Witam.
Dziś kolega przyniósł mi sterownik do zintegrowanego systemu lamp błyskowych (np. na drodze). W środku AT8SC2051, DIP20, i nie mogę nic znaleźć do niego. Jak są procki AT8 to wszystko dużo więcej nóżek.
Na płytce znalazłem "fest" spalony rezystor z 9n idący na b BC547.
W ogóle, okazało się, że ktoś podłączył 24V, a nie 12 ( bo pojemnik był na dwa akumulatory, tylko że miały być połączone równolegle, a nie szeregowo).
Stabilizator na płytce LM7805 jest w porządku.
Nie wiem, czy ten AT nie padł.
uC znam dość ogólnie, ale nic z programowania.
Jak i co sprawdzić. Zegar 4MHz działa, ale co dalej.
dane do AT8SC2051
Stabilizatory 78xx działają do 30V napięcia wejściowego, chyba że je przeciążyłeś prądowo i przegrzałeś.
Jeśli stabilizator działa, rezonator kwarcowy działa, to możesz przyjąć że uC żyje lub ma upalone kilka pinów.
Co zaś do ugryzienia problemu, rzuć fotki płytki i/lub model urządzenia (może damy radę znaleźć schemat). Może uszkodzony element nie ma nic wspólnego z uC i wystarczy wymienić tranzystor przy wspomnianym rezystorze.
Równie dobrze podwyższone napięcie mogło pójść na piny procka i procesor już nie będzie więcej sterować tymi konkretnymi pinami. Trzeba będzie wymienić procesor i przegrać program lub napisać go od nowa.
Jeśli stabilizator działa, rezonator kwarcowy działa, to możesz przyjąć że uC żyje lub ma upalone kilka pinów.
Co zaś do ugryzienia problemu, rzuć fotki płytki i/lub model urządzenia (może damy radę znaleźć schemat). Może uszkodzony element nie ma nic wspólnego z uC i wystarczy wymienić tranzystor przy wspomnianym rezystorze.
Równie dobrze podwyższone napięcie mogło pójść na piny procka i procesor już nie będzie więcej sterować tymi konkretnymi pinami. Trzeba będzie wymienić procesor i przegrać program lub napisać go od nowa.
Dzięki za podpowiedzi. AT89 pasuje. Może to był błąd nadruku. Niestety, procek chyba padł na dobre, bo na pin9 jest stale 1,35V, żaden przebieg - sprawdzone oscyloskopem. Dodatkowo okazuje się, że kwarc jest 12MHz - po wstawieniu pod inny gen daje prawidłowo. Z pin8 (timer0) ma sterować wyjście synchro do następnych i też nic. Do tego padły BC547, BUZ11 przetwornicy do palnika. W ogóle konstrukcja wygląda na "seryjną samoróbkę" ~2002r - po datach na elementach i zastosowanych częściach (w tym kondzie Miflexa). W tym momencie nie warte dalszych napraw.