Sondy do oscyloskopu

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 31 gru 2013, 12:22

Oscyloskopy analogowe mają to do siebie, że można zaobserwować znacznie wyżej niż oznaczone pasmo. Podane 25MHz wskazuje, że przy 25MHz nastąpi spadek do 3dB. Ale pasmo przenoszenia wzm wejściowych jest znacznie większe. Miałem C1-112 (pasmo 10MHz) a z powodzeniem sprawdzałem 27MHz (CB radio). Co więcej, jakieś ślady były przy 150MHz. MINI 5, choć powyżej ~4MHz jakość była dyskusyjna, "widział" 27MHz z poziomu 50mW (polskie CB ECHO4). W latach80 znajomy, w serwisie RTF pogotowia (wtedy mieli 40MHz) "dostrajał" anteny w karetkach na max sygnału, dołączając do przenośnego czeskiego oscyloskopu chyba z pasmem 20-25MHz inną antenę albo kawałek drutu. Natomiast gdy ja pracowałem w serwisie RTF PKP (150MHz) to na Tektronix-sie 60MHz zarówno stroiłem rtf jak i przestrajałem radia UKF z 60 na 100MHz - obserwacja heterodyny do 120MHz.
Fakt, sondy dużo zmieniały (pogarszały) przy znacznie wyższych f, ale dawało się "widzieć" sygnał.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 31 gru 2013, 14:38

Jako ostatni wydatek na ten rok kupiłem na 100MHz. Sam się zaciekawiłem ile "wyciągnie" ten oscyloskop, a będę miał na pewno do czynienia z 25MHz. :) Jak znajdę jakieś źródło sygnału na ponad 25MHz to podzielę się obserwacjami. :D

Z Twojego postu elbober można stwierdzić, że w miarę dobrze da się obserwować przebiegi na pasmo 2x większe niż nominalne oscyloskopu. Chyba w większości zależy to od jakości oscyloskopu, chociaż chyba ten MINI to uznawany jest za wskaźnik oscyloskopowy niż jakiś miernik. :shock:

W dodatku zakupiłem spray KONTAKT PR, by poradzić coś na trzeszczące potencjometry i ciekawe czy coś poradzi. Niby regeneruje wg producenta. Ktoś sprawdzał skuteczność? :roll:

elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 31 gru 2013, 20:25

Zrobiłem jeszcze dzisiaj, tak na szybko, obserwacje Philipsa PM3217 - 50MHz. Bezpośrednie połączenie kabel 50Z 1m, generator HP8654A. Poziom wyjściowy 300mV/50R. G25MHz dobre synchro, czysty przebieg na lupie x10, g35M spadek o20%, synchro trzyma, przebieg dobrze widoczny x10, g70MHz spadek ~40% jeszcze synchronizuje, przebieg dobrze widoczny, g85M problem z synchro, spadek do 50%, 130M widać jakiś sygnał, amplituda 200mV, 180M brak sygnału.
Błędy na pewno są z powodu niedopasowania wyjścia 50R do wejścia 1M.
Ale widać, że obserwacje (nie pomiary) są możliwe znacznie wyżej niż podane pasmo.

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 01 sty 2014, 4:08

I widać jaki zły wpływ ma pojemność przewodu przy dużych częstotliwościach. :D Trochę ponad 50% podstawowego pasma oscyloskopu i duże zakłamania przebiegu. Zapewne Rw oscyloskopu spadło znacznie poniżej 1M Ohm, gdzieś poniżej 100 Omów i mniej. Ale i tak obserwować się dało powyżej znacznego pasma.

Mógłbyś powtórzyć eksperyment z podłączoną sondą skompensowaną zamiast przewodu? Teoretycznie wyniki powinny być o wiele lepsze. :)

ODPOWIEDZ