Przetwornik U/f i VCO, jakie różnice?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Przetwornik U/f i VCO, jakie różnice?

Post autor: M@ciej » 31 sie 2013, 12:02

Witam.

Tak jak w temacie. Czym się różnią te dwa układy? Gdzie się stosuje jeden,a gdzie drugi?

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 01 wrz 2013, 9:31

Hej

No takı przetwornik u/f jak LM331 może też działać jako f/u. VCO tak nie zadziała. Ale szczerze mówiąc czym się będzie różnić jego praca w trybie u/f od VCO sam się zaciekawiłem:)

Pozdrawiam Piotrek

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 01 wrz 2013, 14:59

No właśnie. VCO kojarzy się raczej (przynajmniej mi) z syntezatorami audio, natomiast przetwornik U/f to raczej jakiś układ pomiarowy. Zresztą na pewno podział ten jest zgrubny. O LM331 czytałem, gdy chciałem zrobić f/U i odczytywać analogowo z procka, ale wybrałem bardziej tradycyjną metodę odczytu z procka bezpośrednio.

Edit.

Teraz, gdy zainteresowałem się technika syntezatorową, mogę sam odpowiedzieć sobie na to pytanie:
Przetworniki U/f generują najczęściej przebieg prostokątny, o częstotliwości liniowo zależnej od podanego napięcia.

VCO są to bardziej skomplikowane generatory sterowane napięciem, zazwyczaj wykładniczo. Podstawowym przebiegiem jest piła lub trójkąt, a w technice WCZ raczej sinus. Dodatkowo VCO syntezatorowe mogą wytwarzać przebieg prostokątny (z modulacją szerokości - PWM), ale także piłowy, trójkątny czy sinusoidalny w zakresie audio. We wszystkich tych przebiegach kształt fali nie musi być czysty, sinus nie musi być idealny, chodzi o wrażenia odsłuchowe.

ODPOWIEDZ