Witam! Potrzebuję ocynować dość dużo drutu miedzianego średnicy 1mm. Jak będzie najszybciej i najtaniej? Cynowałem kiedyś chemicznie ale warstwa była dość cienka i słabo przylegała do drutu tak, że jak się go wycierało szmatką to schodziła. Może to kwestia przygotowania powierzchni ale jak można przygotować drut 1mm poza odtłuszczeniem?
Wolałbym tego nie robić lutownicą. Może tygiel?
Cynowanie miedzi
A musisz mieć to ocynowane na siłę ? Nie dałoby się tego dać np. do oksydowania, a potem patynowania ? Wiem że u nas w zakładzie suwaki,wysyłają najpierw do tzw, powłoki, potem dopiero idą do oksydowania, chromowania i patynowania.
Ocynowanie tego samemu to będzie nie lada wyzwanie. Musiałbyś mieć żeliwny, kociołek w którym stopisz cynę, potem palnik którym podgrzejesz miedziany drót przed wprowadzeniem do kociołka, i jakieś rolki prowadzące, napędzane choćby korbą, żeby przez kociołem przeciągać ten drut.
Ale i tak nie wiem czy taka metoda da rady ?
Ocynowanie tego samemu to będzie nie lada wyzwanie. Musiałbyś mieć żeliwny, kociołek w którym stopisz cynę, potem palnik którym podgrzejesz miedziany drót przed wprowadzeniem do kociołka, i jakieś rolki prowadzące, napędzane choćby korbą, żeby przez kociołem przeciągać ten drut.
Ale i tak nie wiem czy taka metoda da rady ?