Miernik UM-112B .Rezystancja wewnętrzna woltomierza.

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
grzegorz74
-

Miernik UM-112B .Rezystancja wewnętrzna woltomierza.

Post autor: grzegorz74 » 29 lip 2013, 12:38

Witam.

Posiadam miernik taki jak w temacie. Jest to miernik analogowy. Jego rezystancja wewnętrzna woltomierza dla napięć stałych wynosi 20 KΩ/V a dla zakresu 1 kV wynosi 1 MΩ. A dla napięć zmiennych rezystancja wewnętrzna wynosi dla zakresów od 10 V do 1 kV 1000 Ω
/V a dla pozostałych zakresach odpowiednio 1 V 100Ω, 3 V 1000 Ω.

Może będzie mi ktoś w stanie wytłumaczyć czy te parametry, które podałem są tak złe ,że się ten miernik nie nadaje do wykonywania pomiarów napięcia ? Ktoś kiedyś mi powiedział ,że ten przyrząd jest bez użyteczny. Zastanawiam się dlaczego skoro wykonywałem nim pomiary i nie narzekałem na wynik tych pomiarów. Pomiary zgadzały się ze schematami.

Czy będzie mi ktoś w stanie wytłumaczyć jak to jest z tymi rezystancjami wewnętrznymi. Czy faktycznie jest on bez użyteczny ?

Ja posiadam ten przyrząd. Jest to mój pierwszy miernik jaki miałem i nie zamierzam się go pozbywać bo do moich zastosowań w zupełności mi wystarczy. Choć planuję kupić sobie jakiś multimetr cyfrowy.

Pozdrawiam.

Grzegorz.

elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 29 lip 2013, 18:52

Również posiadam ten multimetr. I szczególnie przydaje mnie się do pomiarów przy PWM (uśrednia wartości). Rw 20k/V to typowa wartość dla analogowych woltomierzy, bez elektroniki (wzmacniaczy lub przetworników). Przy pomiarach, w układach o większych prądach ( kilkanaście, kilkadziesiąt mA) nie ma to znaczenia - woltomierzem dokładasz dodatkową rezystancję Rw, ale przy sterowaniu CMOSów, MOSFETów to już ma znaczenie. Niekiedy nawet cyfrowe 1M czy 10M fałszują pomiar (inna rzecz jest wtedy także z pojemnością wejściową multimetru).
Kiedyś była reguła pomiaru, by Rw była 10x większa od R w układzie. Dla zmniejszenia wpływu przełączało się na wyższy zakres, miernik nie zmieniał (nie obciążał, nie zmieniał punkty pracy tranzystorów) układu , no ale odczyt był z większym błędem.

grzegorz74
-

Post autor: grzegorz74 » 29 lip 2013, 19:52

elbober pisze:Również posiadam ten multimetr. I szczególnie przydaje mnie się do pomiarów przy PWM (uśrednia wartości). Rw 20k/V to typowa wartość dla analogowych woltomierzy, bez elektroniki (wzmacniaczy lub przetworników). Przy pomiarach, w układach o większych prądach ( kilkanaście, kilkadziesiąt mA) nie ma to znaczenia - woltomierzem dokładasz dodatkową rezystancję Rw, ale przy sterowaniu CMOSów, MOSFETów to już ma znaczenie. Niekiedy nawet cyfrowe 1M czy 10M fałszują pomiar (inna rzecz jest wtedy także z pojemnością wejściową multimetru).
Kiedyś była reguła pomiaru, by Rw była 10x większa od R w układzie. Dla zmniejszenia wpływu przełączało się na wyższy zakres, miernik nie zmieniał (nie obciążał, nie zmieniał punkty pracy tranzystorów) układu , no ale odczyt był z większym błędem.
Czyli tak jak napisałeś ten miernik można normalnie używać do pomiarów w elektronice. Jest to normalny miernik , którym można dokonywać normalnych pomiarów. I nie muszę się go pozbywać. Pytam się bo jeden gostek powiedział mi ,że ten multimetr jest bezużyteczny bo ma małą rezystancję wewnętrzną.
Jak możesz to mi jeszcze wyjaśnij aby dołożyć większą rezystancję Rw to przełączam na większy zakres czy podłączam do sond pomiarowych rezystor. Jak tak to jak się oblicza ten rezystor.
Napisałeś ,że przy sterowaniu CMOS -ów i MOSFET-ów ma to znaczenie. Jakie ma to znaczenie ? Pomiar może być zafałszowany?
Z tego wynika ,że skoro używasz tego przyrządu do pomiarów PWM to nie jest taki najgorszy.
Czy ten multimetr można użyć do pomiarów w zasilaczach komputerowych, czy nie za bardzo?

Jaka jest twoja opinia na temat tego multimetru.

Dziękuję za odpowiedź i proszę jak możesz to odpowiedz jeszcze mi na te moje pytania i wątpliwości.

grzegorz74
-

Post autor: grzegorz74 » 29 lip 2013, 22:34

Może jeszcze będzie mi w tanie ktoś napisać czy to ,że prostownik jest wykonany na diodach germanowych ma to jakiś gorszy wpływ na dokonywanie pomiarów tym miernikiem ?

elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 29 lip 2013, 22:58

To normalny miernik typu analogowego. Nie pozbywaj się go. Jeszcze Ci posłuży, a nawet może być przy niektórych pomiarach niezastąpiony. Cyfrowe przeważnie robią trzy pomiary / s, (3xprzetwarzają A/C) i jeśli w tym czasie napięcie (dotyczy głównie DC)np faluje, waha się, brum 50Hz - to głupieją i co chwilę pokażą inną wartość. Do tego występowanie na składowej stałej wcz to już abstrakcja czasem się robi. A stary wskazówkowy pokaże. Nie porównuję tutaj dokładności odczytów, bo cyfrowe są 10x, 100x dokładniejsze.
Żeby zwiększyć Rw to nie dołożyć rezystor - bo zwiększysz zakres (zwiększysz dzielnik) jednocześnie znacznie pogorszysz dokładność - klasę miernika.
Jak już, to tylko przedwzmacniacz pomiarowy, stało i zmiennoprądowy (patrz V640 MERATRONIK). Ale to elektronika z b.dużym doświadczeniem z precyzyjnymi wzmacniaczami operacyjnymi (chyba, że zadowalają półśrodki - to zwykłe opamp o dużej Rwe).
Jeszcze to wyjaśnienie ze zmianą zakresu. Miernik ma 20k/V, to na zakresie 1V Rw=20k, na zakresie 30V Rw=600k (30x20=600). Wyjątek zakres 1kV bo ma 1M. Od spodu miernika masz tabelę z wartościami Rw dla poszczególnych zakresów.
Do pomiarów przy CMOSach się nie nadaje, bo ma zbyt małą rezystancję. Może się zdarzyć, że miernikiem "zewrzesz" sygnał do masy (bo to 200 czy 600k, zależnie od zakresu), zmienisz kształt przebiegu (element RC) albo na tyle obciążysz miernikiem układ, że spadnie napięcie (przebieg) poniżej 1 logicznej (stan nieustalony, albo następny element "uzna" że to "0" ).
Możesz używać do pomiarów w zasilaczach. Błąd 1czy 2% dla 5V lub 12V to "pikuś" (pan Pikuś :wink: ).
Do PWM używam, bo uśrednia odczyt, coś jak TRUE, tylko "przyjemniejsze" wskazanie. Wiem co się dzieje, a nie cyferki.

grzegorz74
-

Post autor: grzegorz74 » 30 lip 2013, 0:01

Dzięki elbober za wyczerpującą odpowiedź. Jak będę miał jeszcze jakieś pytanie to się do ciebie zwrócę.

ODPOWIEDZ