Witam.
Mam następujące pytanie do wszystkich, którzy znają zagadnienia zasilaczy komputerowych i nie tylko:
czy tętnienia napięcia stałego zasilacza komputerowego mają wpływ na pracę komputera ( procesora, dysku twardego, płyty głównej komputera )? Czy tylko ważna jest stabilność napięcia według normy ATX podczas normalnej pracy i podczas obciążenia.
Pytam się dlatego bo ktoś napisał pod recenzją zasilacza komputerowego ,że tętnienia napięcia nie mają wpływu, nie jest to ważny parametr. Tętnienia mają znaczenie w sprzęcie audio.
Proszę mi wyjaśnić jak to jest z tymi tętnieniami w zasilaczu komputerowym. Czasami się zaczynam gubić w tym wszystkim.
Wpływ tętnień zasilacza komputerowego
-
grzegorz74
- -
-
keruseykaryu
"A na płocie pisało d..." i resztę opowieści sobie znajdź. Gimbusy i fanboje to żadne autorytety.grzegorz74 pisze:Pytam się dlatego bo ktoś napisał pod recenzją zasilacza komputerowego ,że tętnienia napięcia nie mają wpływu, nie jest to ważny parametr.
Tętnienia nie są nieważne. Jak będą duże na szynie 5V to ucierpią kondensatory na płycie. Ja będą duże na szynie 12V to ucierpi na ten przykład transil w elektronice twardego.
Zresztą. Jak zasilacz miałby się trzymać norm ATX jakby miał tentnienia wyższe niż podane w tej normie?
Weż na przykład zasilacz serwerowy. Dla przykładu na 5V norma mówi max 50mVpp tentnień. Czyli w najlepszym przypadku po 25mV na plus i minus. Serwer to urządzenie włączone raz i wyłączane może raz do roku. Ma chodzić od przeglądu do przeglądu. Dlatego wszystko ma być tip-top łącznie z tętnieniami.