Otrzymałem zlecenie o naprawie domofonu. Ale z tym problem spotykam sie po raz pierwszy. A więc opowiadam.
Jest to domofon kupiony w NOMI za 70 zł. Ma możliwość sterowania elektrozamkiem. Lecz nie posiadał podświetlenia nazwiska. Nazwisko było podświetlane dopiero po podniesieniu słuchawki. Więc chcieli to sobie zrobić. Zwierali styki przełącznika (tego pod słuchawką) i patrzyli czy zapali sie podświetlenie. NIESTETY nie zapaliło się. A więc złożyli go spowrotem do kupy. A tu okazuje sie ze domofon, gdy poda mu się sygnał dzwonienia (naciśnie sie przycisk puszki która jest na dworze), domofon milczy. Jednak po podniesieniu słuchawki można normalnie rozmawiać. Po zmierzeniu napięć otrzymałem napstępujące wyniki
Stan spoczynku: Powinno być: ok.2V Jest 0V
Stan pracy: (słuchawka podniesiona) Powinno być 6-7V jest 6-7V
PROSZĘ O POMOC PONIEWAŻ NIE WIEM JAK PORADZIĆ SOBIE Z TYM PROBLEMEM.
ZA ROZWIĄZANIE PROBLEMU OTRZYMASZ 30 pkt.
Domofo - brak napięcia!!! Pomocy!!!
lutowniczych..Jakich punktów
Sprawdź czy dobrze zwierają styki przekaźnika, obstawiałbym że uszkodzona jest 'centrala' czyli to w domu, nie znam tego modelu ale wg. mnie powinno brzęczeć gdy będą zwarte przewody do puszki, jeśli nie to pewnie uszkodzony jest generator lub elementy przy nim (sprawdź tranzystory).
Naprawa domofonu. Potrzebne rzeczy: srubokrety, wkladka glosnikowa W66 z podlaczonymi kabelkami, troche znajomosci z elektroniki 
A wiec aby sprawdzic czy jest sygnal dzwonienia wkladke W66 podlczasz do masy i do styku opisanego litera G lub Gen lub moze byc symbol dzwonka. Po podlaczeniu wkladki bedzie slychac glosny sygnal dzwonienia jesli OK, jesli nie prawdopodobnie uszk. tranz bc847 lub bd138 lub cos kolo tego , rozni producenci daja rozne Tranzyus. jesli nie ma sygn . wymien tranz. Sygnal dzwon. leci od G do panela przez przycisk a potem leci do unifonu na odpowiedni styk
Spr. podswietlenia: Aby podswietlenie swiecilo na stale, dolacz bezposrednio zasilanie do panela przywolawczego, symbole lezaca S i symbol + od tego + leci do diody prostowniczej a dalej przez R do diod Led. W razie pytan www.scainet@interia.pl. Pozdrawiam
A wiec aby sprawdzic czy jest sygnal dzwonienia wkladke W66 podlczasz do masy i do styku opisanego litera G lub Gen lub moze byc symbol dzwonka. Po podlaczeniu wkladki bedzie slychac glosny sygnal dzwonienia jesli OK, jesli nie prawdopodobnie uszk. tranz bc847 lub bd138 lub cos kolo tego , rozni producenci daja rozne Tranzyus. jesli nie ma sygn . wymien tranz. Sygnal dzwon. leci od G do panela przez przycisk a potem leci do unifonu na odpowiedni styk
Spr. podswietlenia: Aby podswietlenie swiecilo na stale, dolacz bezposrednio zasilanie do panela przywolawczego, symbole lezaca S i symbol + od tego + leci do diody prostowniczej a dalej przez R do diod Led. W razie pytan www.scainet@interia.pl. Pozdrawiam