sygnalizator tramwajowy

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
organ18
-

sygnalizator tramwajowy

Post autor: organ18 » 29 wrz 2013, 14:37

Cześć wszystkim jestem osobą słabo znającą się na elektronice powoli się wdrążam w ten temat i potrzebuję pomoc fachowców . Chce zbudować 2 sygnalizatory : 1. tramwajowy z szczelinami 2. dla samochodów osobowych . I tu moje pytanie jak to zrobić widziałem niedawno u was na forum że był sygnalizator dla samochodów czyli czerwone/żółte/zielone na zasadzie przełączników lecz nie mogę tego znaleźć a czy jest możliwość zrobienia że po włączeniu sygnalizatora on sam będzie zmieniał światła ?? a drugie pytanko najtrudniejsze chodzi o sygnalizator nr 1 tramwajowy ;) a mianowicie u mnie w regionie są sygnalizatory z szczelinami , są podwójne i działają jak przejścia dla pieszych górna szczelina pozioma świeci gdy zgaśnie oświeca się dolna pionowa szczelina po jakimś czasie mruga i włacza się znów górna szczelina pozioma identycznie działają sygnalizatory od przejścia dla pieszych . Z góry dziękuję za pomoc chciał bym zaznaczyć ze podlegam pod laików i programowanie nie wchodzi w grę no chyba że ktos napisze krok po kroku co mam kupić jak napisać program i jak poskładać do kupy by działało proszę o wyrozumiałość .

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 29 wrz 2013, 15:24

Jakie to mają być? Pełnowymiarowe w skali 1:1 czy makietowe? I do czego?
Mają działać samoczynnie przełączając się czy z ingerencją użytkownika?

Jeśli ma to być makietowe i działać samoczynnie to wystarczy prosty timer NE555 i jakiś układ przełączający. Tutaj masz dobry przykład: http://obrazki.elektroda.pl/2468424300_1339423697.gif
Obrazek

Jeszcze można wykorzystać multiwibratory.

organ18
-

Post autor: organ18 » 30 wrz 2013, 10:52

Cześć dzięki za podpowiedź z sygnalizatorem , to raczej ma być do makiety ;) chciał bym coś w stylu że włączam prąd np. zasilacz i on sam będzie przełączał światła ;) a powiedz mi jak rozwiązać ten sygnalizator tramwajowy ?? tu masz link http://www.transportszynowy.pl/sygntram ... php#zwykla Widzisz jest podwójny najpierw świeci się pozioma , potem pionowa , potem pionowa mruga i znów pojawia się pozioma . Bo przełączanie światła z poziomej na pionową mogło by być na podobnej zasadzie jak ten coś ty pokazał czyli samochodowy , ale jak zrobić ze ta która świeci ( dolna - pionowa) żeby po chwili mrugała .

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 30 wrz 2013, 16:59

organ18 pisze: ale jak zrobić ze ta która świeci ( dolna - pionowa) żeby po chwili mrugała .
proste
Dodajesz kolejny licznik '4017'. Sygnał zegarowy możesz wziąć z tego samego timera NE555. Cała sztuczka polega na odpowiednim połączeniu wyjść licznika. Tj. wyjścia N0, N1, N2 podłączasz do znaku poziomego, kolejno N3, N4, N5, N7, N9 do znaku pionowego. Wygląda to w ten sposób że pierw przez trzy cykle świeci się poziomy znak, następnie trzy cykle świeci się pionowy znak i kolejno dwa razy zapala się i gasi pionowy znak. Wada tego rozwiązania jest taka że czas "mrugnięcia" wynosi 1/3 czasu świecenia pionowego/poziomego znaku. Można to rozwiązać poprzez dodanie więcej liczników, albo po prostu wyjście z licznika włączało by multiwibrator astabilny i wtedy masz dowolność w ustawianiu szybkości pulsacji.

organ18
-

Post autor: organ18 » 01 paź 2013, 10:12

Ok to już mniej więcej wiem jak ma działać teraz czas na podsumowanie co potrzebuje załuszmy na 2 sygnalizatory "samochodowe" , 2 sygnalizatory "tramwajowe" ps. czy to będzie na 9V ?? czy może na 12v ??

ODPOWIEDZ