Kto wykona mi płytkę?

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 13 sie 2005, 7:32

ivanek_15 pisze:Osobiście nie używam tego cuda (głównie ze względu ceny), ale wygląda obiecująco.
Można wykonać sobie taką trawiarkę samemu : http://www.easy-soft.tsnet.pl/modules.p ... cle&sid=22 . Sam jej nie robiłem, gdyż mało wykonuję płytek drukowanych. Ale może kogoś zainteresuje.

MichałKob
-

Post autor: MichałKob » 05 wrz 2005, 18:28

Jest niezły sposób na PCB.
Najpierw robimy roztwór chlorku żelaza. (znacznie bezpieczniejszy od B324)
Potem grzejemy go (ja to robię w kolbie chemicznej nad lampką naftową do temp. 40 st.C :) :) :) )
Potem wlewamy do podstawki pod kwiatki, a następnie ostrożnie paluchami kładziemy płytkę aby pływała na powierzchni. Jeżeli postaracie się choć trochę to nie utonie, jak utonie to umyć wysuszyć i jescze raz.
Podczas trawienia słychać wręcz ciche syczenie :O
Wypadałoby trochę "popływać" płytką po "kuwecie" żeby wyszło spod niej powietrze.
Trawienie trwa tym sposobem od 10 do 25 minut i myślę że to niedługo.
Potem chlorek zlewamy do słoiczka, płuczemy tackę i PCB, suszymy PCB i ścieramy toner papierem ściernym.

Ja za to mam pytanie: Jak usunąć złośliwe fragmenty warstwy kredy, która mimo długiego moczenia w wodzie zostaje między blisko położonymi ścieżkami. Ich usuwanie igłą jest nużące. Dodam że mam dostęp do jednego tylkoi typu papieru kredowego !

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 05 wrz 2005, 18:42

W wielu miejscach powyżej nie zgodzę się z Tobą absolutnie, natomiast:
MichałKob pisze:... Ja za to mam pytanie: Jak usunąć złośliwe fragmenty warstwy kredy, która mimo długiego moczenia w wodzie zostaje między blisko położonymi ścieżkami. Ich usuwanie igłą jest nużące. Dodam że mam dostęp do jednego tylkoi typu papieru kredowego !
Przegrzewasz toner i kredę.

MichałKob
-

Post autor: MichałKob » 10 wrz 2005, 17:59

OK, a co jest jeszcze źle? Dodam, że jak grzeję mniej to toner czasem słabo trzyma się laminatu. Powoduje to zniszczenia ścieżek podczas usuwania papieru, i konieczność retuszu. Te ślady naprawdę od przegrzania? Miedź się nie utlenia. To naprawdę kreda. Może ten papier ma za dużo kredy w sobie ?
Spróbuję zmniejszyć temp, może to coś zmieni.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 10 wrz 2005, 18:14

MichałKob pisze:Ja za to mam pytanie: Jak usunąć złośliwe fragmenty warstwy kredy, która mimo długiego moczenia w wodzie zostaje między blisko położonymi ścieżkami. Ich usuwanie igłą jest nużące. Dodam że mam dostęp do jednego tylkoi typu papieru kredowego !
Ja usówam je starą szczoteczką do zębów - nie ma obawy... można zaskoczyć się jak dobrze toner trzyma się płytki ;]

ODPOWIEDZ