81575 pisze:Poszukuję stron internetowych lub innych informacji dotyczących mikroprocesorów, dokładnie chodzi mi o procesory INTEL stosowane w PCtach takie jak 286/386/486/itd.

a także firmy AMD SIRIX interesują mnie też opisy procków firmy ALPFA

wiem że mają bardzo wydajne procesory.
A dlatego chodzi mi o te dane bo dużo starych PC londuje w koszu a tak mając dane gdzie są jakie porty można ich używać jak mikrokontrolerów tylko trzeba im dawać dodatkowo pare elementów i mamy urządzonko w miarę bardzo tanie
Sam osobiście mam ich dość sporo ale wolę je zastosować, niż tylko kolekcjonować w jakiejś gablotce z opisem wyprodukowano wtedy zakończono wtedy był i padł wtym a wtym roku???
Dziękuję za pomoc!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam
Zależy jakiemu procesorowi chcesz dać drugą młodość

. W przypadku 8088, ewentualnie 80286 jest to w miarę prosto do zrobienia. Dla 80386 jak się mocno upierać to też da się. Z nowszymi modelami to radziłbym sobie opuścić. Komplikacja hardware'owa staje się tak duża, że możesz sam tego nie pokonać. Musisz pamiętać, że te procki są mikroprocesorami (nie mikrokontrolerami). Więc one w sobie integrują jedynie CPU. Na zewnątrz musisz dołożyć układy kontrolerów przerwań, generatory sygnałów typu chipselect, trochę peryferali ... i nie wiem co jeszcze, bo to zależy, co chcesz zrobić. Jak będziesz używał układów pamięci dynamicznych, to dokłada ci się jeszcze problem związany z odświeżaniem. No i w końcu pozostaje ci jeszcze jakieś oprogramowanie. Czy umieścisz jeden program w EPROM (FLASH), czy chcesz ładować programy?
Passage pisze:Witam
nie powiedzialbym, ze wystarczy dolaczyc pare elementow. zauwaz, ze trzeba podpiac zewnetrzna pamiec programu i pewnie jeszcze sporo innych rzeczy, moim zdaniem taniej bedzie wykorzystac stara plyte glowna.
Pozdrawiam.
Masz w zupełności rację. Zagadnienie z użyciem procków, z których budowane są komputery, nie należy do prostych. Pomysł z użyciem płyty od PC'ta też nie jest zagadnieniem trywialnym (to znaczy zależy jak je rozumieć). Jeżeli zamierzasz wymienić BIOS'a i zamiast niego włożyć jakiś swój program, wymaga to dogłębnej znajomości architektury samego PC. Swego czasu rozważałem napisanie drobnego artykułu na ten temat, ale jakośc z tym czasem jest .... no wiesz. Może do tematu wrócę ... zimą

81575 A ten procek ALFA, to myślałeś o takim?