Oscyloskop cyfrowy - kurs wykonywania pomiarów
Oscyloskop cyfrowy - kurs wykonywania pomiarów
Cześć Wam
Od jakiegoś czasu jak dobrze wiemy w EdW jest cykl Kuchnia konstruktora nt. Zasilacza.
Są tam pokazane przebiegi na oscyloskopie cyfrowym.
Może to zabrzmi dziwnie ale jest to chyba jakąś "zaawansowaną szkołą" tak ustawić oscyloskop aby uzyskać takie przebiegi. Czy Wam się to udaje. Jak dotąd nie spotkałem w EdW jakiegoś artykułu dotyczącego pomiarów oscyloskopem cyfrowym?
Co Wy myślicie o takim kursie, a może znacie jakiś opis.
Ja zawsze boję się że coś źle ustawie przypadkiem i po prostu go uszkodzę.
Od jakiegoś czasu jak dobrze wiemy w EdW jest cykl Kuchnia konstruktora nt. Zasilacza.
Są tam pokazane przebiegi na oscyloskopie cyfrowym.
Może to zabrzmi dziwnie ale jest to chyba jakąś "zaawansowaną szkołą" tak ustawić oscyloskop aby uzyskać takie przebiegi. Czy Wam się to udaje. Jak dotąd nie spotkałem w EdW jakiegoś artykułu dotyczącego pomiarów oscyloskopem cyfrowym?
Co Wy myślicie o takim kursie, a może znacie jakiś opis.
Ja zawsze boję się że coś źle ustawie przypadkiem i po prostu go uszkodzę.
Może to Ci się przyda http://wydawnictwo.btc.pl/index.php?uke ... tID=197769 ale myślę że instrukcja oscyloskopu też powinna wystarczyć.
To żadna zaawansowana szkoła, to jest dziecinnie proste. Podłączasz pendriva pod oscyloskop i wywołujesz menu Storage i zapisujesz to co wyświetla oscyloskop w postaci mapy bitowej (bmp). I oto cała tajemnica, nawet instrukcji nie trzeba czytać, takie to jest intuicyjne.Może to zabrzmi dziwnie ale jest to chyba jakąś "zaawansowaną szkołą" tak ustawić oscyloskop aby uzyskać takie przebiegi. Czy Wam się to udaj
Można nawet sterować oscyloskopem z komputera i też przechwytywać przebiegi.
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=84047#84047
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=79910#79910
No to cyfrowy oscyloskop ustawia się identycznie jak analogowy. Nieraz nawet prościej. Bo wciskasz przycisk AUTO i oscyloskop sam się ustawia do danego przebiegu. Potem wystarczy tylko draba korekcja manualna.
Jeszcze raz powtarzam, oscyloskop cyfrowy ustawiamy i obsługujemy tak sam jak zwykły analogowy. W cyfrowym dodano tylko kilka funkcji ułatwiających obsługę i pomiary. Mówię ci, 15 minut zabawy z oscyloskopem cyfrowym wystarczy by bez boleśnie go obsługiwać i dokonywać pomiarów.
Jeszcze raz powtarzam, oscyloskop cyfrowy ustawiamy i obsługujemy tak sam jak zwykły analogowy. W cyfrowym dodano tylko kilka funkcji ułatwiających obsługę i pomiary. Mówię ci, 15 minut zabawy z oscyloskopem cyfrowym wystarczy by bez boleśnie go obsługiwać i dokonywać pomiarów.
Trzeba sobie tylko zdawac sprawe z nieco innych czasami reakcji oscyloskopu cyfrowego (szczególnie tych popularnych niskobudżetowych), do tego trzeba sie przyzwyczaić no i dobrze jest sobie zdawać sprawę z ograniczeń jakie ma taki oscyloskop cyfrowy.Jony130 pisze:Jeszcze raz powtarzam, oscyloskop cyfrowy ustawiamy i obsługujemy tak sam jak zwykły analogowy. W cyfrowym dodano tylko kilka funkcji ułatwiających obsługę i pomiary.