Witam wszystkich!
Wykonałem powyższy pojazd lecz niestety nie działa (zestaw do samodzielnego montażu)
czy można w warunkach domowych sprawdzić czy
nadajnik nadaje, a odbiornik odbiera "sygnał'?
załączam schematy nadajnika i odbiornika
jak w pilocie naciskam którykolwiek przycisk na wyjściu układu MC145026 (nóżka 15)
jest nieznaczna zmiana napięcia wiec zakładam że nadaje analogicznie jest
z odbiornikiem na wejściu układu MC145027 (nóżka 9) jest wahanie napięcia
jednak pojazd nie reaguje. Kombinowałem z synchronizacją układów nadajnika i odbiornika
(MC145026 i MC145027) doszukałem się trzech możliwości lecz nie poskutkowało.
Proszę o pomoc może ktoś już miał taki problem?
pozdrawiam
AVT5165 pojazd integracyjny
Po pierwsze w nadajniku i odbiorniku musisz ustawić takie same adresy.
Po drugie w odbiorniku na wyprowadzeniu 11 zobacz jaki panuje stan, przed wysłaniem rozkazu z nadajnika i jaki panuje stan po odbiorze rozkazu. Jeśli się zmieni to znaczy że odbiornik odebrał rozkaz.
Po trzecie na wyprowadzeniach odbiornika 12, 13, 14 i 15 sprawdź jaki jest stan, najpierw przed wysłaniem rozkazu, i trzymając wciśnięty przycisk nadajnika znów sprawdź stan na tych wyprowadzeniach.
Napisz co wyszło z tych pomiarów.
Po drugie w odbiorniku na wyprowadzeniu 11 zobacz jaki panuje stan, przed wysłaniem rozkazu z nadajnika i jaki panuje stan po odbiorze rozkazu. Jeśli się zmieni to znaczy że odbiornik odebrał rozkaz.
Po trzecie na wyprowadzeniach odbiornika 12, 13, 14 i 15 sprawdź jaki jest stan, najpierw przed wysłaniem rozkazu, i trzymając wciśnięty przycisk nadajnika znów sprawdź stan na tych wyprowadzeniach.
Napisz co wyszło z tych pomiarów.
-
andrzej.las5
- -