Mosfety z płyt głównych PC w wersji przewlekanej.

Jeśli nie wiesz gdzie można zdobyć poszukiwany element, układ czy urządzenie elektroniczne to pisz.
Linki do sklepów i firm.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik
Posty: 736
Rejestracja: 13 sie 2005, 21:38
Lokalizacja: Szczecin

Mosfety z płyt głównych PC w wersji przewlekanej.

Post autor: M@ciej » 05 lis 2013, 12:28

Witam.

Wymontowałem swego czasu mosfety z płyt głównych PC o całkiem dobrych parametrach i zastosowałem z powodzeniem w przetwornicy podwyższajacej.

Sprawdzałem następujace typy:
CEB 6030L (30V, 52A, RdsON=13,5mΩ)
FDB 7030L (30V, 80A, RdsON=10mΩ)
RFP 42N03 (30V, 42A, RdsON=25mΩ)
IPB 15N03L (30V, 42A, Rdson=12mΩ)
2SK3296 (20V, 35A, RdsON=12mΩ)
IPP 0703L (30V, 50A, RdsON=6,6mΩ)

Moje pytanie brzmi, czy znacie jakieś mosfety w wersji przewlekanej, najlepiej TO220, o parametrach jak te wymienione powyżej?
Potrzebuję żeby elementy były dostępne na rynku polskim w sporych ilościach, gdyż bedą montowane w urządzeniach produkowanych seryjnie.

W TME znalazłem jedynie IRFL520, ale RdsON ma o rząd wielkości większy.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 05 lis 2013, 17:36

A z tego nic nie podchodzi???
LinEk

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik
Posty: 736
Rejestracja: 13 sie 2005, 21:38
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: M@ciej » 06 lis 2013, 7:07

O to właśnie chodziło!
Co prawda prądy rzędu 40..100A nie są tak potrzebne, bo przetwora pobiera w piku 4..4,5A, ale szybkość załączania i RdsON są tu ważnymi parametrami.

Z drugiej strony wierzyć się nie chce, żeby nóżka od elementu TO220 przewodziła 100A i więcej, jak podają w TME, chyba, że w piku.

W każdym razie dzięki, wybiorę sobie coś z tego.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 06 lis 2013, 22:35

Ogólnie to nie wiem jak inni ale ja TME poza zakupami używam jako całkiem fajny katalog ;)

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik
Posty: 736
Rejestracja: 13 sie 2005, 21:38
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: M@ciej » 07 lis 2013, 17:28

Dokładnie!
Choć może popełniam błąd, to TME jest bazą wiedzy nie tylko o dostępności elementów, często są dorzucane Datasheety. Używam go także do robienia wycen materiałowych projektu na podstawie schematu, choć przyznam, że często nacinam się na brak danej pozycji w TME i trzeba szukać dalej. Jeśli nie znajduje czegoś w TME, szukam w AVT, Cyfronice itp. na końcu są takie drogie portale jak Maritex i inne "zagraniczne". Ostatecznie trzeba uderzyć do producenta, lub chociaż przedstawiciela firmy na Polskę, ale i tu człowiek zostaje nierzadko "olany" i wysłany e-mail jest tylko stratą czasu.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 08 lis 2013, 12:06

M@ciej pisze:na końcu są takie drogie portale jak Maritex i inne "zagraniczne"
oj, porównaj czasem ceny z TME do innych firm- niektóre podzespoły to naprawdę ceny mają z kosmosu.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik
Posty: 736
Rejestracja: 13 sie 2005, 21:38
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: M@ciej » 08 lis 2013, 19:32

To fakt, TME nie jest najtańsze, przynajmniej nie zawsze. Z drugiej jednak strony w sklepiku elektronicznym niedaleko mojego miejsca zamieszkania mają Atmegę128 po 30 zł! Sprzedawca tłumaczył, że kupił je kiedyś za ponad 50 zł za sztukę i tak u niego leżą, już po kilku przecenach. I pewnie jeszcze poleżą, bo w tej cenie nikt nie kupi.

ODPOWIEDZ