Zasada sterowania wtryskiwacza bezynowego.

Tutaj będą przenoszone tematy, którymi dalej nie warto się zajmować, co jakiś czas zawartość tego forum jest kasowana.
leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 28 gru 2013, 0:24

Hej

Inaczej jak mikrokontroler to chyba tego nie rozwiążesz. Pozatym to jest trudna sprawa. Tego tak sie nie da ot tak sobie zrobić, dlatego nie masz odpowiedzi takiej jakiej sobie życzysz. Tam masz dużo zalezności( obroty, położenie pedału przyspieszenia, temperatura silnika, ciśnienie doładowania...) Tego na NE555/serii CD4000 to nie zrobisz. Mowy nie ma. Pozatym nawet jak coś zmienisz to według mnie musisz mieć

1) Analizator składu spalin, aby wiedzieć czy spalanie jest prawidłowe
2) Hamownie aby wiedzieć czy krzywa mocy i momentu jest odpowiednia.

Jak nie zbadasz składu spalin to nic nie będziesz wiedział. Dasz ubogą mieszankę, temperatura spalania wzrośnie i wypalisz gniazda zaworowe, tak dla przykładu.

Piszesz że dla ludzi tutaj wszystko jest niemożliwe. Błąd to jest możliwe, w końcu to człowiek robił, ale po pierwsze musisz miec kogoś kto akurat siedzi w tej działce i dysponuje odpowiednim sprzętem(bynajmniej nie chodzi o oscyloskop ale o dostęp do testera składu spalin, hamowni, może jeszcze jakiś pomiar wibracji silnika) .

Jak dla mnie, znajdź dobry warsztat tuningowy , tam sprawdzą, przetestują skorygują, zrobią próbę drogową z podpiętym kompem.

Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 28 gru 2013, 0:40

higrid pisze:wtryskiwacz jest jeden no ale banda snobow nie umie czytac ze zrozumieniem. Żeby nie bylo ze jestem niegrzeczny jak by tak wszyscy biadolili ze sie nieda to do tej pory bysmy byli pod zaborami. Od czego jest forum.
Żądasz czytania ze zrozumieniem? A jesteś w stanie poprawnie napisać jednego posta przynajmniej?
higrid pisze:napisałem tez ze na wyjsciu jest 5Hz trzeba je obnizyc do 1Hz czyli generator lub dzielnik Dzielnik powinien mieć od 5 do 10 Z wypełnieniem 50na 50 lub 75 na 25 lub 25 na 75
Większej bzdury na oczy nie widziałem ale nie ma problemu, wykonam dla Ciebie stosowny układ, tylko stać Cię na prototyp za 1000zł?

higrid
-

Post autor: higrid » 28 gru 2013, 9:55

Sterownik bezynowy jest to komp typu SA majacy na pokładzie VR camsync WBO Vs rcal Heater +12v Hearter Vs/Ip Ip EGT KS Dyno Dwell time Clt Iat.

Wiec post Leech10 uznaje zlosliwy i pod gure.

Post joon uznaje za chciwa pijawke bo Otwieramy ten link cwiczenia podstawowe z elektrotechniki klasa pierwsza szkoły zawodowej.

http://zs3.pl/poddomeny/policealna/dzie ... nik_93.htm
wybór dzielnika od 2 do 16
co musimy zakupić Układ scalony 7493 wchodzimy na ale drogo
http://allegro.pl/uklad-scalony-ucy7493 ... 08383.html
1zł kilka kabelkow lutownica cyna kilka wsówek zeby mozna było przepinać. Liczmy ze 5 zl zostało wydane chodziło na poczatek tylko o zmjejszenie czestotliwosci z 5Hz do 1 Hz Jeżeli ktoś sie chce pokazac lepszym elektrinikiem odemnie maxymalnego laika niecierpiacego elektroniki to poprosil bym o dzielnik wypelnienia sygnalu do tego

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 28 gru 2013, 10:27

Bardzo długo się powstrzymywałem od pisania tu postu, ale teraz to i ja coś powiem :razz:
higrid pisze: http://zs3.pl/poddomeny/p...dzielnik_93.htm
wybór dzielnika od 2 do 16
co musimy zakupić Układ scalony 7493 wchodzimy na ale drogo
http://allegro.pl/uklad-s...3778408383.html
1zł kilka kabelkow lutownica cyna kilka wsówek zeby mozna było przepinać. Liczmy ze 5 zl zostało wydane chodziło na poczatek tylko o zmjejszenie czestotliwosci z 5Hz do 1 Hz Jeżeli ktoś sie chce pokazac lepszym elektrinikiem odemnie maxymalnego laika niecierpiacego elektroniki to poprosil bym o dzielnik wypelnienia sygnalu do tego
To ja ciebie nie rozumiem, posiadasz tak doskonałe rozwiązanie i podstępem chcesz nas dołować, że jesteśmy tak głupimi wyskakując z rozwiązanie dosłownie za 10pln.
joon pisze:Większej bzdury na oczy nie widziałem ale nie ma problemu, wykonam dla Ciebie stosowny układ, tylko stać Cię na prototyp za 1000zł?
Joon wstydź się! tylko tyle?? :oops:
, ja to mogę wykonać za 10 000pln, żebym miał od razu na prawnika.... gdy tania niezawodna elektronika za 10pln zacznie wariować na mrozie, albo kabelek ze "wsuwki" wyskoczy.

ps:Wiesz co to jest wiedza, albo talent?
Jedni to nabywają, a inni to posiadają. Dużo ludzi chciało by posiadać to drugie bez udziału pierwszego, by okradać tych drugich :P

pps:
Sterownik bezynowy jest to komp typu SA majacy na pokładzie VR camsync WBO Vs rcal Heater +12v Hearter Vs/Ip Ip EGT KS Dyno Dwell time Clt Iat.
po tym wpisie mogę tylko stwierdzić że chcesz się poczuć wywyższony, a koronom było by wydymanie producenta układem własnej konstrukcji [wykonanym przez osobę trzecią za głodowe wynagrodzenie]

higrid
-

Post autor: higrid » 28 gru 2013, 10:59

napisałem 5 zł a nie 10pln to 100% wiecej. Co do wsówek to maja być uzyte podczas testow z oscyloskopem i pomiarem wydajnosci przy doboze dzielnika jak bedzie dobrane to polutowanie na sztywno i gitara. Czyli 2 problemy z glowy. Temat temeratury co sie moze stac scalakowi A jak nawet to 1zl i dalej cheja żeby miećpewnosc ze padł djoda na desce sygnalizujaca prace niema djody czyli coś lezy. Nie powiedzialem ze ktos jest glupi tylko elektronicy to w wiekszosci narcyzy Nie sztuka powiedzieć " ja to mogę wykonać za 10 000pln" Pytanie za co i czym to sie bedzie rózniło od tego za 5 zł spełnienie wymogow projektowych. Nastepna żecz ilu chetnych z takim kosztorysem znajdziesz. A te brednie na temat zaslyszanego słowa talent to o czym to mialo być. Poto robi sie doktorat żeby zrobićprojeskt tanio szybko i bez wysiłku.

A wiec pytanie było jak moge zmienic wypełnienie hardwerowo lub czy istnieje dzielnik wypełnienia

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 28 gru 2013, 11:11

No bo widzisz, ty sobie myślisz dasz jeden scalak, garść rezystorów, może jeszcze kondensator bo takie coś też istnieje i mamy super układ.
A ja się spytam dlaczego ludzie od np. boscha chcą takie 'tysiące' za sterownik silnika?

Jak odpowiesz mi na to pytanie to sam zrozumiesz czego wymagasz za głodowe wynagrodzenie.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 28 gru 2013, 11:25

higrid pisze:wtryskiwacz jest jeden no ale banda snobow nie umie czytac ze zrozumieniem. Żeby nie bylo ze jestem niegrzeczny
Jesteś niegrzeczny - to inni koledzy jak dotąd zachowali dużo taktu i odpisywali na twoje posty, których po prostu nie da się czytać.

Awatar użytkownika
mictronic
-
Kontakt:

Post autor: mictronic » 28 gru 2013, 12:00

Żeby nieco koledze rozjasnic temat wtrysku paliwa niech przeczyta tresc tej pracy.
Człowiek zrobil własne ECU do silnika od fiata 126p na atmedze w bascomie.

https://wtryskpaliwa.wordpress.com/ukla ... -przekwas/

Moim zdaniem gra niewarta swieczki, jesli juz chcemy sie bawic w skracanie czasu wtrysku to owszem ale z kontrola napiecia na sondzie lambda. To ona daje nam jakiekolwiek sprzezenie zwrotne o tym czy dawka paliwa jest stechiometryczna i nie splyna nam tloki w cylindrze lub zawory . W momencie wystapienia mieszanki ubogiej układ powinien sie dezaktywować .

Lepszym rozwiazaniem jest chyba szukanie silnika z wtryskiem wielopunktowym, jak wiemy w samochodach osobowych wystepuja najczesciej 4 wtryskiwacze, nad kazdym zaworem wlotowym. Wystarczy wlaczac je parami a zuzycie paliwa powinno spasc wraz z moca bez wiekszych problemow dla silnika.

higrid
-

Post autor: higrid » 28 gru 2013, 13:26

prosil bym o doedukowanie sie napisalem wyraznie

jezeli to jest sprzentowo hardwerowo i programowo to w czym problem kto kogo ma tu uczyc

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 28 gru 2013, 16:50

timo66 pisze:oon wstydź się! tylko tyle??
za samego procka ze wsadem? :D
higrid pisze:Post joon uznaje za chciwa pijawke bo Otwieramy ten link cwiczenia podstawowe z elektrotechniki klasa pierwsza szkoły zawodowej.
no wiesz, my otwieramy i wiemy co tam jest i do czego służy i jak można tego użyć, taka między nami a Tobą jest różnica. Ale lepiej dalej powtarzać te same pierdoły, być chamskim na forum i liczyć na cud wybacz takie rzeczy tylko w erze ;)

Przy okazji, ten link dotyczy elektroniki a nie elektrotechniki- ale z rozróżnieniem tych dziedzin widać też masz problem....

Z mojej strony koniec tematu, wolę ten czas poświęcić na naukę czegoś nowego :D

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 28 gru 2013, 17:10

joon pisze:timo66 napisał/a:
oon wstydź się! tylko tyle??
za samego procka ze wsadem? :D
a no chyba że tylko procek. Ja doliczyłem jeszcze drivery by sterować wtryskami :cool:
Za dodatkowe 5 000 bym dodał kompensację z sondy lambda + pomiar masy powietrza z jonizowanym dolotem, ewentualnie można było by się pokusić o dorobienie dynamicznej charakterystyki typu eco/sport.

Myśl twórcy nigdy nie powinna być tania :twisted:

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 28 gru 2013, 18:21

Czy leci z nami moderator? :wink:

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 28 gru 2013, 20:22

Już dawno temat powinien wylądować w koszu z banem za niegrzeczność dla założyciela.

higrid
-

Post autor: higrid » 29 gru 2013, 3:28

nie lepiej cos na temat napisac

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 29 gru 2013, 10:39

higrid pisze:nie lepiej cos na temat napisac
sprecyzuj swoje myśli jak do tej pory było już dużo napisane dodatkowo dołożyłeś własne pomysły ale dziwnym zbiegiem okoliczności do niczego nie doszło wypisujesz jakieś dziwne oznaczenia celem pokazania nie wiadomo czego może chodzi o to że chcesz coś skopiować by nie trzeba było tego kupować bo za drogie?

Zablokowany