Witam,
Mam pewien problem a mianowicie mamy na studiach rozwiązać zadanie do którego nie wiem jak podejść. Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc. A oto zadanie:
Dany jest inwerter jak na rysunku (w załączniku). Dane: R1=5kΩ; UBE(wł)=0,7V; R2=0,2kΩ; β=200; UCESAT=0,2V. Należy wypełnić tabelę. Korzystając z tabelki naszkicować przebieg funkcji Uo=f(UI).
Czy ktoś może mi z tym pomóc. Nie mam pojęcia jak to obliczyć. Może jakieś wzory?
INWERTER-Zadanie z fizyki
Studia to nie szkoła. Niestety nikt nie będzie cię prowadził za rękę, więc musisz nauczyć się samemu dawać sobie radę. Pamiętaj że elektronika jest dziedziną stale rozwijającą się, a studia oprócz podstaw teoretycznych mają nauczyć cię samodzielnego zdobywania wiedzy. Dowolna książka z podstawami elektroniki. W niej masz opisaną zależność pomiędzy prądem bazy a kolektora w układzie OE pracy tranzystora. Potem, tak jak wspomniał kolega wcześniej, prawo Ohma i Kirchhoffa. Zadanie można rozwiązać w pięć minut.
krisrk4, Mogę Ci podpowiedzieć jak wyprowadzić wzory i sprawdzić poprawność obliczeń.
Jednak zanim za cokolwiek się zabiorę, proszę o narysowanie prawidłowego schematu. W tym co podesłałeś brakuje jednej strzałki, a bez niej nie da się ustalić jakiego typu tranzystor należy zastosować i w jaki sposób go włączyć w obwód (razem 4 możliwości).
Jednak zanim za cokolwiek się zabiorę, proszę o narysowanie prawidłowego schematu. W tym co podesłałeś brakuje jednej strzałki, a bez niej nie da się ustalić jakiego typu tranzystor należy zastosować i w jaki sposób go włączyć w obwód (razem 4 możliwości).