Stabilizacja obrotów i soft start u2008b

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
malina555
-

Stabilizacja obrotów i soft start u2008b

Post autor: malina555 » 04 wrz 2013, 20:26

Witam. Zrobiłem sobie układzik regulatora m in. do wiertarki Celma. I mam problem z z tym układem mianowicie pomimo ustawienia niskiej prędkości potencjometrem zaraz po włączeniu wiertarki, wchodzi ona w maksymalne obroty a dopiero do chwili obroty spadają o wolno narastają :/ ...a nie o to chyba chodzi w układzie miękkiego startu, chciałbym aby zaraz po włączeniu układ miękkiego startu działał.

Problem jest też ze stabilizacją obrotów. Przy trochę większym obciążeniu obroty mocno spadają by po chwili na luzie wiertarka zapieprzała jak mały samochodzik(przy tym samym ustawieniu potencjometru). Istnieje możliwość poprawy tych dwóch rzeczy w tym układzie?????

Schemat mojego regulatora:

Obrazek

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 05 wrz 2013, 22:10

Schemat na pierwszy rzut oka jest zgodny z tym w nocie. Podstawowa aplikacja.

Może masz błąd przy montażu? Robiłeś to na pająka czy PCB?

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 06 wrz 2013, 19:14

Mam podobne objawy w kicie AVT 1007. Kit w całości zakupiony w AVT. Może dobranie wartości R4 i R5 coś zmieni. Nie mam obecnie możliwości sprawdzenia tego.
Według noty katalogowej stabilizację obrotów można poprawić dołączając szeregowo z obciążeniem rezystor. Sygnał z rezystora doprowadza się do wejścia Isen (pin 1). Szczególy można znaleźć w nocie układu.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 wrz 2013, 19:41

Witam. Zrobiłem sobie układzik regulatora m in. do wiertarki Celma. I mam problem z z tym układem mianowicie pomimo ustawienia niskiej prędkości potencjometrem zaraz po włączeniu wiertarki, wchodzi ona w maksymalne obroty a dopiero do chwili obroty spadają o wolno narastają
To akurat nie zawsze jest wada. Jeżeli silnik byłby obciążony, i musiał tak wystartować, to inaczej nie da się tego zrobić, trzeba go ruszyć na max. obrotach, a potem dopiero zwolnić.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 09 wrz 2013, 15:23

Zobacz sobie na sposób włączenia triaka w swoim układzie i porównaj z tym schematem. Na twoim schemacie w obwód triaka zamiast silnika masz wpięty obwód gasika R3 C5. Gasik ten powinien być powinien być dołączony równolegle do wyprowadzeń A1 i A2 triaka.

gomarko
-

Post autor: gomarko » 09 wrz 2013, 21:41

Na schemacie nie widać w którym miejscu masz wyłącznik tej wiertarki.

Jeżeli ten softstart robisz jako zewnętrzną przystawkę, która jest włączona do sieci,
natomiast do jej wyjścia podłączasz wiertarkę z własnym wyłącznikiem,
to właśnie takie będą objawy.

Po prostu łagodny start silnika nastąpi w pierwszych sekundach od podania zasilania na układ U2008. Jeżeli to zasilanie już było podane na U2008 wcześniej, to łagodnego rozruchu nie uzyskamy przy włączaniu wiertarki jej wbudowanym wyłącznikiem.

Jak budowałem softstart w przedłużaczu, to musiałem dorobić wykrywanie obciążenia
na wyjściu i dopiero wtedy załączać zasilanie układu U2008

ODPOWIEDZ