Jak to działa
Jak to działa
Hej
Zastanawiam się jak działa moduł w schemacie zaznaczony w czerwonym kole. Nie wygląda mi to na typowy zmacniacz różnicowy. Po co to tam jest?
I dlaczego jest regulacja rezystorem pomiędzy masą "cyfrową" a "analogową"
Pozdrawiam
Piotrek
Zastanawiam się jak działa moduł w schemacie zaznaczony w czerwonym kole. Nie wygląda mi to na typowy zmacniacz różnicowy. Po co to tam jest?
I dlaczego jest regulacja rezystorem pomiędzy masą "cyfrową" a "analogową"
Pozdrawiam
Piotrek
- Załączniki
-
- EEG.GIF
- (57.39 KiB) Pobrany 325 razy
Ale przeprzęż masz tam napisane co to jest: ESD protection?
I w żadnym wypadku nie jest to wzmacniacz.
Co do masy, to z tego co widzę na schemacie to VGND to wirtualna masa równa 2V.
Co nie powinno dziwić wszak układ zasilany jest napięciem pojedynczym.
A obwody analogowe potrzebują zasilana symetrycznego i stąd obecność wirtualnej masy.
I w żadnym wypadku nie jest to wzmacniacz.
Co do masy, to z tego co widzę na schemacie to VGND to wirtualna masa równa 2V.
Co nie powinno dziwić wszak układ zasilany jest napięciem pojedynczym.
A obwody analogowe potrzebują zasilana symetrycznego i stąd obecność wirtualnej masy.
Hej
A rzeczywiście, nie zwróciłem uwagi, że to się do tego odnosi
Znałem te obwody(ESD) na diodach tu dali nieco ulepszoną wersję. Ok teraz mi się zgadza. No i VGND wynosi 2V teraz już mi się rozjaśniło jak to działa. Wcześniej sie tutaj pogubiłem
Z ta masa to się zastanawiałem bo TLC mogą pracowac na napieciu pojedynczym ale jak widac INA114P musi mieć tą sztuczną masę
Pozdrawiam
Piotrek
A rzeczywiście, nie zwróciłem uwagi, że to się do tego odnosi
Z ta masa to się zastanawiałem bo TLC mogą pracowac na napieciu pojedynczym ale jak widac INA114P musi mieć tą sztuczną masę
Pozdrawiam
Piotrek
Hej
No tak, inaczej ujemna częsc sygnalu by się zgubila.
Jeszcze jedna rzecz mnie zaciekawila. mianowicie podpiecie R220/R222 przez potencjometry do sztucznej masy. Ja tak podpinałem Wzmacniacz zasilany pojedynczo https://forum.elportal.pl/viewtopic.php? ... ight=tl072
Czy w prostej aplikacji mogę zastosować podpiecie rezystorow Ra i Rb z powyższego linku bez kondensatora do obwodu sztucznej masy tak jak ma to miejsce w EEG?
Pozdrawiam
Piotrek
No tak, inaczej ujemna częsc sygnalu by się zgubila.
Jeszcze jedna rzecz mnie zaciekawila. mianowicie podpiecie R220/R222 przez potencjometry do sztucznej masy. Ja tak podpinałem Wzmacniacz zasilany pojedynczo https://forum.elportal.pl/viewtopic.php? ... ight=tl072
Czy w prostej aplikacji mogę zastosować podpiecie rezystorow Ra i Rb z powyższego linku bez kondensatora do obwodu sztucznej masy tak jak ma to miejsce w EEG?
Pozdrawiam
Piotrek
Wzmocnienie dla składowej stałej nie zależy od miejsca (poziomu sztucznej masy) tylko od elementów użytych do sprzężenia zwrotnego. Podłączenie kondensatora "odcina" dzielnik sprzężenia od masy, przez co uzyskujemy (w tym przypadku) silne ujemne sprzężenie zwrotne dla DC. To powoduje brak wzmocnienia dla składowej stałej.
Tak, można usunąć ten kondensator i wszystko zadział jak należy.Jeszcze jedna rzecz mnie zaciekawila. mianowicie podpiecie R220/R222 przez potencjometry do sztucznej masy. Ja tak podpinałem Wzmacniacz zasilany pojedynczo https://forum.elportal.pl/...highlight=tl072
Tylko wtedy wszytko ma być odniesione względem tej wirtualnej masy. Wtedy WO nawet się nie zorientuje, że jest zasilany z napięcia pojedynczego.
- Załączniki
-
- 33.PNG (12.15 KiB) Przejrzano 6013 razy