Bezprzewodowa transmisja stanu - jaki element?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Bezprzewodowa transmisja stanu - jaki element?

Post autor: Artyliusz » 23 paź 2013, 12:20

Witam.
Chciałbym zapytać Was czy może znacie jakieś zintegrowane odbiorniki (układy scalone) do odbioru bezprzewodowo sygnału, który na wyjściu po prostu podawałby stan "1" jeśli nadawany sygnał miałby zgodną częstotliwość lub mały pakiet danych.
Ważne jest miniaturowość i prostota i jak najmniejsza cena. Nie musi posiadać żadnego kodowanie. Jedynie to selekcja kilku kanałów odbioru. Zasięg maksymalnie kilka centymetrów. Dobrze jakby był też kompatybilny nadajnik.
Jakoś nie mogę natrafić na żaden.

Myślałem, aby po prostu zrobić prościutki odbiornik AM na diodzie pojemnościowej i tranzystorze wyregulowane na jakieś pasmo i do tego odpowiednio nadajnik.

Z góry dziękuję. :)

elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 23 paź 2013, 13:12

Coś bliżej. Czy chodzi tylko o galwaniczną separację. Z opisu, nie mam raczej dobrych info. Jeśli ma być jeszcze separacja na kilka kanałów, to raczej wskazane jest dodatkowe kodowanie. Sygnał radiowy, dla dobrej separacji, wymaga rozbudowanych układów, filtrów. I nawet na "znikome odległości", do transmisji danych, lepszy jest FM. A może podczerwień, ale także z dodatkową podnośną. Tzn sygnał IR modulować sygnałem kilka kHz, który jest kluczowany właściwym sygnałem cyfrowym. Odbiór scalonym TSOP TMSF lub innym i prosty i tani dekoder (patrz kitAVT-2482/N/O ). W taki sposób można uzyskać nawet kilkanaście "selektywnych" kanałów.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 23 paź 2013, 13:56

Faktycznie, mogłem się bardziej postarać z opisem problemu. Wybacz.
Nie chodzi o separację galwaniczną. Tutaj chodzi bardziej o detekcję. A dokładnie o detekcję klucza do drzwi z całego pętka. Gdzieś przy zamku byłby nadajnik, który nadawałby z daną częstotliwością lub dany kod. Każdy z kluczy miałby nakładkę z odbiornikiem i jeden przystosowany do danej częstotliwości lub kodu. Reagowałby zapalając diodę lub inny sygnał.

Właśnie na IR też wpadłem. Prosty zespół z Diody IR i mikrokontrolera. I odbiornik zintegrowany IR w SMD plus mikrokontroler. Można w ten sposób łatwo generować nośną i zarówno łatwo generować swoje własne paczki danych jako bardzo prosty kod. To odpowiednio wyłapywać.

elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 23 paź 2013, 14:36

To zdecydowanie zmienia zagadnienie. Będzie dość trudno zrobić taką miniaturkę do klucza. Pewnie są jakieś chipy do takiej identyfikacji. Albo odwrotnie, przy kluczu modulowany generator kwarcowy (technika smd wskazana), zasilanie pętlą indukcyjną, a odbiornik przy zamku. Jeszcze inaczej. Odbiornik od razu w postaci dekodera tonu (jak we wspomnianym wcześniej kicie) i zasilany z pętli-anteny. To by było bardziej selektywne i wskazywało dany klucz.

marpedz
-

Post autor: marpedz » 23 paź 2013, 17:41

Spróbuj pójść tropem RFID, może coś z tego będzie.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 23 paź 2013, 18:14

Właśnie jakie to chipy? :D
Problem w tym, że to nakładka na klucz ma być odbiornikiem. A w zasadzie odbiornik jest większy od nadajnika.

RFID było moim pierwszym pomysłem, ale znów ten problem, że to nie zamek ma być odbiornikiem, ale klucz co dyskwalifikuje tę technologię, bo są one po prostu za duże.

Chyba jednak najprościej będzie zrobić odbiornik AM na diodzie pojemnościowej. Antenę można nawinąć wokół ucha klucza i spokojnie zmieści się pastylka bateryjna i tranzystor (SMD), który będzie załączał diodę LED.
Może ma ktoś sprawdzony schemat takiego odbiornika i nadajnika? :)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 23 paź 2013, 22:44

A może prościej?
Nadajnik: generator z cewka nadawczą.
Odbiornik: obwód rezonansowy mający na wyjściu diodę led ;)

Parę lat temu podobny układ był w edw publikowany. Zresztą przetestować różne częstotliwości to nie problem- no chyba że masz sporo tych kluczy- ale wtedy to rfid najprościej ;)

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 24 paź 2013, 0:42

No właśnie. Czyli w sumie odbiornik detekcyjny. :D Chodziło mi to po głowie. :lol:
Jednak chyba nie trzeba dużej anteny, ani uziemienia, gdyż odległość będzie zaledwie parę centymetrów. Zestroić można się za pomocą kondensatora i też można zestrajać się na kilka częstotliwości zależnych od LC.
Jakie napięcie będzie na wyjściu? Domyślam, że trzeba zastosować jakiś element wzmacniający.

Czytałem o prostych odbiornikach AM właśnie z diodą LED zamiast germanowej.

Edycja: Mniej więcej wiem jak będzie już wyglądał odbiornik.
Czy można nadawać sygnał fo generując go za pomocą uC lub NE555? Bo rozumiem, że na wyjściu wystarczy podłączyć tylko cewkę, ale o jakich parametrach?
Przepraszam za takie pytania, ale nie za bardzo znam się na tej tematyce.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 24 paź 2013, 18:11

Artyliusz pisze:Bo rozumiem, że na wyjściu wystarczy podłączyć tylko cewkę, ale o jakich parametrach?
taką aby wraz z równolegle podłączonym kondensatorem złapać rezonans równoległy ;)

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 24 paź 2013, 19:01

Myślałem o czymś trochę innym.
Teraz rozumiem, że wystarczy taki sam rezonator równoległy LC, aby miał identyczną częstotliwość rezonansową co obwód w odbiorniku. Wystarczy generować samą nośną tym układem rezonansowym i to defacto układ wyjściowy nadajnika FM. Do tego może kilka cm anteny.
Chyba mi się rozjaśniło. :wink:

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 24 paź 2013, 21:15

ta antena nie jest potrzebna jak cewki są blisko siebie- popatrz jak działa rfid z pasywnym zasilaniem "klucza", a dokładnie z czego jest zasilany i co robi za antenę ;)

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 24 paź 2013, 22:33

Pasywne RFID mogą pracować nawet do 50cm. Zasilane są poprzez indukcję energią z nadajnika. W zależności od częstotliwości mogą być to cewki w formie nawijanej lub ścieżki miedzi.
Mnie ciekawi ile może wynieść ten prąd indukcyjny? Jakoś nie mogłem znaleźć zbytnio tej informacji lub po prostu źle szukałem. Oczywiście świetnie byłoby móc zastąpić nawijaną cewkę powietrzną mozaiką ścieżek, bo to zmniejszyłoby rozmiar.

Edycja:
Poszukałem trochę i znalazłem gotowe prefabrykaty cewek do RFID. Przykładowo ta: http://sklep.feryster.pl/index.php?page ... Itemid=163
Ma 7,15mH przy średnicy 15mm i wysokości 2,2mm. Czyli idealnie zmieści się w nakładce na klucz. Dając do tego kondensator 220nF mamy ok. 125kHz. I nie trzeba bawić się w mozaikę jak pisałem powyżej.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 29 paź 2013, 16:21

Cewki drukowane stosuje się tylko dla tego, że łatwiej jest je wykonać i nie da się mechanicznie zmienić ich wymiarów (więc i parametrów).
Cewki nawijane drutem nadal są popularne ponieważ są mniejsze.

Natomiast co do identyfikacji kluczy, wybicie na każdym kluczu cyfry plus kilka kolorów nakładek nie rozwiąże problemu? Tak, wiem że właśnie psuję okazję do eksperymentów, ale nie wszystko warto dalej ulepszać.

ODPOWIEDZ