Recenzja zasilacza komputerowego.
-
grzegorz74
- -
Recenzja zasilacza komputerowego.
Witam.
Przedstawię link do filmu przedstawiającego recenzję zasilacza SilentiumPc Deus G1 500W : http://www.youtube.com/watch?v=MkkM5PKc3YU .
W związku z tym mam kilka pytań do Was.
Czy ta recenzja od strony technicznej jest wykonana prawidłowo. Czy po tej recenzji można z czystym sumieniem dokonać zakupu tego zasilacza ? Autor recenzji przedstawił zasilacz w samych superlatywach. Użył sformowania ,ze płytka PCB je z podwójną miedzią. Na jakiej podstawie tak stwierdził.Czy autor przygotował się do niej merytorycznie . Mnie się wydaje ,że nie. Nic nie wspomniał o firmie kondensatorów o ich jakości.
Mam jeszcze jedną wątpliwość. Czy napięcia tętnień mają wpływ na pracę komputera. Według mnie ma znaczenie oprócz stabilności napięć na poszczególnych liniach zgodnych z normą ATX. Wydaje mi się ,że tętnienia napięć ( piki ) mogą w czasie dłuższego eksploatowania zasilacza doprowadzić do awarii na przykład dysku. Czy idę dobrym tokiem rozumowania. Jeżeli złym to proszę mi to szerzej wyjaśnić.
Czy w takiej recenzji nie należało podać również wartości tętnień napięcia ?
Jeżeli temat umieściłem złym dziale to proszę moderatora o przeniesienie do właściwego.
Pozdrawiam.
Grzegorz.
Przedstawię link do filmu przedstawiającego recenzję zasilacza SilentiumPc Deus G1 500W : http://www.youtube.com/watch?v=MkkM5PKc3YU .
W związku z tym mam kilka pytań do Was.
Czy ta recenzja od strony technicznej jest wykonana prawidłowo. Czy po tej recenzji można z czystym sumieniem dokonać zakupu tego zasilacza ? Autor recenzji przedstawił zasilacz w samych superlatywach. Użył sformowania ,ze płytka PCB je z podwójną miedzią. Na jakiej podstawie tak stwierdził.Czy autor przygotował się do niej merytorycznie . Mnie się wydaje ,że nie. Nic nie wspomniał o firmie kondensatorów o ich jakości.
Mam jeszcze jedną wątpliwość. Czy napięcia tętnień mają wpływ na pracę komputera. Według mnie ma znaczenie oprócz stabilności napięć na poszczególnych liniach zgodnych z normą ATX. Wydaje mi się ,że tętnienia napięć ( piki ) mogą w czasie dłuższego eksploatowania zasilacza doprowadzić do awarii na przykład dysku. Czy idę dobrym tokiem rozumowania. Jeżeli złym to proszę mi to szerzej wyjaśnić.
Czy w takiej recenzji nie należało podać również wartości tętnień napięcia ?
Jeżeli temat umieściłem złym dziale to proszę moderatora o przeniesienie do właściwego.
Pozdrawiam.
Grzegorz.
-
grzegorz74
- -
Zgadza się.marek1846 pisze:Gdyby ktoś chciał sprawdzić czy miernik za dziesięć złotych działa właściwie, to robiąc jak to robi ten "ekspert", przekonałby się, że miernik za dziesięć złotych mierzy w miarę właściwie.
Tętnień nie zmierzysz takim miernikiem.
Wiadomo ,że tym miernikiem nie dokonam pomiaru tętnień.
Napisz czy tętnienia mają jakieś znaczenie w zasilaczu komputerowym czy ważniejszym parametrem jest stabilność napięć według normy ATX.
Czyli według Ciebie autor filmu nie ma pojęcia o elektronice i i miernictwie elektrycznym. I ta jego recenzja jest do niczego. Nic pozytywnego nie wnosi.
-
grzegorz74
- -
-
grzegorz74
- -
Zgadza się. Masz 100 % racji. Jak mu napisałem co sądzę na temat jego recenzji to napisał mi ,żebym trochę spałzował bo się za bardzo czepiam i żebym sam poprosił firmy o zasilacze i zrobił recenzje. Oburzył się.tom5555 pisze:Wygląda to bardziej na "artykuł sponsorowany" niż na obiektywną recenzję. Jedyne co wyróżnia ten zasilacz od reszty produktów made i china to poczernione radiatory. Ogólnie "ekspert" udaje że zna się na elektronice.
Ja mu napisałem ,że jak będę miał odpowiedni sprzęt pomiarowy to zdobię recenzję na wysokim poziomie.
Sam się przyznał ,że nie jest elektronikiem. Nie ma bladego pojęcia o elektronice , a zabiera się za recenzję zasilacza. To tak jak je nie znam się samochodach i zabieram się za recenzję samochodów
Najpierw powinien się doszkolić w dziedzinie elektroniki i miernictwa elektrycznego - na naukę nigdy nie jest za późno
Zgadza się ?
Co o tym myślicie ?
-
grzegorz74
- -
Trafnie to ująłeś. Z tym zasilaczem też tak może być ,że po gwarancji może się zepsuć. Może się też tak zdarzyć ,że podczas gwarancji może też się uszkodzić , mogą na przykład kondensatory wylać lub spuchnąć.tom5555 pisze:W obecnych czasach karierę robią ci, co potrafią wmówić innym że są specjalistami w jakiejś dziedzinie, w rzeczywistości nie mając o tym pojęcia. Tutaj chodzi o to, żeby laikom sprzedać towar, który się zepsuje dzień po wygaśnięciu gwarancji.
Dla mnie niech się lepiej nie zabiera autor filmu za recenzje zasilaczy bo może komuś zaszkodzić tymi pseudo recenzjami. Zgadza się ?
Tak obiektywnie patrząc to ta recenzja jest bardzo nie fachowo zrobiona ?
Co o tym sądzicie ?
-
hipolitkwiatkow
- -