Silnik krokowy - dalekopis. Schemat sterowania silnikiem.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
grzegorz74
-

Silnik krokowy - dalekopis. Schemat sterowania silnikiem.

Post autor: grzegorz74 » 01 wrz 2013, 21:20

Witam.

Posiadam silnik krokowy wymontowany z dalekopisu. Czy ktoś z forumowiczów posiada schemat sterowania tym silnikiem ? Jak nie to czy ktoś wie jak zrobić takie sterowanie do tego konkretnego silnika.

Podam dane jakie znajdują się na silniku: Sonceboz 6110R.62 0,3A/PH Swiss Made 7.1405.102.

Silnik ten posiada wyprowadzone przewody w kolorach: pomarańczowy,niebieski,pomarańczowy, pomarańczowy, niebieski zółty ,brązowy , żółty brązowy.

Rezystancje uzwojeń:

1,7 - 41,8Ω
2,8 - 41,8Ω
4,10 - 41,8Ω
5,9 - 41,8Ω

Wstawię jeszcze zdjęcie aby móc zobaczyć jak on wygląda. Może zdjęcie będzie pomocne.
Załączniki
Silnik dalekopis.jpg
Silnik krokowy.Dalekopis

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 01 wrz 2013, 21:26

Wydaje mi się że jest ot tak zwany silnik uniwersalny czyli w zależności od podłączenia może on pracować jako unipolarny lub bipolarny, schematów od groma jest w sieci, najłatwiej sterować jest silnikiem w konfiguracji unipolarnej.

grzegorz74
-

Post autor: grzegorz74 » 01 wrz 2013, 23:34

joon pisze:Wydaje mi się że jest ot tak zwany silnik uniwersalny czyli w zależności od podłączenia może on pracować jako unipolarny lub bipolarny, schematów od groma jest w sieci, najłatwiej sterować jest silnikiem w konfiguracji unipolarnej.
Czyli muszę połączyć przewody w następujący sposób aby była konfiguracja unipolarna :

żółty z niebieskim przewodem.

Dobrze myślę ?

Jakim napięciem muszę zasilić ten silnik aby go nie spalić?

Znalazłem schemat sterowania silnikiem krokowym. czy ten schemat z dołączonego archiwum będzie dobry ?
Załączniki
Najprostszy sterownik silnika krokowego.zip
(154.36 KiB) Pobrany 452 razy

hipolitkwiatkow
-

Post autor: hipolitkwiatkow » 03 wrz 2013, 12:36

Też mam taki problem udało się to jakoś ogarnąć??

grzegorz74
-

Post autor: grzegorz74 » 03 wrz 2013, 13:06

hipolitkwiatkow pisze:Też mam taki problem udało się to jakoś ogarnąć??
To jest nas dwóch :). Jak na razie nie udało się tego tematu ogarnąć. Znalazłem schemat sterowania silnika krokowego jest w załączniku tylko nie wiem czy z tym moim silnikiem zadziała. Muszę mieć pewność aby zrobić układ i po zrobieniu okaże się ,że nie zadziała silnik i moja robota będzie zbędna. A za bardzo się nie znam na sterowaniu sinikami krokowymi.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 04 wrz 2013, 7:19

W bieżącym numerze "EdW" - 9/13 jest opublikowany projekt uniwersalnego sterownika silników krokowych. Jest cały artykuł więc można się z niego więcej dowiedzieć, niż z samego schematu znalezionego w internecie.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 07 wrz 2013, 12:28

Strzelam że do pracy unipolarnej wystarczy zewrzeć przewody 7, 8, 9, 10 razem.

Przyjrzyj się jak z silnika wychodzą przewody. Z pewnością dostrzeżesz że można je podzielić na dwie grupy. W pierwszej będą 4 przewody wychodzące z jednego kawałka plastiku, w drugiej te odpowiadające drugiemu kawałkowi plastiku.
Tworzy to dwa uzwojenia silnika. Na każde z uzwojeń składają się dwie cewki a każda z cewek ma dwa końce. Daje to razem 8 końców :razz:
Zerknij tutaj: http://www.probotix.com/stepper_motors/ ... r_bipolar/
Ostatni obrazek, na nim trzy dolne silniki. Wszystkie symbolizują twój silnik i to co możesz z nim zrobić, jak możesz połączyć uzwojenia.

Żeby sterować silnikiem unipolarnym musisz jeszcze określić gdzie są 'początki' a gdzie 'końce' uzwojeń. Możesz to zrobić zasilając na przemian dwie cewki z jednego uzwojenia. Jeśli przy tej operacji silnik będzie się ustawiać w jednym i tym samym położeniu to możesz przyjąć że początek jest tam gdzie przykładałeś plus a koniec tam gdzie minus. Jeśli silnik drga to zamień końce tylko jednego z uzwojeń i spróbuj ponownie. Jeśli w obu podejściach silnik drga to robisz coś źle.
Analogicznie ustalasz początek cewek dla drugiego uzwojenia.

Teraz gdy wiesz gdzie masz końce cewek, dla jednego uzwojenia musisz połączyć koniec jednej i początek drugiej cewki razem, by stworzyć coś na kształt cewki z odczepem. Analogicznie dla drugiego uzwojenia, po czym powstałe środki uzwojeń łączysz razem w jeden punkt.

ODPOWIEDZ