Porty PCI i ISA

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Passage
Użytkownik
Kontakt:

Porty PCI i ISA

Post autor: Passage » 13 wrz 2005, 9:30

Witam
Czy ktos z Was robil jakies urzadzenia wykorzystujace magistrale PCI lub w ostatecznosci ISA? Chciałbym wiedzieć jaki jest uklad wyprowadzen oraz jak tym sterowac (c/pascal/delphi obojetnie) Szczegolnie chodzi mi o zlacze PCI, zapewne ma to ze 32 I/O i jakies wyjscia adresowe :O Mam zamiar zrobic oscyloskop na pc i chodzi mi o duza predkosc przesylania danych, tak wiec PCI rozwiazalaby wiele problemow. Bede wdzieczny za wszelkie informacje :)
Pozdr.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 13 wrz 2005, 10:13

ha, o magistralę ISA pytaj gawła, on się tym sporo bawił,
ja też mogę Ci trochę poopowiadać, pare zabawek zrobiłam...
tyle że z ISĄ jest ten problem że to wymierający gatunek, nowe 'domowe'
płyty tej szyny już raczej nie mają, przemysłowe PC też coraz rzadziej...
jeżeli rozmyślasz o takim PC-scope to może tak, jak to się robi w przypadku
'klasycznych' oscyloskopów cyfrowych - szybki przetwornik wrzuca dane do równie
szybkiej pamięci, to wszystko jest napędzane licznikami (masz precyzyjną podstawę czasu),
a potem tak zebrane dane są przekazywane do kompa via RS232/LPT/USB...
zalety są takie że łatwo zrobić izolację galwaniczną - masz do obsłużenia tylko
kilka(naście) bitów, no i urządzonko będzie można podłączyć do laptopa i pracować w terenie...
co do PCI - nie pamiętam teraz które to EP były - ale to chyba tam był taki projekt - mostek ISA-PCI...
a, zauważ też - są w ofercie profesjonalne karty pod PCI z przetwornikami AC, ale
ich pasmo to setki kHz - one są na potrzeby akwizycji danych on-line, do naprawdę
szybkich przebiegów - dane zbiera się on-line ze wsparciem głównie sprzętowym,
obróbka jest off-line - programowo i na zewnątrz urządzenia...
wracając do PCI i softu - będziesz miał jeszcze na głowie Driver Development Kit pewnej
firmy z Redmond... do PCI nie zagadasz inp(), outp()...

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Re: Porty PCI i ISA

Post autor: gaweł » 13 wrz 2005, 10:48

Passage pisze:Witam
Czy ktos z Was robil jakies urzadzenia wykorzystujace magistrale PCI lub w ostatecznosci ISA? Chciałbym wiedzieć jaki jest uklad wyprowadzen oraz jak tym sterowac (c/pascal/delphi obojetnie) Szczegolnie chodzi mi o zlacze PCI, zapewne ma to ze 32 I/O i jakies wyjscia adresowe :O Mam zamiar zrobic oscyloskop na pc i chodzi mi o duza predkosc przesylania danych, tak wiec PCI rozwiazalaby wiele problemow. Bede wdzieczny za wszelkie informacje :)
Pozdr.
Złącze ISA jest proste. Na złączu są wystawione wszystkie sygnały niezbędne do budowy karty. Całość polega na tym, że rejestry i/lub pamięć z dostępem dla procka wchodzą w przestrzeń adresową. Karta sama ma wypracować sobie sygnały wyboru i wziąść/dać dane na szynę danych. W sensie pamięci karta musi znależć się powyżej adresu 640 kilo (no i oczywiście wyminąć obszary zajęte przez inne karty (przykładowo video). W sensie we/wy (poprzez dostęp instrukcjami in/out) do dekodowanie branych jest 10 bitów i w tej przestrzeni musisz się zmieeścić wymijając już użyte adresy. Poza tym, jak wspomniała :arrow: Tasza, ISA jest gatunkiem wymarłym, możesz jedynie liczyć na jakąś płytę w odzysku.
W przypadku PCI sprawa wygląda inaczej. Karty właściwie są "bezadresowe", ich umieszczenie w przestrzeni wynika z kilku czynników (jak przykładowo imieszczenie tej samej karty w innym slocie daje jej inny adres). Na starcie kompa karty są bootowane przez specjaly manager. Odbywa się to na zasadzie dialogu pomiędzy kartą a płytą PC. Samodzielna budowa interfejsu nie jest najlepszym pomysłem (niezbędna jest specyfikacja interfejsu). Ta wiedza nie jest popularnie dostępna, chociaż ja dysponuję odpowiednim manualem i mogę udpostępnić. Lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie specjalizowanych układów będącymi mostami pomiędzy PCI i ISA, czyli przetworzenie sygnało z PCI na oddzielone sygnały adresowe, szyny danych i sterowań. Niestety te układy nie są popularne i nie można ich kupić w "kiosku". No i pozostaje jeszcze kwestia napisania sterownika do obsługi, co nie jest zagadnieniem trywialnym.
Na twoim miejsca raczej zastosowałbym rozwiązanie z jakimś szybkim łączem komunikacyjnym, jak przykładowo ethernet. Odpada mnóóóóóstwo problemów. Soft w PC używa sieci, co obecnie nie jest już czymś tajemniczym. Z drugiej strony stawiasz jakiś procek z interfejsem lanowym. Przez sieć możesz ściągnąć dane i je oprabiać sobie w kompie.

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 13 wrz 2005, 12:13

Temat bardzo mnie zainteresowal, szkoda tylko ze kiepsko znam angielski...
Chodzi o to, ze jestem w posiadaniu kostki MAX1182 (przetwornika ADC 10bit) ktory teoretycznie wyciaga 65Msps czyli pasmo siega ok 20MHz... Chce jakos ta kosc wykozystac, nawet jesli nie zdolam wycisnac wszytskiego z tego scalaka, poprostu nie chce zeby lezal w szufladzie ;-)

tasza -> ISA wymarla, jednak na aukcjach internetowych komputery klasy PII 400Mhz mozna dostac juz od 30zł wiec chyba jednak temat jest nadal wazny, co nie zmienia faktu, ze wolalbym jednak zajac sie PCI. Nie chce stosowac zadnych pamieci, licznikow, mikroprocesorow, poniewaz chcialbym zobaczyc ile zdolam "wyciagnac" programowo, bezposrednio z przetwornika.

gaweł -> czy posiadasz jakies przyklady co do wykorzystania portu ISA? a jesli chodzi o PCI to jestem zainteresowany tym manualem, moze uda mi sie rozgryzc protokol :)

Dzieki za zainteresowanie tematem i jak zwykle pozdrawiam.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 13 wrz 2005, 12:24

:arrow: ISA - nie ma problemu. Muszę tylko odgrzebać po archiwach jakiś przykład.
:arrow: PCI - manuala mam po ręką (no niestety po angielsku), więc będziesz miał pod górkę.

napisz do mnie: an177@poczta.fm

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 13 wrz 2005, 13:10

hehe nie do konca :P myslalem w taki sposob, ze program napisze pod win, bedzie w nim oddzielny watek ktory na bierzaco wczytuje dane, ktore nastepnie ladowane sa do pamieci ram komputera, z ktorej korzysta odzielny watek obrabiajacy dane :) tak mniej wiecej wyobrazam to sobie :P wiem takze, ze bedzie bardzo duzo problemow, ale przede wszytskim chce poznac te ISA i PCI :evil:
Czekam na kolejne wskazowki :mrgreen:
Pozdr.

Ps. tasza dlaczego skasowalas swoj watek? :P
gaweł: juz pisze mejla <browar>

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 13 wrz 2005, 16:06

Ze względu na pewne zainteresowanie tematem (już zdążyło do mnie napisać kilka osób), postanowiłem szerzej opisać problematykę ilustrując ją własną konstrukcją. Pełny tekst rozważań będzie dostępny za kilka dni na Elportalu w dziale "Nasze strony" , więc proszę o chwilę cierpliwości.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 15 wrz 2005, 23:21

Więc napisałem małe co nie co na temat karty ze złączem ISA (można poczytać w: http://www.edw.com.pl/index.php?module= ... y&ceid=119 )
Co prawda prezentowane rozwiązanie nie należy do prymitywnych, ale jest rozwiązaniem rzeczywistym (zaprojektowanym, wykonanym i użytym). W najbliższym czasie postaram się zaprezentować kartę z interfejsem PCI (może ewentualnie jeszcze prostą kartę na ISA).

daniel93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: daniel93 » 20 wrz 2005, 16:56

A morzna zrobić karte wejścia/wyjścia na pci ???
Ze stanami 1 i 0 .
Kompletnie nieznam się na zagadnieniach programowania dlatego tylko teoretyzuje . :wink:

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 20 wrz 2005, 19:37

Można, ale nie jest to zadanie proste. Na temat PCI tekst jest w przygotowaniu.
Aktualnie na temat kart jest:
ISA http://www.edw.com.pl/index.php?module= ... y&ceid=152
ISA http://www.edw.com.pl/index.php?module= ... y&ceid=215
będzie:
PCI http://www.edw.com.pl/index.php?module= ... y&ceid=153

daniel93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: daniel93 » 20 wrz 2005, 21:48

Dzięki .
6 latek a taki mądry :D :D .

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 20 wrz 2005, 22:05

daniel93 pisze:Dzięki .
6 latek a taki mądry :D :D .
Bo wcześnie poszedłem do szkoły ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

daniel93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: daniel93 » 29 wrz 2005, 23:39

Jak byś nie miał co robić to może zaprojektujesz jakąś płytkę na pci ???
I opublikował : http://www.dioda.fora.pl/viewforum.php? ... f15c4826b0
Może być karta wejścia/wyjścia lub dodatkowe lpt ???
A jak by jeszcze jakiś programik do tego to w ogóle elegancja-Francja :) .
Ale jak będzie ci się chcieć :wink: .
Wszyscy (ja i daniel93 :D ) będziemy ci niezmiernie wdzięczni .

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 30 wrz 2005, 0:20

daniel93 pisze:Jak byś nie miał co robić to może zaprojektujesz jakąś płytkę na pci ???
...
Widzisz, chodzi o to, że to nie może być koncert życzeń. Ja mogę przedstawić własne istniejące konstrukcje (i z taką jestem w trakcie opisu), natomiast nie będę tworzyć nowych konstrukcji bo doba ma tyle ile ma ... i lubię czasami pospać choć 5-6 godzin :D .
Na bazie tego co opiszę, będzie można tworzyć własne karty PCI, z oprogramowaniem to będzie trochę gorzej, jest to temat dosyć złożony.

ODPOWIEDZ