zwiększenie napięcia na wyjściu AVR

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
maxxxior
Użytkownik

zwiększenie napięcia na wyjściu AVR

Post autor: maxxxior » 12 lis 2013, 21:51

Witam
Potrzebuję zrobić taki układ, że na wejście ADC mikrokontrolera będzie wchodził sygnał analogowy z zakresu 0-5V (będzie się on zmieniał jakoś płynnie od 0 do 5V) i na wyjściu jednego pinu mikroprocka chcę uzyskać w zależności od tego wejściowego, sygnał zmieniający się w zakresie od 0 do 10V. Jak to zrobić?Nie przychodzi mi do głowy żaden pomysł...

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 12 lis 2013, 22:14

PWM i sterowanie tranzystorem.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 12 lis 2013, 22:15

Przetwornik C/A i wzmacniacz operacyjny zasilany 10V. Jeżeli z przetwornika A/C będziesz miał sygnał 0-5V, a wzmacniacz będzie miał wzmocnienie 2x, to na wyjściu uzyskasz 0-10V.

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Kontakt:

Re: zwiększenie napięcia na wyjściu AVR

Post autor: dondu » 12 lis 2013, 23:21

Jeżeli ma być tanio to tak jak napisał kol. matrix. Jeżeli może być drożej, ale bardzo dokładnie, to tak jak napisał kol kayron.

Dlatego powinieneś podać, co faktycznie robisz i więcej informacji o sygnale wejściowym i wyjściowym. Bo na razie z Twojego opisu wynika jedynie, że do tego nie potrzebujesz mikrokontrolera :)

maxxxior
Użytkownik

Post autor: maxxxior » 13 lis 2013, 10:02

hmm, ale jak to będzie działać z tym tranzystorem? Chodzi o tranzystor Mosfet tak? Czyli zwiększenie wypełnienia PWM spowoduje zwiększenie napięcia na drenie tranzystora?

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dondu » 13 lis 2013, 15:49

Nie bardzo rozumiem, czy pytasz o przypadek użycia z mikrokontrolerem, czy też bez niego.

PWM, to regulacja wypełnienia powtarzalnego sygnału prostokątnego np.:

Obrazek

Szczegóły: http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... kiego.html

Jeżeli np. przyjmiemy, że podstawowy okres zmiany sygnału wynosi 1 sekundę, i tak ustawimy timer w mikrokontrolerze, by na pinie wyjściowym przez 1/5 sekundy był stan wysoki (5V), a przez pozostałe 4/5 sekundy stan niski (0V), to (w uproszczeniu) średnio będziesz miał ... policz :)

Aby jednak prostokątną falę sygnału PWM zamienić na zmiany napięcia, należy zastosować filtr dolnoprzepustowy np. w taniej wersji za pomocą jednego rezystora i jednego kondensatora: http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_dolnoprzepustowy

Przykłady:
http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... a-dac.html
http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... ewicz.html

maxxxior
Użytkownik

Post autor: maxxxior » 13 lis 2013, 18:56

wiem co to jest PWM :)
ok, generuje sobie sygnał PWM na jakimś tam pinie AVR (wypełnienie zależne od sygnału wejściowego do ADC) i zastosuję na tym pinie filtr dolnoprzepustowy, to na wyjściu tego filtru będę miał Vout = Vcc*wartość_wypełnienia tak?

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dondu » 13 lis 2013, 20:09

OK, o PWM napisałem tak na wszelki wypadek :)

Tak, na wyjściu będzie tak jak podałeś, ale należy brać pod uwagę częstotliwość PW i właściwości filtru dolnoprzepustowego. Jeżeli więc mają to być super dokładne odtworzenie, to prosty filtr RC nie wystarczy (bo jego charakterystyka nie jest liniowa). Dlatego sugerowałem:
dondu pisze:Dlatego powinieneś podać, co faktycznie robisz i więcej informacji o sygnale wejściowym i wyjściowym.
W likach, które Ci podałem znajdziesz przykładowe programy i schematy, i możesz spokojnie na tej bazie swój projekt zrobić :)

ODPOWIEDZ