Kupiłem prostą, tanią przetwornice, na LM2577.
Zamierzałem zrobić na krótkim pasku LED podświetlenie pod półkę zasilaną czterema akumulatorkami AAA, aby nie było widocznych kabelków idących po ścianie do półki od zasilacza.
Podłączyłem wszystko w całość. Pasek ledowy pobiera 400 mA, przy akumulatorkach 2500mAh pasek dość długo świeciłby bez konieczności ich ładowania, ale okazało się że sama przetwornica pobiera prawie 1A prądu, kiedy to ''podbjam'' za jej pomocą napięcie do 12V z 5,4V(z akumulatorków) .
Dla testów podłączyłem przetwornice pod 9V(IN), zasiliłem pasek ledowy(OUT12V), następnie zmierzyłem pobór prądu i juz było lepiej, sama przetwornica pobierała ok 200mA.
Pytanie czy to jest koszt (straty w poborze pradu) zwiększania napięć w przetwornicach?, czy tez ta przetwornica jest tak zbudowana ze pobiera sama tyle prądu?
EDIT:
Poszukałem i wygląda na to że przetwornice pobierają duży prąd przy zwiększaniu napięcia. Nie znam się dokładnie na przetwornicach, i zrobiłem błąd przy zakupie, chociaż bardzo mało sprzedawców informuje o tych parametrach, jest tylko np. Przetwornica 3A!! , super fajnia, najlepsza i najtańsza a wykresów i innych ważnych danych ZERO!!
Przetwornica Step-Up, pobór prądu
Dawid, a wzór na moc znasz? P=U*I
Pomijając straty na przetwornicy, moc "na wejściu" jest równa mocy "na wyjściu", to znaczy P1=P2, to znaczy U1*I1=U2*I2, więc nie powinieneś być zdziwiony, że gdy LEDy pobierają 400mA przy 12V, to przetwornica zasysa około 1A z 5V (sprawdź to ze wzorem- wychodzi tak, jak fizyka chciała + strata części energii na przetwornicy).
Pomijając straty na przetwornicy, moc "na wejściu" jest równa mocy "na wyjściu", to znaczy P1=P2, to znaczy U1*I1=U2*I2, więc nie powinieneś być zdziwiony, że gdy LEDy pobierają 400mA przy 12V, to przetwornica zasysa około 1A z 5V (sprawdź to ze wzorem- wychodzi tak, jak fizyka chciała + strata części energii na przetwornicy).
Dobra znalazłem sposób na ukrycie kabelka który będzie biegł do półki i zasilał pasek LED. Nie będę kombinował z akumulatorkami i denerwował innych ich ładowaniem (choć miałem już fajny program na Tiny13 -dwie moce świecenia na PWM, kontrola napięcia bateri-ADC, migający pasek jak aku. był do połowy rozładowany;-( ).
Chce zastosować jakiś zasilacz impulsowy, z tego co wyczytałem pobierają one mało prądu podczas gdy odbiornik jest odłączony ( zasilacz ma być podłączony na stale do gniazdka) zależy mi na maksymalnie niskim poborze prądu. Jaki zasilacz zamówić?, sam nie wiem do końca co będzie dobrym wyborem to proszę o jakąś propozycje.
Tak jak pisałem pasek ma metr i i pobiera 400mA 4,8W.
Czy ten niski pobór prądu bez obciążenia dotyczy każdego zasilacza impulsowego, czy zależy też od jego budowy/zastosowanych elementowi?
Myślałem o takim tanim:
http://allegro.pl/zasilacz-impulsowy-10 ... 15506.html
Chce zastosować jakiś zasilacz impulsowy, z tego co wyczytałem pobierają one mało prądu podczas gdy odbiornik jest odłączony ( zasilacz ma być podłączony na stale do gniazdka) zależy mi na maksymalnie niskim poborze prądu. Jaki zasilacz zamówić?, sam nie wiem do końca co będzie dobrym wyborem to proszę o jakąś propozycje.
Tak jak pisałem pasek ma metr i i pobiera 400mA 4,8W.
Czy ten niski pobór prądu bez obciążenia dotyczy każdego zasilacza impulsowego, czy zależy też od jego budowy/zastosowanych elementowi?
Myślałem o takim tanim:
http://allegro.pl/zasilacz-impulsowy-10 ... 15506.html