić taki jaki ma być do tego silnika / przeróbki. Nie warto próbować niczego tutaj dobudowywać, i żaden mikroprocesor tutaj sytuacji nie uratuje, w sposób prosty i tani, z prostej przyczyny, silnik działa dynamiczne, a taki prosty układ czasowy będzie statyczny. A próba udynamicznienia tego spowoduje że zbudujecie drugi komputer, a nie o to chodzi. Możecie też uszkodzić, komputer który macie, instalacje elektryczną, wtryskiwacz, czy nawet silnik, a to są poważne koszty. No chyba że wszczepiacie Turbo do cinkłeczento w spadku po dziadku ? ;) i wam jest jedno czy wyląduje na szrocie czy nie.

Co do twojego pytania.
rowno legle pracuje kilka map pm sterujace roznymi elementami tam mapa pracuje ze stala czestotliwoscia ja pisalem zeby z minimum 5 hercow obnizyc do 1 mapa o zmienne wypelnienie. jak zmniejszyc Hz i obnizyc wypelnienie w stosunku do tego z mapy
Aby cokolwiek zmieniać w parametrach, musisz rozumieć ich znaczenie i powiąznia między nimi. Inaczej będziesz ciągle błądził w kółko w gęstym lesie.
Dla PWMa musisz rozumieć powiązanie między częstotliwością, wypełnieniem, a jego rozdzielczością czyli w uproszczeniu dokładnością. Częstotliwość znasz, bo znasz MIN (5Hz) i MAX jaki tam możesz wpisać.
Tj. dla 5Hz czas trwania okresu, wynosi 1sek/5 = 0,2sek = 200ms.
Ale te 200ms, to jest czas trwania całego pełnego cyklu, czyli czas między czasem trwania jednej górki, a czasem jednego dołka dla częstotliwości 5Hz.
Czyli dla normalnego przebiegu z generatora o wypełnieniu 50% jedna górka trawa 100ms, i jeden dołek trwa też 100ms.
Teraz aby cokolwiek spróbować policzyć, musisz znać rozdzielczość PWMa.
Skąd ją wytrzasnąć ?
A. powinna być podana w dokumentacji / specyfikacji technicznej waszego komputerka, np PWM 10Bit 5-100Hz.
B, jeżeli takowej nie macie, jedyny sposób jej oszacowania, to oscylogram, przebiegu dla wartości 100 PWMa, przy jakieś stałej częstotliwości np. 10Hz, żeby łatwo się liczyło.
Bez tego nie zrobisz NIC, bo będziesz tylko zgadywał, co uzyskasz na wyjściu PWMa.

Możesz też spróbować zmienić dane w tablicy PWM, na tzw. Pałę czyi chybił trafił., tylko najpierw zrób sobie kopię bezpieczeństwa, oryginalnej tablicy.
Przy czym jeżeli dla 5Hz, i jakiegoś ciśnienia MIN, mas już tam 1, to nie skrócisz takiego impulsu już bardziej, dla 5Hz, więc jedyna metodą jest dzwignąć częstotliwość np, do 7Hz.
Przy czym skrócisz też od razu czas powtarzania w ten sposób.
Po prostu każdy układ ma swoje granice.

PS. Staraj się pisać po Polsku, próba rozszyfrowania twoich wpisów jest czasami tak czasochłonna, że człowiek nie ma już siły na odpowiedz.
Pisz wolniej a dokładniej, to nie jest wyścig w pisaniu SMSów na czas.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 01 sty 2014, 14:09

Jest jeszcze jedna opcja kolego kayron, gość ma stockowy silnik, bez kutych tłoków itp, stara się podnieść moc nie rozumiejąc że wyjdą mu korbowody bokiem jak na filmiku wyżej.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 01 sty 2014, 14:18

higrid pisze:To nie ma być ekonomiczne auto tylko jest do turbo dołozony wtryskiwacz ale daje za dużo i trzeba go zdławić maxem.
Z tego wpisu na początku tematu wnioskuję, że nie chodzi o modyfikację pracy całego silnika, tylko ograniczenia ilości paliwa podawanego przez jeden wtryskiwacz.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 01 sty 2014, 15:57

Matrix, nie wiem tego nie napisał ?
Ja też ekspertem nie jestem wychowałem się w czasach Syrenki, Fiata 126P, komarka. Jedyny silnik który znam na pamięć to Andrychowski Diesel palony na korbkę, który siedzi mi w traktorze, notabene samoróbce.
Dla tego trzymam moje PUNTO 2, a nie lecę po nowe do salonu, bo tam jest jeszcze silnik prosty jak budowa cepa, przynajmniej w kwestii mechaniki.
Kompletnie nie wiem o jaki wtryskiwacz mu chodzi ? Czy jest to układ dopalania spalin czy co ?
Współczesne silniki, to nie silniki z mojej młodości, do których przyszedł, Edziu fachman, wypił dwa głębsze i ustawił na słuch.
krzysiek
Z tego wpisu na początku tematu wnioskuję, że nie chodzi o modyfikację pracy całego silnika, tylko ograniczenia ilości paliwa podawanego przez jeden wtryskiwacz.
I to jest pewnie ten problem, w dzisiątkach opcji komputera teraz trzeba znaleźć te właściwe, i jeszcze wiedzieć jak je zmienić.
To jest pewnie na tej zasadzie, że jak patrzy się na kogoś kto się zna, ma się wrażenie jest to 15 minut roboty, z lapkiem, w białym kitelku, i bierze się za to 200zł. Tak to prawda, tylko trzeba sie faktycznie na tym znać. :)

higrid
-

Post autor: higrid » 01 sty 2014, 17:18

Multimetrem z pomiarem czestotliwosci tego nie zmieże wiec musze czekać bo jeszcze nie dojechał oscyloskop wiec musze poczekać. Sa 4 wtryski najwieksze jakie udało sie wcisnać przez to ze jest turbo wtryskiwacze o piczy wlos nie wystarczaja. Wiec jest potrzebny 5 wtrysk pojedynczy sterowany nie z mapy PWM VE tylko z mapy PWM zewnetrznej. Tej pojedyńczy wtryskiwacz nie jest powiazany tą sama wydajnoscia Ve tylko kpa rpm i efektem koncowym egt afr i pod to jest ustawiana mapa pwm dla tego pojedyńczego wtryskiwacza. Czas normalnego wtryskiwacza to od 1 do 8 ms w Potrzebuje dla bezpieczenstwa poczatkowych testów wydajnosc 1ms i jak najdluzszej przerwy

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 01 sty 2014, 18:11

A może by tak pisać po angielsku? Przyznaje że nie jest to tajemnicą jak to działa i co można tam regulować/zmieniać ale 5 razy czytałem ostatni post i dalej nie wiem po co to ma być.
Wtrysk wtrysku?
To nie lepiej wydajniejsze wtryski -> patrz pompa paliwa jest do dupy? Obecnie paliwo jest pompowane nawet z ciśnieniem 2000bar i jakoś dziwnie to brzmi że coś nie wystarcza. Nawet nie wiadomo co za rodzaj paliwa, w jakim pojeździe i co to ma mieć na celu?

W podświadomości ciągle mi coś mówi że to tajne podanie do NASA do działu konstrukcje kosmiczne silników bardziej skomplikowanych.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 01 sty 2014, 19:12

No to widać moja wiedza techniczna jest przestarzała.
Gdzie w silniku spalinowym można wsadzić dodatkowy, nadprogramowy wtryskiwacz ?
Kolektor ssący czy gdzie?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 01 sty 2014, 20:50

Kayron, dlatego i ja jeżdżę wieśwagenem gdzie wszystko sam robię. Choć jest na pełnym wtrysku to i tak no prawie wszystko da się zrobić samemu.

Co do konstrukcji autora to coś czuję że to jakaś rakieta ma być. Nie można ot tak sobie wstawić kolejnego wtryskiwacza do już czterech istniejących. Prędzej czy później coś nie wytrzyma i sądzę że nastąpi to prędzej niż później.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 01 sty 2014, 21:52

Może ten dodatkowy wtryskiwacz dodaje paliwo do turbosprężarki do zasysanego powietrza? Tym samym piąty wtryskiwacz podaje dodatkową dawkę paliwa do wszystkich cylindrów silnika jednocześnie.

Zablokowany