Musze dość często pamiętać kilka zmiennych po wyłączeniu zasilania.
Pomyślałem o wykorzystaniu do tego pamięci RAM z układu np. DS1307.
Nie potrzebny mi jest w nim RTC tylko sama pamięć RAM podtrzymywana baterią.
I tu mam pytania.
1. Czy układ DS1307 może nie mieć podłączonego kwarcu tylko samą baterię?
2. Czy konieczne jest jakieś ustawianie rejestrów zegara skoro ich nie wykorzystuję?
3. A może znacie sam układ pamięci RAM. Potrzebuje zaledwie 20 bajtów.
4. Poczciwe '51 miały możliwość podtrzymania wewnętrznej RAM poprzez zasilanie wejścia reset, ale AVRy chyba takiej możliwości nie mają, bo nie znalazłem w nocie takiej informacji
Wykorzystanie układu DS1307 tylko jako pamieci RAM
Myślę, że kwarc nie jest potrzebny. Jeśli nie używasz zegara, możesz nie przejmować się jego rejestrami, bo służą wyłącznie do obsługi jego funkcji.
RAM z możliwością podtrzymywania bateryjnego jest np. w TME, ale dostępne o znacznie większych pojemnościach od tego, co potrzebujesz:
http://www.tme.eu/pl/katalog/?cleanPara ... 3A86000%3B
A co do tego zasilania '51 przez RESET... Gdzie o tym słyszałeś?
RAM z możliwością podtrzymywania bateryjnego jest np. w TME, ale dostępne o znacznie większych pojemnościach od tego, co potrzebujesz:
http://www.tme.eu/pl/katalog/?cleanPara ... 3A86000%3B
A co do tego zasilania '51 przez RESET... Gdzie o tym słyszałeś?
Też tak podejrzewałem. Spróbuję w ogóle nie dawać kwarcu, tylko samą baterię i w ogóle nie używać rejestrów konfiguracyjnych. Po prostu pominąć te adresy. Zastanawiam się tylko czy jak przy zasileniu do rej. konfiguracyjnych wpiszą się jakieś głupoty czy to nie spowoduje błędów w działaniu?
W karcie katalogowej kiedyś tak było, jak jeszcze się nimi bawiłem. Dajesz +5V na reset (bo dopiero 12V powoduje kasowanie FLASH) i dane z RAMU pozostają nie naruszone, chyba że podczas resetu procesora sam je zmieniasz
W karcie katalogowej kiedyś tak było, jak jeszcze się nimi bawiłem. Dajesz +5V na reset (bo dopiero 12V powoduje kasowanie FLASH) i dane z RAMU pozostają nie naruszone, chyba że podczas resetu procesora sam je zmieniasz