Jaką stacje lutowniczą oraz narzędzia wybrać?

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
TEcHnik123
-

Jaką stacje lutowniczą oraz narzędzia wybrać?

Post autor: TEcHnik123 » 25 sie 2013, 7:23

Witam.

Dostałem ostatnio dotacje z unii :-D na swoją naukę i rozwój.
Między innymi chciałem ją przeznaczyć na sprzęt do mojej pracowni.

A więc teraz pytanko do was:
Jaką stację lutowniczą wybrać?
Mój budżet jest w tym wypadku dość duży :-)
Sam nie lutuję zbyt wiele, jedynie jakieś moje projekty tudzież eksperymenty-krótko mówiąc uczę się. Stara lutownica w tygodniu chodzi może z 5 godzin. Może stacja jest mi nie potrzebna za bardzo ale skoro mam możliwość to czemu nie skorzystać?

Od razu też spytam jakie inne narzędzi i jaki inny sprzęt polecilibyście mi do zakupu?
Nie mówię tu o Super Extra profesjonalnym ale o przyzwoitym żeby potem nie żałować.

Zajmuję się głównie konstrukcjami Audio ale nie "siedzę" wyłącznie w tej dziedzinie, bo jak mówię uczę się i próbuję swoich sił w różnych działach. :-)

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 25 sie 2013, 12:24

Za mało konkretów podałeś. Jaki masz budżet? Jaką masz starą lutownicę?

Z innych sprzętów: wkrętaki, pęsety, imadło modelarskie, pilniki, mini wiertarka, topnik, kalafonia, plecionka, odsysacz, lupa, trzecia ręka, ściągacz izolacji, noże łamane, suwmiarka, linijka, miarka zwijana, mały młotek, lampka mocna biurkowa, scyzoryk, przewody połączeniowe (do stykówki i "krokodylki"), nożyczki małe, sprężone powietrze, szufladki na elementy, mierniki, oscyloskop, taśma izolacyjna.

TEcHnik123
-

Post autor: TEcHnik123 » 25 sie 2013, 13:34

No więc stara lutownica to zwykła transformatorówka.
Chciałem na stacje przeznaczyć do 700-800 zł

Miło by było gdyby miała Hot air.

Narazie konstrukcje jakie tworze to kolumny, końcówki mocy, wzmacniacze, wskaźniki itp.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 03 wrz 2013, 11:02

Chińską PT, Aqueye, ZD, kupisz za połowe tej kwoty ale będziesz latał do serwisu jak opętany.
Jak chcesz porządną stację i jeszcze z HA to 800 PLN to za mało.

Jak nie masz zamiaru bawić się w stawianie BGA, DFN to odpuść sobie ten HA na razie a skup się na dobrej samej stacji z kolbą. Elwika, Solomona, Weller-a. Do tego grot minifala, topnik i nawet TQFP144 z piczem 0.5mm nie straszny.

ODPOWIEDZ