Układ z PKE 11/2013
Układ z PKE 11/2013
Witam
Chciałbym zrobić iluminofonie 3-kanałową z PKE 11/2013 tyle że w rys. A zamienić tranzystory na WO LM358N. Dla niskich częstotliwości wykorzystać filtr z rys.12.
Na razie jestem na etapie poznania wzmacniacz odwracającego i nieodwracającego i trochu noty katalogowej książki "Wzmacniacze Operacyjne" Góreckiego. Jak będzie wyglądał filtr na WO dla 130Hz dolnoprzepustowy dla subwoofera ? A rzecz ważna czy można układ można zasilić zasilaczem impulsowym 12 V?Czy nie lepiej od razu wykonać
migotka
Pozdrawiam i dziękuje z góry
Chciałbym zrobić iluminofonie 3-kanałową z PKE 11/2013 tyle że w rys. A zamienić tranzystory na WO LM358N. Dla niskich częstotliwości wykorzystać filtr z rys.12.
Na razie jestem na etapie poznania wzmacniacz odwracającego i nieodwracającego i trochu noty katalogowej książki "Wzmacniacze Operacyjne" Góreckiego. Jak będzie wyglądał filtr na WO dla 130Hz dolnoprzepustowy dla subwoofera ? A rzecz ważna czy można układ można zasilić zasilaczem impulsowym 12 V?Czy nie lepiej od razu wykonać
migotka
Pozdrawiam i dziękuje z góry
Tylko chciałem się nauczyć o wzmacniaczach i nie chce by zmieniało kolory zależności od częstotliwości tylko do niskich Hz czerwony, średnie do zielonego i wysokie do niebieskiej taśmy led. A mogę powiedzieć że chyba rzuciłem się na głęboką wodę bo ino przeczytałem 1 tom Elektronika łatwiejsza.. a teraz te wzm operacyjne ,tylko jak mam niby ogarnąć "Sztuka elektroniki" i WO jak kolejnym semestrze mam elektronikę.
W iluminofonii pasmo akustyczne jest podzielone najczęściej na trzy zakresy, niskotonowe, średniotonowe i wysokotonowe. Każde pasmo jest wydzielone na odpowiednim filtrze z którego sygnał wykorzystywany jest do zapalania np. diod LED o wybranym kolorze.
Inną odmianą "iluminofonii" jest wskaźnik wysterowania, gdzie diody LED zapalają się w zależności od siły sygnału dźwiękowego. W tym przypadku można wykorzystać układy scalone LM3914, LM3915, LM3916.
Jeśli nie rozumiesz zasady działania iluminofonii, to mimo to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś samodzielnie ją zmontował na podstawie gotowego projektu lub kitu. Niektóre układy iluminofonii są przystosowane do sterowania żarówkami 230V AC i jeśli nie masz doświadczenia, to należy unikać tego rodzaju układów lub zastosować żarówki niskonapięciowe 12V.
Inną odmianą "iluminofonii" jest wskaźnik wysterowania, gdzie diody LED zapalają się w zależności od siły sygnału dźwiękowego. W tym przypadku można wykorzystać układy scalone LM3914, LM3915, LM3916.
Jeśli nie rozumiesz zasady działania iluminofonii, to mimo to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś samodzielnie ją zmontował na podstawie gotowego projektu lub kitu. Niektóre układy iluminofonii są przystosowane do sterowania żarówkami 230V AC i jeśli nie masz doświadczenia, to należy unikać tego rodzaju układów lub zastosować żarówki niskonapięciowe 12V.
Kity to nie tylko zestawy AVT, są i inni producenci. W większości przypadków są one poprawnie zaprojektowane. Oczywiście jak wszędzie i tutaj zdarzają się błędy. Jednak mając niewielkie doświadczenie w elektronice, dość często przyczyną usterek w montowanych kitach są błędy montażowe.
Samo zaprojektowanie układu elektronicznego to nie tylko narysowanie poprawnego schematu i obliczenia. Trzeba także zaprojektować płytkę drukowaną i ją wykonać. Do tego potrzebne jest oprogramowanie i różne narzędzia mechaniczne jak choćby wiertarka do wiercenia otworków w płytce. Oczywiście trzeba od czegoś zacząć i może być to prosta iluminofonia. Według mnie dość prosta w wykonaniu iluminofonia może być zbudowana w oparciu o wzmacniacze operacyjne. Dla bezpieczeństwa może ona sterować diodami LED lub żarówkami niskonapięciowymi.
Samo zaprojektowanie układu elektronicznego to nie tylko narysowanie poprawnego schematu i obliczenia. Trzeba także zaprojektować płytkę drukowaną i ją wykonać. Do tego potrzebne jest oprogramowanie i różne narzędzia mechaniczne jak choćby wiertarka do wiercenia otworków w płytce. Oczywiście trzeba od czegoś zacząć i może być to prosta iluminofonia. Według mnie dość prosta w wykonaniu iluminofonia może być zbudowana w oparciu o wzmacniacze operacyjne. Dla bezpieczeństwa może ona sterować diodami LED lub żarówkami niskonapięciowymi.
Iluminofonia z podanego linku jest zasilana napięciem 12V symetrycznym względem masy. Czyli jest +12V, -12V oraz masa, która nie jest równoznaczna z -12V. Do zasilania tej iluminofonii wykorzystany jest zwykły transformator TS40/74.
Natomiast co do zasilacza impulsowego to zapewne można by wykorzystać taki do zasilania tej iluminofonii, pod warunkiem iż będzie dawał napięcie zasilające symetryczne względem masy.
Natomiast co do zasilacza impulsowego to zapewne można by wykorzystać taki do zasilania tej iluminofonii, pod warunkiem iż będzie dawał napięcie zasilające symetryczne względem masy.
W tym projekcie z linku raczej nic nie trzeba poprawiać. Ewentualnie na podstawie rysunków płytek drukowanych rozrysować schemat urządzenia. Wartości elementów podane są na jednym rysunku płytki, więc bez schematu też się obejdzie. Wykonując płytkę z rysunków trzeba zachować jej skalę. W przeciwnym razie niektóre elementy, jak np. układy scalone mogą się nie zmieścić na płytce.
Bez rozrysowania schematu można się tylko domyślać jakie są to filtry. Ja spotkałem się z iluminofonią, gdzie kanał wysokotonowy zawierał filtr górnoprzepustowy z wielokrotnym sprzężeniem zwrotnym. Kanał średniotonowy zawierał filtr pasmowy z wielokrotnym sprzężeniem zwrotnym. Natomiast kanał niskotonowy zawierał filtr dolnoprzepustowy z wielokrotnym sprzężeniem zwrotnym. Na innym schemacie dostępnym w internecie wszystkie trzy kanały zawierają filtry pasmowe z wielokrotnym sprzężeniem zwrotnym.