Monitoring. Dostęp przez internet

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Zablokowany
[Q]
-

Monitoring. Dostęp przez internet

Post autor: [Q] » 23 wrz 2013, 20:42

Witam wszystkich
Na początek przedstawię problem:
Dostałem zadanie opieki nad firmową siecią komputerową. W skład sieci o topologii "krzaka" wchodził Router dostarczający internet (neostrada) + 2 routery z wyłączonym DHCP pracujące jako switche ze względu na stopniowe rozrastanie się sieci i jej modernizację tanim kosztem na szybko. Do sieci wpięte były wszystkie komputery, drukarki, rejestrator monitoringu. Wszystkie numery IP przypisywał router na podstawie adresów MAC. W tamtych czasach monitoring skonfigurowany został poprzez zewnętrzny serwer DDNS (zmienne IP dla neostrady).

Od niedawna jest stały adres IP, monitoring dla podglądu z zewnątrz nie działa a ja mam za zadanie naprawić ten problem. Oczywiście jak to bywa informacji na temat konfiguracji czegokolwiek związanego z monitoringiem nie posiadam gdyż robiła to zewnętrzna firma.

Czy ktoś "uczony w piśmie" mógłby podsunąć lub naprowadzić na trop w czym należy szukac problemów i rozwiązań?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

buliz
-

Post autor: buliz » 23 wrz 2013, 21:25

Jeśli nic nie zostało w ustawieniach zmieniane powinno działać w dalszym ciągu jak dotychczas. Czy nadal korzystasz z neostrady czy może jakiś inny dostawca internetu?

[Q]
-

Post autor: [Q] » 23 wrz 2013, 22:14

Ciągle jest neostrada. Jednak człowiek jest głupi, dopiero teraz sobie uzmysłowiłem, że masz rację, powinno działać bo w drugą stronę mogłyby być problemy (czyli było stałe IP a teraz zmienne) ale jeśli zmienne IP było ok to teraz również powinno działać. Jutro jeszcze sprawdzę, problem w tym, że mam mało danych na temat tej sieci (począwszy na nieopisanych kablach wpiętych do routerów a skończywszy na nie pamiętaniu haseł przez użytkowników.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 24 wrz 2013, 18:37

Spróbuj wszystko tak skonfigurować by działało statycznie.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 25 wrz 2013, 20:33

Musi działać . Wymieniałeś router na nowy??? sprawdź przekierowanie portów.

[Q]
-

Post autor: [Q] » 26 wrz 2013, 17:08

Też myślałem, że musi działać. Z sieci lokalnej monitoring można podejrzeć ale przez internet nie działa. Router jest nowy, ale ustawienia starałem się wiernie odwzorować według tego, co było kiedyś. Sprawdzę jeszcze te porty otwarte na routerze, może to coś pomoże.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 26 wrz 2013, 19:33

Spróbuj wszystko tak skonfigurować by działało statycznie.
tak ciężko to sprawdzić??? czy może nie potrafisz tego zrobić?

Przykład z autopsji na ruterze Linksysa jak i Edimax - oba tak samo nie działały, dopiero po zmianie na statyczny routing zaczęło działać jak nigdy.

[Q]
-

Post autor: [Q] » 26 wrz 2013, 20:50

Kolego timo66 sprawdzę na pewno Twoją sugestię, akurat od czasu kiedy napisałeś nie miałem okazji się tym zająć więc nie dziękowałem za poradę, ale zapewniam, że wszystkie pomysły jakie podsuwacie biorę pod uwagę. Nie znam się na sieciach za dobrze więc każdy post pozwoli mi się czegoś nauczyć.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 26 wrz 2013, 21:27

timo66, ma racje zmień IP na stałe dla DVR-a i kamer. Nie wiem jaki masz DVR czy w ogóle masz czy tylko kamery jakie czy PTZ czy zwykłe.
Ogólnie chodzi o Porty.

[Q]
-

Post autor: [Q] » 30 wrz 2013, 16:06

Witam
Problem został już rozwiązany, dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Kolega timo66 rzeczywiście miał rację, tylko że już od początku miałem przypisane stałe IP dla każdego urządzenia w sieci - po prostu nie byłem świadomy, że nazywa się to "statyczne".

Problem tkwił w konfiguracji portów przez które komunikuje się rejestrator kamer.

Pozdrawiam

Zablokowany